Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković: Praljak je uputio poruku što misli o nepravednoj presudi

Sjednica Vlade danas je počela u 8.30 sati
30. studenoga 2017. u 09:10 116 komentara 6035 prikaza
Sjednica Vlade
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Haaška presuda bosanskohercegovačkoj šestorici nepravedna je za njih, za hrvatski narod u BiH i hrvatski državni vrh iz 90-ih godina, kazao je premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade u četvrtak.

Boris Milošević: Ova će formulacija otežati položaj Srba u Hrvatskoj Konačni prijedlog Vlada ublažila definiciju agresije u Zakonu o braniteljima

Premijer je na početku još jednom izrazio sućut obitelji bivšeg zapovjednika HVO-a Slobodana Praljka i žaljenje što si je oduzeo život. 

"On je očito bio potresen mogućnošću da uopće bude osuđen i iz svoga gledišta i moralnih razloga odlučio je oduzeti si život", kazao je Plenković.

"To je događaj bez presedana za bilo koje međunarodno sudište, a Praljak je na neki način uputio poruku što misli i kako doživljava presudu, koja je i po našem sudu nepravedna za šestoricu, za hrvatski narod, a osobito onaj dio kojim se aludira na određene elemente povezanosti tadašnjeg državnog vrha s ratnim zbivanjima u BiH", kazao je Plenković.

Premijer je naglasio da Hrvatska izražava sućut svim žrtvama svih zločina počinjenih u BiH bez obzira na počinitelje

Sjednica Vlade
1 / 8
Sjednica Vlade

Kazao je da je Hrvatska Bosni i Hercegovini prijateljska i susjedna zemlja i da je hrvatski narod bio taj koji je zajedno s Bošnjacima na referendumu u ožujku 1992. bio ključan za samostalnost BiH.

"Potpora koju je Hrvatska dala BiH za vrijeme rata i velikosrpskog projekta Miloševićeva režima bila je stalna, humanitarna, politička, vojna, skrbila je za stotine tisuća izbjeglica iz BiH ne gledajući tko je koje nacionalnosti, a i da ne govorimo o Washingtonskom sporazumu, splitskoj deklaraciji, prekretničkoj ulozi Oluje za totalnu promjenu ravnoteže na terenu, što je kasnije omogućilo da Armija BiH, HVO i HV oslobode velike dijelove BiH", rekao je. 

Kazao je da će Hrvatska pokušati u okviru postojećih pravnih mehanizama osporiti određene dijelove jučerašnje presude. 

Žalbeno vijeće Haaškog suda u srijedu je bivšem predsjedniku vlade Herceg-Bosne Jadranku Prliću potvrdilo 25 godina zatvora, bivšem ministru obrane Bruni Stojiću 20 godina zatvora, bivšem zapovjedniku HVO-a Slobodanu Praljku 20 godina, nakon čega je on počinio suicid otrovom, zatim bivšem načelniku glavnog stožera HVO-a Milivoju Petkoviću 20 godina zatvora, bivšem zapovjedniku vojne policije Valentinu Ćoriću 16 godina zatvora i načelniku Ureda za razmjenu zarobljenika Berislavu Pušiću 10 godina zatvora.

Žalbeno vijeće zaključilo je također da je postojao i udruženi zločinački pothvat te međunarodni oružani sukob, uz umiješanost Hrvatske kao i stanje okupacije. 

Haški sud je sud koji sudi pojedincima, kazao je Plenković, a ne državama i odgovornosti država "i s te strane nema nikakvih elemenata koji bi utjecali na neku odgovornost" hrvatske države. 

Hrvatska se triput, 2006. 2016. i 2017., pokušala uključiti u postupak Prliću i drugima u svojstvu prijatelja suda, ali je to svaki put odbijeno. 

"Mislim da smo kao država u ovom postupku poduzeli maksimalan napor da pridonesemo informacijama koje bi proširile vidike sudaca u ovom predmetu. Nažalost, to nije uvaženo, ali onaj odgovor iz 2016. ide u prilog tome da se ne može govoriti ni o kakvoj odgovornosti hrvatskog državnog vrha", rekao je Plenković naglasivši da će RH nastaviti podržavati Bosnu i Hercegovinu i Hrvate u toj zemlji. 

 Prihvaćen samo jedan amandman na prijedlog proračuna i to za HC i sanaciju klizišta

Vlada je na sjednici u četvrtak odbila zastupničke amandmane na prijedlog proračuna za 2018. godinu, a ministar financija Zdravko Marić najavio je da će prihvatiti samo jedan amandman na prijedlog proračuna izvanproračunskih fondova i to onaj vezan za Hrvatske ceste i sanaciju klizišta. 

Zastupnici su na prijedlog proračuna za iduću godinu i prijedloge financijskih planova izvanproračunskih fondova podnijeli ukupno 147 amandmana te dva na prijedlog zakona o izvršenju državnog proračuna, a nakon što se danas izjasne o predloženim amandmanima, trebaju donijeti proračun za 2018. godinu.

Prema riječima ministra financija, od ukupno 147 podnesenih amandmana, 25 nije podneseno u skladu sa Zakonom o proračunu, dok je jedan povučen. 

Najveći dio amandmana na prijedlog proračuna odnosi se na resore znanosti i obrazovanja, demografije, pravosuđa, mora, prometa i infrastrukture itd. 

Ministar financija najavio je da će od podnesenih amandmana samo jedan biti prihvaćen, a odnosi se na Hrvatske ceste i sredstva za sanaciju klizišta. 

Predstavnici Vlade tako bi tijekom današnjeg izjašnjavanja u Saboru prihvatili amandman Kluba zastupnika HNS-a na prijedlog financijskog plana Hrvatskih cesta, kojim bi se iznos za sanaciju klizišta povećao za sedam milijuna kuna, dok bi se za taj iznos smanjila stavka kamata na primljene zajmove. 

Inače, prijedlogom proračuna za iduću godinu Vlada predviđa da će ukupni prihodi biti na razini od 129 milijardi kuna, što je 6,1 posto više u odnosu na originalni proračun za ovu godinu. Ukupni rashodi bit će 133,3 milijarde kuna ili 5 milijardi viši.

Deficit opće države bit će na razini 0,5 posto BDP-a ili 2 milijarde kuna, dok se stopa gospodarskog rasta projicira u visini od 2,9 posto.

Vlada je uputila i nekoliko svojih amandmana nomotehničke prirode na Konačni prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji te dala prethodnu suglasnost svome predstavniku za prihvaćanje amandmana drugih predlagatelja na taj zakon.

Ministar branitelja Tomo Medved izvijestio je da je na Konačni prijedlog zakona zaprimljeno 26 amandmana, a da Vlada predlaže prihvaćanje njih četiri – jedan amandman saborskog Odbora za zakonodavstvo, jedan amandman kluba HNS-a, jedan amandman Odbora za ratne veterane i jedan amandman Neovisnih za Hrvatsku.

Tijek sjednice: 

9.00 – Sjednica je završila

8.55 – Rekao je kako presude Haaškog suda moraju pridonijeti procesu utvrđivanja istine i pomirbe.

– Ako su te presude nekada zasnovane na činjeničnom stanju koje, prema našem sudu, ovog puta nije utvrđeno u cijelosti sa svih aspekata, pa su doživljene nepravedno, pogotovo u nekim svojim elementima, onda to, nažalost, nije dobro – kazao je Plenković.

Rekao je i kako misli da su kao država u ovom postupku, odnosno vlade iz 2006., 2016. i 2017. ''pokušale podnijeti maksimalan napor da se pridonese informacijama i dokazima koje bi proširile vidike sudaca u ovom predmetu''.

– Nažalost, to nije uvaženo – rekao je premijer.

Poručio je i kako ''odgovor iz 2016. vrlo jasno ide u prilog tome da se ne može govoriti o bilo kakvoj odgovornosti hrvatskog državnog vrha iz 90-ih godina''.

8.50 – Plenković je na početku izrazio sućut obitelji Slobodana Praljka. Izrazio je žaljenje zbog događaja u sudnici.

– To je događaj bez presedana, On je na neki način uputio poruku što misli i kako doživljava presudu koja je i po nama nepravedna. Još jednom želim ponoviti, Republika Hrvatska prijateljska je i susjedna zemlja BiH – rekao je Plenković i dodao kako potpora koju je Hrvatska tijekom srpske agresije davala BiH bila stalna.

Rekao je kako smo brinuli za veliki broj izbjeglica iz BiH ne gledajući koje su nacionalnosti.

– Uloga Hrvata u BiH ostaje ključna za njenu funkcionalnost, opstojnost i budućnost i to tako da budu ravnopravan i konstitutivan narod – rekao je Plenković.

Kazao je kako će vidjeti s pravne strane što mogu napraviti u osporavanju.

– Hrvatska izražava sućut prema svim žrtvama svih zločina koji su počinjeni u BiH bez obzira na počinitelje – rekao je Plenković i dodao kako je Haaški sud taj koji sudi pojedincima, a ne država i ne govori o odgovornosti država.

– S te strane za Hrvatsku nema nikakvih elemenata koji bi utjecali na njezinu odgovornost – rekao je Plenković. 

MORH: Vladina odluka o financiranju remonta helikoptera Mi-171 Sh radnici Petra Maretić Žonja Trebaju nam veće plaće, a ne rekordne kvote za strance Ivica Račan USPOREDBA Račan je imao najbolju Vladu. Tada smo najmanje zaostajali
Tko želi biti Milijunaš
GRIJEH ILI SRAMOTA?
Svi govore o tome! Je li u sinoćnjem 'Milijunašu' jedno pitanje imalo dva točna odgovora?
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
SAZNAJTE ISTINU
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
  • CROLINDA:

    Srbima entitet i muslimanima entitet a Hrvatima ništa - opet nam se sprema neki novi Bleiburg s blagoslovom međunarodne zajednice i naših nelustriranih

  • Deleted user:

    ono sta je definicija..za judsku impotenciju.. da je nesposobnost.. nemoc u duhovnom.. stvaralackom ili nekom drugom obliku..isto vridi i za sve hr vlade..

  • CROLINDA:

    na TV su rekli da je hitna došla tek za 40 minuta - hoće li Hrvatska tražiti odgovornost suda za tako veliki propust u presudi ovakvog rizika