Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAŠTO JE OSLABIO

Hrvatski znanstvenici analiziraju nova otkrića o virusu iz Italije

Hrvatski znanstvenici
Foto: PIXSELL
1/5
28.05.2020.
u 18:44

– Jedini način da se potvrdi da virus slabi jest da se ustanovi na koji je način mutirao i da se u kontroliranim uvjetima testira njegova infektivnost i jačina simptoma – kaže profesor Nenad Ban

Mogućnost da se pacijentica u Zadru dva puta zarazila koronavirusom te sve manje novozaraženih sa sve slabijim simptomima, nakratko su poljuljali saznanja o virusu SARS-CoV-2 pa su iz Italije čak počele stizati informacije da je virus mutirao i oslabio. No pokazalo se da je riječ o neutemeljenim pretpostavkama pa je tako Zadranka ponovno testirana te se ispostavilo da je ipak negativna. Također, naši poznati znanstvenici kažu kako promjene vrlo vjerojatno nemaju veze s mutacijama.

– Širenje virusa vjerojatno je oslabjelo zbog brojnih faktora u okolini, sezonskim promjenama, mjerama koje smo poduzeli, ali i zaraženosti populacije u odnosu na veljaču. Virus se više ne širi nekontrolirano te danas imamo potpuno drugu sliku pandemije – kaže profesor Ivan Đikić te dodaje kako su dosad pronađene mutacije virusa bile neutralne te on nije postao manje ili više opasan.

>> VIDEO Ivan Đikić o najnovijim saznanjima o koronavirusu i razvoju cjepiva

Isto su pokazala istraživanja profesora Luke Čičin-Šaina.

– Mi smo usporedili genom SARS-CoV-2 izolata s virusom iz Wuhana s početka epidemije i našli 10 mutacija u njegovu kodu, no većina su bile tihe mutacije koje ne mijenjaju svojstva gena. Slične su rezultate dobili kolege s drugih instituta i to je izuzetno niska stopa mutacija, koja nije spojiva sa slabljenjem patoloških svojstva virusa – govori Čičin Šain te ističe da bi se trebale dokazati promjene u genomu virusa prije nego što se govori o mutaciji.

>> VIDEO Luka Čičin Šain: 'Već imamo rezultate da postoje lijekovi koji mogu djelovati protiv COVID-19'

– Jedini način da se potvrdi da virus slabi jest da se ustanovi na koji je način mutirao i da se u kontroliranim uvjetima testira njegova infektivnost i jačina simptoma – slaže se profesor Nenad Ban te zaključuje kako manji broj težih slučajeva ovisi o više faktora.

– Kod SARS-CoV-2 vidimo izraženi sezonalni karakter koji pokazuju i drugi koronavirusi. Čini se da bi i ljeti određen broj ljudi mogao biti zaražen, ali i da će biti vrlo malo teških slučajeva, pa da ne bi trebalo dizati paniku ako u nekom hotelu pronađemo nekoga tko ima virus – poručuje pak profesor Gordan Lauc

Komentara 30

Avatar old_habits_die_hard
old_habits_die_hard
19:49 28.05.2020.

koji je njihov doprinos znanosti? nakon faksa se nisu pomakli sa mrtve točke, poziraju bezveze samo...za usporedbu, mali Gauss je već ko klinac umio i razumio koliko ovi neće pa da se 100 puta rode...svašta

ZA
zagi101
20:33 28.05.2020.

tolko teorija o virusu a nijedan nije točan jer nemaju pojma o istom samo nas drže u nekakvoj umjetnoj psihozi

HA
Hanok
19:26 28.05.2020.

“oslabio” jer je sezona pred bankrotu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije