Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Planovi

Sljedeće se godine na HRT-u očekuje 390 otkaza

HRT
Robert Anić/PIXSELL
29.12.2011.
u 17:43

Žele ojačati redove zvijezdama komercijalnih televizija, one na odlasku otpremnine čekaju

Predsjednik uprave HRT-a Josip Popovac i glavni urednik Bruno Kovačević na druženju novinara s vodstvom HTV-a nisu imali konkretne odgovore hoće li se, i kada, na ekrane vratiti Zoran Šprajc, Hloverka Novak-Srzić i Denis Latin.

Privatizirao Dnevnik

– Ne čudi me da ne znaju. Ja nisam suspendiran nego premješten na druge zadatke, tako da to može trajati i neodređeno. Briga je na drugima, a ne na meni – rekao je Šprajc. Nije htio komentirati glasine da odlazi s HRT-a.

Popovac i Kovačević ističu da Šprajc nije kažnjen jer je pustio prilog o Vukovaru, nego zato što je privatizirao Dnevnik odgovarajući Programskom vijeću. Pritom nije poštovao hijerarhiju jer mu je Kovačević izričito zabranio da to učini.

– Sa Šprajcom dotad nisam imao problema i imam visoko mišljenje o njemu kao novinaru – rekao je Kovačević, a Popovac je dodao da novinar ne bi trebao još dugo biti u kazni.

O sudbini Hloverke, koja od utorka ne vodi “Otvoreno” jer joj je pozlilo (navodno nakon što su joj rekli da je miču s ekrana dok ne završi istraga DORH-a protiv nje), Kovačević je bio još neodređeniji.

– Želim joj da što prije ozdravi, a onda ćemo se dogovoriti što ćemo dalje – kazao je.

Hloverka nam je rekla da joj je drago što se šef brine za njezino zdravlje, ali ne zna kad će se vratiti na posao.

– Nalazi još nisu gotovi – rekla je urednica i voditeljica koja se godinama bori s rakom.

Kovačević kaže da će se u roku mjesec dana znati što će ubuduće raditi Denis Latin, kojem je emisija ukinuta prije godinu dana. Latin je bio bez komentara.

Vodstvo javne televizije u 2012., istaknuli su, planira otpustiti 390 zaposlenika, a njihove otpremnine već su im u proračunu. Žele ojačati redove zvijezdama komercijalnih televizija.

– Volio bih dovesti nekoliko ljudi, prije svega Roberta Knjaza, koji nam se javio na natječaj s emisijom "Rekonstrukcija" – rekao je Kovačević.

Knjaz je osmislio edukativno-zabavnu glazbenu emisiju u kojoj bi bendovi pričali kako su nastali njihovi najveći hitovi.

– U toj emisiji ja sam kreativni producent, a voditelj će biti netko drugi. Nadam se da je ovo početak jedne krasne suradnje. Želim raditi više projekata na godinu, a dosad to nisam mogao jer sam morao biti na ekranu – rekao nam je Knjaz.

Popovac je potvrdio nagađanja da dva nova HRT-ova programa, unatoč najavama, neće krenuti ni 2012., a uzrok je nedostatak novca. Za to bi im trebalo 60 milijuna kuna, a u modernizaciju će u idućih nekoliko godina morati uložiti 150 do 200 milijuna kuna. Vodstvo HRT-a vjeruje da će im se reklamno vrijeme, koje je sad samo četiri minute po satu u prime-timeu, vratiti na šest minuta.

– Tom odredbom zapravo je zakinut hrvatski BDP jer taj novac, a radi se o milijunima, nije dobio netko drugi, već je samo nestao s tržišta. To je loše za sve – tvrdi Popovac.

Namjeravaju smanjiti i broj emisija. HRT ih sad proizvodi 152, dok je prosjek na europskim televizijama 110, a na američkima tek 85. Stoga, iduće godine više nećemo gledati emisije “Oko globusa”, “Animatik”, “Traumatologija” i “Jelovnici izgubljenog vremena”.

Zaustaviti pad gledanosti

Kovačević je najavio nekoliko novih. U mozaičnoj emisiji “In medias res” svake večeri pretresat će se važne dnevne teme iz svih područja. Petkom će ići “Odabrao Đelo Hadžiselimović” s najboljim svjetskim dokumentarcima. Filmski program pojačali su za 20 posto i kreću s ciklusima "Pobjednici Oscara" te hrvatskih filmova.

– U 2012. godini cilj nam je zaustaviti pad gledanosti, koji traje od 2005., pa ćemo u 2013. valjda moći konkurirati Novoj TV – rekao je Bruno Kovačević.

Komentara 34

BL
Blender
04:41 30.12.2011.

Ma bas me briga za parazite, sve ih treba odpustiti a to ce Hrvatski narod i napraviti. Odpustit ce vladu sudove itd, sve u pm...

MA
marko53
20:38 29.12.2011.

Sad će smijeniti sve koji su protiv SDP-a. Sjeverna Koreja pozdravlja.

GA
gary1
20:47 29.12.2011.

joj koliko je samo nepotrebnih i izmišljenih direktorskih, pisarskih, šefofskih i inih mjesta po HEP-u, Holdingu, itd. Tu treba carski rez odmah.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije