Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u borbi protiv pretilosti

Slavni češki nogometaš 
na još jednoj utakmici, na euroizborima

Vladimir Šmicer
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/2
14.05.2014.
u 20:00

Nogometaš je najviše zabrinut zbog debljanja djece: treba ih odvući od računala i dovesti na igrališta, kaže Vladimir Šmicer

Na izborima za Europski parlament u Češkoj natječe se i kandidat za kojega su čuli i mnogi izvan njegove domovine iako za njegovu stranku – Vizija 2014. – jedva da itko zna i u Češkoj. Riječ je o slavnom nogometašu Liverpoola Vladimiru Šmiceru, koji je ostao u povijesti najvažnije sporedne stvari na svijetu zapamćen po golu koji je preokrenuo pobjednika Lige prvaka prije devet godina. Šmicer je tada igrao svoju zadnju utakmicu za slavni engleski klub protiv Milana, dao gol koji je na kraju doveo do poraza Milana.

Finale nakon rođendana

Uoči finala Lige prvaka, Benitez je odlučio da Šmicerov ugovor neće produljiti. Dan prije finala Šmicer je proslavio 32. rođendan, a na početku utakmice nije ni igrao. Međutim, ozljeda Harryja Kewella dala mu je priliku života. – Prije finala, jako sam želio igrati. Bio je to moj posljednji meč za Liverpool i želio sam završiti u stilu. Bio sam odlučan i to je bila moja motivacija, želio sam uživati u velikoj igri – opisao je svoju ulogu u finalu Šmicer. Danas je on na listi nove češke stranke za izbore za Europski parlament, ali nema previše ambicija. Jedan je od 25 kandidata i kaže da nije njegova ambicija biti član Europarlamenta. Ali, želi propagirati tjelovježbu među mladima.

– Pretilost među mladima učetverostručila se u proteklih 15 godina. Više od polovice odraslih osoba u Europskoj uniji je pretilo. Svako sedmo dijete je predebelo. Vidim to i kod djece oko sebe. Vježba nije "in" – kaže Šmicer za BBC, koji ocjenjuje kako je bivši nogometaš, a onda nogometni trener, "osvježavajuće pošten". – Djecu moramo odvući od računala, tableta i pametnih telefona, djeca se moraju kretati. O tome bi se Europa trebala brinuti – zabrinut je sportaš.

Nogometaša su navijači Liverpoola zvali Vlada, u Češkoj i u njegovu klubu Slavija iz Praga, gdje je počeo i završio nogometnu karijeru, tepaju mu Šmica. No, to što je omiljen u narodu ipak mu vjerojatno neće pomoći da uđe u europsku skupštinu jer sad ‘igra’ za malo poznatu ekipu iz stranke Vizija 2014. Doduše, stranci je tjelesno zdravlje važno kao i njemu pa su se tu našli.

– Problem je što je Vladimir Šmicer u stranci za koju nitko nije čuo pa zato nema nikakvih izgleda da se probije u Europski parlament – kaže komentator češkog dnevnog lista Hospodarske noviny Jindrich Sidlo, koji je navijač Arsenala. – Ne govorim to zato što volim Arsenal, Šmicer je bio odličan igrač – kaže novinar. Šmicer se od profesionalnog igranja nogometa oprostio 2009., ali je ostao u nogometu, postao je trener svog kluba, Slavije. Sad pak želi u posve novo zanimanje, u politiku. Na web stranicu svoje stranke stavio je svoju fotografiju iz vremena kad je igrao za Slaviju, u crvenom dresu, ispred tribina na praškom stadionu.

Na webu Slavijin dres

Izbori za Europski parlament u Češkoj će se održati od 22. do 25. svibnja, kad će se znati koliko je fanova Šmicer uspio privući. Naime, Česi su, ocjenjuju tamošnji analitičari, prilično nezainteresirani za te izbore, koji ni u drugim zemljama EU neće izazvati puno gužve na biralištima.

– Rekao bih da su Česi gotovo pa posve nezainteresirani za ove izbore, uvjeren sam da će izlaznost biti jako mala – kaže Sidlo. Kako bi privukli birače, kandidati i stranke govore o temama iz domaće politike.

– Tako, primjerice, Građanski demokrati vode kampanju protiv uvođenja eura u Češkoj. Međutim, to je pitanje o kojem će se odlučivati u Češkoj, a ne u Europskom parlamentu – kaže Sidlo. Šmicer je 1999. godine prešao u Liverpool za 4,2 milijuna funti, nosio je u početku broj 7, a nakon dolaska Harryja Kewella broj 11 i u engleskom je klubu proveo šest godina, ostvarivši tako svoj dječački san.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije