Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posebni uvjeti

Slomi li učenik ruku, pomagaču će diktirati esej

matura
PIXSELL
09.03.2011.
u 21:31

Lani je pomagača pri polaganju testova tražilo 38 maturanata koji nisu s njima bili na svim ispitima, a ruka je bila najčešći razlog

Oko 230 maturanata ili gotovo dvostruko više nego lani zatražilo je od Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, koji organizira provođenje državne mature, da ispite polažu po tzv. povlaštenim uvjetima. Riječ je o zahtjevima da im se prilagodi ispitni materijal i postupak, odnosno da se npr. testovi prevedu na brajicu, da se produlji vrijeme trajanja ispita ili da s maturantom bude i pomagač. Pomagači su potrebni kad učenik ne može pisati zbog bolesti ili ozljede ruku pa umjesto da piše esej, diktira svom pomagaču .

– Prošle godine imali smo oko 130 takvih zahtjeva, a odbili smo ih samo nekoliko. Ove ih godine tek rješavamo, ali prema svemu sudeći bit će znatno više odbijenih nego lani. Prošle godine pomagača pri polaganju testova tražilo je 38 maturanata koji nisu s njima bili na svim ispitima, a najčešći razlog bila je ozljeda ruke – kaže nam ravnatelj centra Goran Sirovatka.

Prema njegovim riječima, kad učenik ima pomagača, kad mu je potrebno ponovljeno preslušavanje pri diktatu iz stranog jezika ili kad esej mora pisati na računalu, za njega se organizira izdvojeno polaganje. To znači da maturant ispit polaže sam, ali pod jednakim uvjetima pod kojima ga polaže cijeli razredi. Osim fizičkih oštećenja kao razlog za traženje posebnih uvjeta navode se različiti psihički problemi. U tim slučajevima, kao i u ostalima, ističe Sirovatka, potrebno je dostaviti odgovarajuću medicinsku dokumentaciju kojom se dokazuje liječenje i terapija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije