Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kupujem hrvatsko

Slavonski med proizvode pčele koje lete kroz pet županija

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/3
22.12.2020.
u 15:53

Po vrsti, slavonski med može biti od bagrema, lipe, uljane repice, suncokreta, kestena, zatim cvjetni te medun hrasta sladuna.

Proizvode ga pčele koje lete kroz pet županija, a tradicija mu seže više od 130 godina unatrag. Riječ je o medu koji nosu zaštićenu oznaku izvornosti – slavonski. Povoljni klimatski uvjeti, obilje biljnih medonosnih vrsta na slavonskim poljima, prostranim šumama te naplavnim ritovima i močvarama oko Save, Drave i Dunava, omogućili su autohtonim sivim pčelama da tisućljećima olako pronalaze izdašnu nektarsku i peludnu pašu.

Stvoreno je jedinstveno agro-ekološko područje koje omogućuje “Slavonskom medu” da se ističe kao čisti sortni med. Priča oko dobivanja oznake izvornosti, prisjeća se Stanko Čuljak, pčelar iz Vukovarsko-srijemske županije, trajala je četiri godine.

13.08.2014., Vinkovci - Slavonski pcelari zabrinuti jer je godina za pcelarenje jako losa, manji su prinosi i kvaliteta pa drze kako bi cijena meda morala biti visa. Predsjednik PU Nektar Vinkovci Stanko Culjak. Photo: Goran Ferbezar/PIXSELL
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL

- Nama je bilo važno da se slavonski med zaštiti jer se na području naših pet županija proizvode velike količine meda, a uvijek postoji fama da je cjenjenije ono što je malo i manje dostupno. Htjeli smo dokazati kako naš med ispunjava sve uvjete za kvalitetu, a time i omogućiti proizvođačima postizanje više cijene na tržištu. Usto, željeli smo postići i ujednačenje okusa slavonskog meda na cijelome području – govori Stanko Čuljak, član Upravnog odbora Udruge proizvođača slavonskog meda i dopredsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza.

30.04.2018., Mokres, Caglin - OPG Anita Nekic bavi se ovcama i kozama, pcelarstvom, eko sirevima i medom. Photo: Ivica Galovic/PIXSELL
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL (ilustracija)

Po vrsti, slavonski med može biti od bagrema, lipe, uljane repice, suncokreta, kestena, zatim cvjetni te medun hrasta sladuna.

– Svaki je med je dobar i kvalitetan, ako je proizveden po standardima, no slavonski, primjerice, ima niži udio vlage, maksimalno 18,3 posto, što znači da ga je teže proizvesti, ali mu se svojstva povećavaju. Neće se , tako, ukiseliti – prikazuje Čuljak

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar majkuvam
majkuvam
19:16 22.12.2020.

Prvorazredna glupost "pčele koje lete kroz pet županija".Nije baš novo da je radijus pčela nekih 2 do najviše 3 km.

EP
Epil
19:02 22.12.2020.

A imaju li pcele propusnice za prelet kroz cak pet zupanija?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije