Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Na drastičnu nepravdu Praljak je odgovorio na jednako drastičan način'

Iako je uskoro mogao izići na slobodu, ovim činom izdignuo se iznad svoje slobode i još jednom svojom žrtvom pokazao da je ponos čovjeka i zaštita dostojanstva svog naroda i dignitet svoje Domovine iznad svega, kaže Brkić
29. studenoga 2017. u 22:14 18 komentara 2071 prikaza
Milijan Brkić
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić ocijenio je neprihvatljivom i u suprotnosti s povijesnim činjenicamapresudu Haaškoga suda šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata te istaknuo kako je general Slobodan Praljak na drastičnu nepravdu odgovorio na jednako drastičan način.

Slobodan Praljak potvrđene sve kazne Slobodan Praljak je preminuo. Pokrenuta istraga nizozemskih vlasti!

"Izražavam najdublju sućut obitelji, danas tragično preminulog generala Praljka - časnog čovjeka, velikog umjetnika, heroja Domovinskog rata, koji je na ovu sramotnu presudu i drastičnu nepravdu odgovorio na jednako drastičan način. Iako je uskoro mogao izići na slobodu, ovim činom izdignuo se iznad svoje slobode i još jednom svojom žrtvom pokazao da je ponos čovjeka i zaštita dostojanstva svog naroda i dignitet svoje Domovine iznad svega", napisao je Brkić na svom facebook profilu.

Istaknuo je i da će današnji dan ostati zapisan crnim slovima u novijoj hrvatskoj povijesti, ali i među Hrvatima u BiH.

Milijan Brkić
1 / 29
Svijeće za Praljka

"Sud nije sudio po pravdi, pravu i činjenicama, suđeno je politički i politički se pokušava pisati činjenično netočna povijest", smatra Brkić.

Brkić navodi i da će Republika Hrvatska poduzeti sve raspoložive pravne i političke mehanizme kako bi istina i pravda pobijedili.

U tom kontekstu, smatra, može se govoriti o zahtjevu za revizijom presude kao i iniciranje sjednice Vijeća sigurnosti jer je "nedopustivo da se rad Međunarodnog haškog suda završi današnjom pravno neutemeljenom presudom, nedorečenošću koja otvara brojne rane na našim prostorima, ali i tragedijom koja se zasigurno mogla izbjeći".

Brkić naglašava i da su, zahvaljujući časnoj borbi i herojstvu hrvatskih branitelja, Republika Hrvatska, ali i BiH opstale kao cjelovite države. Ističe i da Hrvatska nikad nije imala za cilj pripajanje teritorija BiH te da su ratne operacije koje su provodile HV i HVO spasile cjelovitost BiH, pri čemu posebno podsjeća na sudbinu Bihaća.

Navodeći da su se pojedinačni zločini događali, Brkić se zalaže i da svaki, bez obzira kojoj od sukobljenih strana pripada, mora biti procesuiran i kažnjen.

No, pri tome je važno raščlaniti i nedvojbeno ukazati tko je bio agresor, a tko se od agresora branio. Također, važno je naglasiti tko je sukobe započeo, a tko je sukobe želio okončati poštujući sve međunarodne konvencije, dodao je.

"Mrzitelji svega hrvatskog i falsifikatori povijesnih činjenica te oni koji se nikada nisu pomirili sa stvaranjem hrvatske države, nikako ne mogu prihvatiti činjenicu da je epilog hrvatske politike '90-ih pod vodstvom predsjednika dr. Franje Tuđmana, samostalna, suverena, slobodna i demokratska Republika Hrvatska, punopravna članica EU i NATO-a, ali i cjelovita BiH", piše Brkić.

"Ovo je nažalost još jedna od križnih postaja hrvatskog naroda, ali izdržat će naš narod i ovu nepravdu te ponosno i visoko uzdignuta čela nastaviti dalje", ističe, uz ostalo, Brkić na svom facebook profilu.

Slobodan Praljak Znao je Praljak mi je rekao: Neće suditi samo Srbima, Haag će nas sve sj...! Slobodan Praljak MATE MIJIĆ Ubili su Praljka, ali ne i hrvatsku želju za slobodom Slobodan Praljak u rat otišao kao dragovoljac Tko je bio Slobodan Praljak? Slao je oružje Bošnjacima u opkoljeno Sarajevo
Šibenik: Ispred nekih trgovina već se stvaraju gužve
RAZLIČIT STANDARD ŽIVOTA
Vratio se iz Irske i razočarao: ‘Neki su proizvodi u Hrvatskoj luksuz i dvostruko skuplji nego u Dublinu'
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
 • brojevi:

  Svakakvi go.nari našli su za shodno da vređaju gen. Praljka koji je po stručnim i moralnim kvalitetama svijetlosnu godinu daleko od ovog prizemnog malograđanskog šljama, dna ljudskog društva.

 • kentie:

  lako za sve...ali bojim se novog rata u BiH, da ovu presudu Bošnjaci ne shvate kao mig za završni obračun sa Hrvatima u BiH, kao što je svojedobno brijunska deklaracija za odgodu razdruživanja Rh od SFRJ-ota, bila signal za sveopći ... prikaži još! napad na Hrvatsku...to je veliki i nadolazeći problem...

 • Avatar MK
  MK:

  Ko je slusao Praljkove rijeci g. 2011 mogao si je misliti da Praljak danas ide na slobodu (ovako ili onako)... Ne prihvaca "sud kao silu" ali bi prihvatio "sud kao pravednika" da je njemu sud dokazao gdje je mogao bolje ... prikaži još! (ignorirali su ga i nisu se nit potrudili da mu objasne ako vec tako misle, gdne je mogao bolje)... Borio se 13 godina argumentima protiv "tuziteljstva" - od suda je ocekivao jedino angazman u koristenju svih svjetovnih/znanstvenih disciplina i saznanja u donosenju presude.... No boli spoznaja na kraju, da se do zadnjega (pa i zadnjim cinom) uzdao u "svijetovno"... Do izricanja presude – vjerovao je u to, da covjek logikom, ljudskim zakonima i sistemima moze iznjedriti pravdu – samo nekoliko sekundi pred zadnji cin, prestao je vjerovati u to…