Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nika Pinter

Odvjetnica: Praljak se ubio jer nije mogao živjeti s presudom ratnog zločinca

praljak
Foto: Reuters/Pixsell
1/6
30.11.2017.
u 17:11

"Njega nitko nije ubio, on se sam ubio. Ja jesam tužna, ali njegov čin poštujem i razumijem", rekla je Pinter

Odvjetnica Slobodana Praljka izjavila je danas kako ne zna čime se otrovao njezin klijent koji je u srijedu izvršio samoubojstvo na Haškom sudu saznavši da je osuđen na 20 godina zatvora.

"Ne znam koji je otrov uzeo, ali sigurno nije uzeo nešto da bi ga se moglo spasiti", rekla je u razgovoru za Hinu na letu iz Nizozemske za Hrvatsku Nika Pinter.

Praljak se u srijedu ubio na javnom izricanju pravomoćne presude kojom je osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina nad muslimanima u hrvatsko-bošnjačkom ratu 1993.-94.

Galerija: Trenutak kada je prekinuto ročište u Haagu

praljak praljak
1/7

Visoke kazne zatvora potvrđene su i ostalim političkim i vojnim čelnicima bosanskohercegovačkih Hrvata zbog zločina počinjenih u sklopu udruženog zločinačkog pothvata, u kojem je sudjelovao i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman

Praljak je nekoliko sati poslije ispijanja otrova preminuo u bolnici, a nizozemske vlasti pokrenule su istragu, objavio je Haški sud.

Pinter je potvrdila da je kontaktirala s istražiteljima, ali kaže da ne zna ništa o tome koju je supstancu Praljak uzeo i kako ju je uspio unijeti u sudnicu.

No, ističe da general Hrvatske vojske i HVO-a "nikada ništa nije radio na pola". "Ako je odlučio nešto učiniti, onda je to i učinio", kaže Pinter.

Opisujući dramatične trenutke u sudnici, rekla je da nije vidjela kako Praljak uzima otrov jer mu je bila okrenuta leđima. Da se događa nešto izvanredno isprva je shvatila po reakcijama drugih optuženika, a nešto kasnije po lošem stanju njezina branjenika.

Pinter također nije mogla procijeniti je li medicinska pomoć stigla na vrijeme, budući da je nakon incidenta morala napustiti sudnicu.

"Ne znam kada je došla hitna pomoć, ali me je tajništvo suda obavijestilo da su oko njega bili liječnici i pomagali su mu. Dolazak hitne pomoći ne bi ništa promijenio", istaknula je Pinter.

Ona kaže da njezinog klijenta "nitko nije ubio, nego si je sam presudio" jer je častan čovjek koji nije mogao živjeti s presudom ratnog zločinca.

"Njega nitko nije ubio, on se sam ubio. Ja jesam tužna, ali njegov čin poštujem i razumijem", rekla je Pinter.

Dodala je da u njihovim razgovorima uoči presude Praljak nije ničim dao naslutiti da će izvršiti samoubojstvo, ali je znala da će potvrdu presude i kazne zatvora od 20 godina teško primiti.

"Nije mi palo na pamet  da bi mogao nešto takvo učiniti. Iako, ja to potpuno razumijem, jer je on častan čovjek i ne bi mogao živjeti s presudom ratnog zločinca i da iz sudnice izlazi s lisicama", istaknula je Pinter.

VIDEO: Trenutak kada je Slobodan Praljak popio otrov

Komentara 44

DU
Deleted user
14:38 30.11.2017.

Skola za buduce generacije, neprijatelja ne stediti. To nam hvala sto smo ih primali, hranili i ugostili i sto ih spasili Srebrenice u bihackoj enklavi. Drugi put po vojnicki bez milosti jer je ne zasluzuju

DO
doktorica
14:59 30.11.2017.

Hrvatska je pomagala bošnjake na sve načine pa evo što smo dočekali,a gen.Praljak kao časan čovjek nije mogao pregorjeti da ga se proziva ratnim zločincem.I kao vojnik i kao intelektualac,kao onaj tko je izložio svoj život da pomogne u ratomm zahvaćenoj Bosni.Porukaje nemojte više davati hrvatski novac i hraniti one koji grizu ruku koja ih hrani!

DU
Deleted user
14:51 30.11.2017.

Mesica osuditi za veleizdaju zbog odavanje drzavnih tajni, a hrvatske heroje i junake nikad vise isporucivati na milost i nemilost beslosvetskim fukarama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije