Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nadoknada za maturante: Esej i izborni predmet pisat će prije početka mature

Škole moraju definirati kako će nadoknaditi 16 izgubljenih dana nastave
12. prosinca 2019. u 07:29 4 komentara 2109 prikaza
Nakon 36 dana štrajka učenici ponovno u školskim klupama
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Osnovne i srednje škole diljem Hrvatske imaju rok do sutra da na adresu Ministarstva obrazovanja proslijede konačnu odluku o nadoknadi izgubljenih 16 dana nakupljenih zbog štrajka učitelja, profesora i nastavnika. Budući da nisu sve škole u jednakoj situaciji, svaka će ustanova za sebe birati model nadoknade o čemu su roditelje i učenike dužni obavijestiti na roditeljskim sastancima.

Zagreb: Premijer Andrej Plenković ispred prosvjednika na Trgu svetog Marka BORBA ZA PLAĆE Danas prosvjed učitelja: Izgledan dogovor, ali štrajkom prijete i liječnici, gimnazijalci...

Nastava do 29. svibnja

Kako će se nadoknađivati, posebno je bitno maturantima. Za njih nastava ne može trajati dulje od 29. svibnja. Srednjim školama na raspolaganju je nekoliko mogućnosti – skratiti praznike i odrađivati subote i nenastavne dane kako bi maturanti što prije uspjeli završiti nastavnu godinu.

Prihvate li škole takav model, onda će učenicima završnih razreda biti osigurano i nekoliko dana za odmor prije negoli pristupe ispitima državne mature koji počinju s prvim tjednom lipnja.

Opciju bez znatnijeg produžetka nastavne godine uglavnom će moći izabrati strukovne škole čiji učenici su za vrijeme štrajka odrađivali praksu, pa će umjesto prakse koju su već odradili imati nastavu, no problem će biti gimnazijalcima.

Nadoknade subotama nisu opcija koju maturanti podržavaju - prije svega zato što su subotama uglavnom na pripremama koje plaćaju kako bi nadoknadili gradivo koje nisu svladali u školi. Zato će gimnazijalcima, sve je izglednije, biti i skraćeni praznici i produljena nastavna godina do 29. svibnja.

Viliim Ribić ribić najavljuje Fakulteti 22. svibnja idu u štrajk, zbog smanjenja plaća

Ono što je poznato i bez jasnog plana škola po kojem će se krojiti novi raspored polaganja državne mature – obvezni predmeti – matematika i engleski ostat će u terminima koji su predviđeni, a izborni predmeti bit će izmijenjeni. Točan raspored polaganja ispita znat će se tijekom idućeg tjedna.

No već je sada potvrđeno da će svi maturanti, bez obzira na to kako će njihove škole nadoknađivati gradivo, i prije službenog početka državne mature pisati esejski dio ispita iz hrvatskog jezika, kao i esejski dio ispita za one učenike koji maturu polažu na jednom od jezika nacionalnih manjina.

Takav ispit bit će u školama organiziran ili u travnju ili u svibnju, a maturanti ne moraju strahovati – u esejskom dijelu ispita neće se zateći lektirna djela koja su čitali i koja sadržajem spadaju u gradivo četvrtog razreda.

Zahvaljujući i nižim kriterijima kojim je pribjegla ministrica Divjak, ne moraju strahovati ni od loše ocjene na esejskom dijelu ispita jer unatoč njoj mogu položiti navedeni ispit ako test iz spomenutog predmeta napišu za dovoljan.

Borna Šimić Prosvjed preko đačkih leđa Evo što o štrajku nastavnika misle učenici i roditelji
 

Dodana dva dana maturi

Kako smo neslužbeno doznali, maturanti moraju biti spremni i na mogućnost da će uz esejski dio ispita i jedan od izbornih predmeta biti pomaknut ranije – koji točno, u Ministarstvu još uvijek ne znaju. Kalendar državne mature izmijenit će se, a u njemu učenici dobivaju i dva dodatna radna dana na koje će se vrlo vjerojatno pomaknuti neki od predmeta predviđenih u prvom tjednu lipnja – sve zbog toga što 25. i 26. lipnja po novoj odluci više nisu državni praznici.

Norveška rukometna reprezntacija
Hrvatska u finalu
Pogledajte što norveški mediji pišu nakon poraza, još ne mogu vjerovati da neće u finalni boj
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
 • Avatar nekakav
  nekakav:

  ajmo nastaviti sa snižavanjem kriterija potrebnog znanja, ocjena... da dođemo do 100% odlikaša! mi to možemo. ovi pisa testovi... njih ukinuti, izazivaju tjeskobu, osjećaj manje vrijednosti, uvredljivi su, jer sufliraju da su neki bolji, pametniji, a to u ovom novom ... prikaži još! društvu, izjednačenih, ne želimo, nikakvih omalovažavanja ne trebamo. sva su djeca jednako dora, jednako pametna, i ocjene na kraju treba i ukinuti, svako testiranje znanja i uspoređivanje sa drugima je pogrešno, i vodi u probleme. djecu treba učiti da je tvoj rad jednako vrijedan kao i rad drugog, bez obzira dal ste vi proizveli 10 pari obuće dnevno ili 50 pari, jednako trebate biti i plaćeni... izgubljeni dani trebaju biti nadoknađeni, subotu im ne damo, nek učitelji rade malo duže, ono, djeca imaju praznike, oni ne, al su im plaćeni, nit ne dolaze na radno mjesto tjednima.. koga briga za izgubljeno zimovanje i ljetovanje, škola je bitna. pogledajte kad na more dolazi mali bavarci, a kad su opet u školi... pa onda pogledajte naše.

 • fiberglas:

  Zbog strajka, u nasoj srednjoj skoli moje dijete ovaj tjedan pise 6 pismenih ispita. Je li to po propisu?

 • Lanaluka:

  Isprintajte članak zakona o pravima djece i broju sati u tjednu. Subote su neradni dani. Djecu šaljite masovno na "skijanje" jer su im onda opravdani izpstanci za zimske praznike.Nitko ne kaže da skijanje mora biti preko agencije. Otišlo je kod ... prikaži još!d bake u Sloveniju, Bosnu.... Pouka djeci opet je NOVAC bitan i sve pravda. Pravdajte im subote i ne šaljite ih u škole. Nek probaju dati neopravdani ako imaju obraza. I na nadoknadama se nikad ništa nije ozbiljno učilo i radilo jer pola djece ne dođe. Gubljenje vremena zbog tuđih fikcija . E pa meni se ne da sudjelovati u tome cirkusu dalje.