Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAGREB PO MJERI NAJMLAĐIH GRAĐANA

Škoro za besplatne, Tomašević za zelene dječje vrtiće

Foto: Kolaž/Pixsell
1/3
24.05.2021.
u 14:53

Obojicu veže zajednička svijest da su vrtićkim kapacitetima deficitarne četvrti Trnje, Maksimir, Novi Zagreb – istok i zapad, Trešnjevka – sjever, Stenjevec, Podsused – Vrapče i Brezovica

Programi dvojice kandidata koji pretendiraju na mjesto gradonačelnika Zagreba, Tomislava Tomaševića i Miroslava Škore, koji se odnose na Zagrepčane predškolske dobi trebali bi biti ključni s obzirom na važnost obrazovanja i činjenicu da svako dijete treba imati priliku za vrtićku socijalizaciju.

Obojicu veže zajednička svijest da su vrtićkim kapacitetima deficitarne četvrti Trnje, Maksimir, Novi Zagreb – istok i zapad, Trešnjevka – sjever, Stenjevec, Podsused – Vrapče i Brezovica, te da je potrebno više odgojnih objekata na razini cijeloga grada. I tu otprilike završava sva sličnost u planovima za najmlađe stanovnike metropole.

Analiza broja odgojitelja

Tomašević je svjestan da odgojitelji i odgojiteljice nerijetko s roditeljima sami nabavljaju potrebne materijale u vrtićima Grada Zagreba i da se to mora mijenjati, da je potrebna detaljna analiza o broju odgojitelja i odgojiteljica, kao i veličini odgojno-obrazovnih skupina, posebice gdje ima djece s teškoćama u razvoju.

Njih u svom programu Škoro ne spominje, ali spominje darovite učenike kojima bi osnovao centar izvrsnosti. Usto nastavlja i s pogrešnom Bandićevom retorikom i obećava besplatne vrtiće za svu djecu, dok Tomašević, očito svjesniji da nema “besplatnog”, planira uvođenje asistenata u sve grupe s djecom s teškoćama u razvoju što Zagreb dosad nije ostvario.

Dvosmjenski rad

– Obnova otvara jedinstvenu priliku transformacije svih obrazovnih objekata u zelene vrtiće i škole 21. stoljeća. Stoga ćemo osigurati da svi objekti, gdje god je to moguće, istodobno prođu zelenu transformaciju (mogućnost pasivnog dizajna, solarnih panela na krovu, štednje potrošnje vode, vrtićkih i školskih vrtova...) kako bi imali manji ekološki otisak, a istodobno pridonijeli znatnom uštedom režijskih troškova gradskom proračunu – ističe u programu Tomašević.

Škoro bi uz besplatne vrtiće reorganizirao upisni proces i uveo dvosmjenski rad. Nije mu prihvatljivo da s djecom ostaju odgojitelji na dežurstvima iako im je to u opisu posla. Tomašević je pak svjestan da upis u vrtiće treba osigurati i djeci nezaposlenih kako bi imali vremena za traženje posla, prekvalifikaciju ili dokvalifikaciju.

Planira i uvođenje zelene javne nabave – lokalno uzgojene hrane u škole i vrtiće, čime bi se istodobno poticala i proizvodnja i smanjenje cijena sezonskih i ekoloških proizvoda s obiteljskih gospodarstava, dok Škoro opskrbu u programu i ne spominje.

TOMISLAV TOMAŠEVIĆ

1. Vrtići moraju proći zelenu transformaciju, i to pri gradnji ili obnovi, čime bi se znatno uštedjelo na režijama u gradskom proračunu

2. Pravo na vrtić i djeci nezaposlenih roditelja kako bi imali vremena za traženje posla ili prekvalifikaciju

3. Financijska sredstva za zapošljavanje dodatne osobe u prevelikim grupama te asistenti u grupama s djecom s teškoćama u razvoju dok se ne prošire kapaciteti vrtića

4. Uvođenje zelene javne nabave kako bi se osigurala opskrba zdrave i lokalno uzgojene hrane za djecu u javnim vrtićima i školama


 

MIROSLAV ŠKORO

1. U gradu Zagrebu roditelji od jeseni 2021. više ne bi plaćali jaslice i vrtiće za djecu predškolskog uzrasta

 2. Reorganizacija radnog vremena vrtića i jaslica u dvije smjene

 3. Promjena upisne politike u vrtiće – upisivali bi se kada bi roditelji završavali s dopustom

 4. Pri planiranju povećanja kapaciteta predškolskih ustanova, neophodno je, piše u programu Škoro, planirati smanjenje broja djece u grupama pod nadzorom jednog odgojitelja

VIDEO Maturanti na zagrebačkom Bundeku proslavili zadnji dan škole

Komentara 43

DU
Deleted user
14:59 24.05.2021.

Fakat mi je više dosta zelenih, zeleni vrtići, zelena energija, zelena industrija, .... ! Dokad će nam domaći repeateri bjelosvjetskih hohštaplera prodavati njihovu ideologiju koja crno i crveno začinja zelenim?

DU
Deleted user
14:59 24.05.2021.

zeleni vrtici, mozete rec kaj hocete al meni je tomasevic urnebesan - pajac od glave do pete ali uspio je ogoliti grad zagreb i pokazati da samo pajaci prolaze. ja cu u nedjelju stisnut nosnice i zube i glasat protiv njega, znam da nema smisla ali moram.

ST
stefj
15:03 24.05.2021.

Hm, ljudi očekuju da će se od tog zelenog živjeti... Da. živjet će samo velika količina birokrata koje će to zeleno stvoriti. Građanima će sve biti skuplje, puno skuplje... Isto tako, ne postoji besplatno, ne postoje besplatni vrtići, isto kao što ne postoji niti besplatno zdravstvo. Sve to netko mora platiti, kroz poreze, prireze i druge namete... Jednostavno ne vidim kako bi Zagreb mogao napredovati, kako bi život u Zagrebu mogao biti bolji, a najmanje jeftiniji. Kao primjer, dobili smo "zeleno" kroz razvrstavanje otpada, a jedino što su građani osjetili jest da im je taj i takav odvoz otpada puno skuplji i da ima drastično više kanti ispred kuća po cesti... Cijeli grad se pretvorio u kante... Ideja održivog je pri tome potpuno nestala (da se razvrstavanjem prodaje dio otpada i da se time financira skuplja infrastruktura), pojeli je birokrati. Od cijele ideje rodila su se samo nova uhljebnička mjesta koja građani plaćaju... I sad zamislite kada dođe Tomaševićevih 13 apostola, kako ih mediji zovu, bit će to 13 jahača apokalipse...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije