Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SANADER SPOJILI VIDEOM IZ ZATVORA

Sloković: Podnijet ćemo ustavne tužbe za Fimi mediju i Ina-MOL

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/4
28.10.2021.
u 15:05

U iskazu koji je dao istražiteljima, Mravak je teretio Sanadera, no taj iskaz nije  bio konfrontiran

- Hvala vam na mogućnosti da Vam se obratim. Suglasan sam s onim što je rekla moja braniteljica. I želim dometnuti da niti jedan svjedok nije spomenuo moje ime - kazao je Ivo Sanader, bivši HDZ-ov premijer na Vrhovnom sudu.

Tamo je održana javna sjednica povodom žalbi na nepravomoćnu presudu  u aferi HEP-DIOKI. Tu je presudu vijeće zagrebačkog Županijskog suda donijelo u listopadu 2018. i jedina je Sanaderova nepravomoćna oslobađajuća presuda od pet postupka koji su se protiv njega vodili. Iako je od podizanja optužnice do početka suđenja prošlo šest godina, samo suđenje, kada je počelo u rujnu  2018. okončano je nakon svega dvije rasprave.

Sukladno tome, ni javna sjednica nije trajala duže od dvadesetak minuta koliko je  tužiteljici Gordani Križanić, te Jadranki Sloković i Kseniji Vržini, braniteljicama Ive Sanadera odnosno Roberta Ježića, trebalo da obrazlože, tužiteljica žalbu na nepravomoćnu presudu, a braniteljice odgovor na tu žalbu. 

Kada je 2012. u aferi HEP-DIOKI podignuta optužnica,  bio je optužen i Ivan Mravak, bivši šef HEP-a. No on je do početka suđenja u rujnu 2018. preminuo.  Prema optužnici, Sander se teretio da je od Mravka tražio da pogoduje Ježiću tako da  DIOKI-ju proda jeftinu struju, čime je proračun oštećen za oko 19 milijuna kuna. Osim što je kupio 3,8 milijuna kuna jeftiniju struju, Ježić je od HEP-a dobio i 15 milijuna kuna pozajmice, a da pozajmicu dobije, urgirao je Sanader, tvrdilo je  tužiteljstvo.  

U iskazu koji je dao istražiteljima, Mravak je teretio Sanadera, no taj iskaz nije  bio konfrontiran. Odnosno obrane niti u jednom trenutku nisu mogle ispitati Mravka te provjeriti njegove navode. Kako je  bio jedini svjedok koji je teretio Sanadera, te kako se osuđujuća presuda ne može  temeljiti samo na nekonfrontiranom iskazu, sud je nepravomoćno oslobodio Sanadera optužbi za poticanje Mravka na počinjenje  djela te Ježića za pomoć u tom poticanju. Usput, utvrđeno je da je DIOKI doista dobio jeftiniju  struju te da je Ježić od HEP-a dobio pozajmicu.

Na to je u žalbi ukazala i Gordana Križanić, zamjenica glavne državne odvjetnice. Navela je kako smatra da se radi o pogrešno utvrđenom činjeničnom stanju.

- Smatram  da sud nije vjerodostojno cijenio iskaz Mravka jer se nije zapitao zašto je Mravak napravio sve to za Ježića pri čemu je izdao usmenu naredbu i nije ostavio pisani trag.  Iskaz Ivana Marvaka sud je cijenio vjerodostojnim u svemu, osim u djelu u kojem je naveo da ga je na to potaknuo Sanader - kazala je tužiteljica.

Zatražila je  da se presuda preinači te Sanadera i Mravka proglasi krivim ili da se ukine te odredi novo suđenje.

Obje braniteljice su istaknule da Mravkov iskaz nije konfrontiran niti potvrđen drugim dokazima. K. Vržina navela je da Mravak Ježića nije ni spomenuo, pa su obje na koncu zatražile i da  se nepravomoćna oslobađajuća presuda potvrdi.

Vrhovni sud bi svoju odluku mogao objaviti za otprilike mjesec dana, a Jadranka Sloković nakon završetka javne sjednice  medijima je ponovila kako očekuje da se nepravomoćna oslobađajuća presuda potvrdi.

- Ovdje se doista radi samo o  tome je li Mravkov iskaz konfrontiran ili nije, pa koliko god suci Vrhovnog suda inventivni bili, mislim da ne mogu protiv toga. Zbog toga smo mi tijekom suđenja i pristali na čitanje  svih iskaza i vještačenja iz istrage, pa je taj postupak trajao kratko, svega dvije rasprave - kazala je J. Sloković.

Listopad je za Sanadera bio vrlo intenzivan mjesec, jer je doznao da su mu pravomoćne postale i presude u aferama Fimi media i Ina-MOL. U njima je ukupno osuđen na 13 godina zatvora te mu se ukupno u samo te dvije afere  oduzima gotovo 50 milijuna kuna nepripadno stečene imovinske koristi. Stoga se J. Sloković osvrnula i na te presude, kazavši da su i Sanader i njegova obrana takvim odlukama Vrhovnog suda  jako razočarani.

- Razočarani smo zato što pravni standardi koji su postavljeni u nekim drugim postupcima u slučaju Ive Sanadera ne vrijede. Vrhovni sud je na vrlo inventivan način zaobišao neke povrede kaznenog postupka. Meni je zbog toga žao, jer smatram da se zakon treba primjenjivati jednako na sve, a tvrdim da kada je Sanader u pitanju to ne vrijedi. Podnijet ćemo ustavne tužbe no iskreno ne vjerujem da imamo šanse na Ustavnom sudu. Nakon što su oni 2015. ukinuli presudu za Ina-MOL, protiv njih se godinama provodi pogrom te je ta odluka  skoro proglašena nacionalnom izdajom. Stoga  mislim da si to Ustavni sud više ne može dozvoliti. Mi kao obrana smatramo da se naši  argumenti čuju u Strasbourgu  pa ćemo ići do kraja, koliko traje  da traje - kazala je J. Sloković.

Najavila je  i da će obrana tražiti objedinjavanje kazne, te ponovila  već puno puta izrečen stav Sanaderove obrane da se protiv  njega trebao voditi jedan objedinjeni postupak, a ne njih pet.

- Objedinjavanje presuda je jedini način da mu se smanji kazna. Po zakonu objedinjena kazna ne može biti viša od 15 godina, a on bi trebao biti pušten na slobodu prema zakonu nakon 10  odsluženih godina. No to je Sanader pa je zakon za njega malo drugačiji - kazala je.

Osvrnula se i na naplatu  nepripadno stečene imovinske koristi, ponovivši da Sanader nema novca da  namiri sve što je do sada presuđeno u aferama Planinska, Fimi media i Ina-MOL. Istaknula je i da mu je imovina blokirana u Fimi mediji te da blokada  ne pokriva sve što mora vratiti. 

>> VIDEO Ženi iz Čakovca rekli da ima tumor u nosu, no onda je doznala što se dogodilo na prvoj operaciji

Komentara 16

MI
Mislav28
16:33 28.10.2021.

Ova babetina živi od lopova i kriminalaca.

ZA
ZaBoljeSutra
15:20 28.10.2021.

mafija i njihovi advokati.

DU
Deleted user
17:15 28.10.2021.

Nismo niti sumnjali da će ići tužbe od odvjetnika, sve kako bi se što dulje vodili procesi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije