Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Škola, liječnik i socijalci moraju procijeniti fizičko i mentalno zdravlje te obiteljsko stanje nasilnog đaka. Koliko ih to čini? Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

Škola, liječnik i socijalci moraju procijeniti fizičko i mentalno zdravlje te obiteljsko stanje nasilnog đaka. Koliko ih to čini?

Ne smanjuje se nasilje, koje svake godine iznenadi javnost, a ne povećava se ni broj škola i ravnatelja koji znaju reagirati na prvu. Unatoč tome što u škole i s ovom godinom ulazi veći broj psihologa. Naime, samo s početkom ove školske godine Ministarstvo obrazovanja odobrilo je zapošljavanje 79 stručnih suradnika psihologa u 45 osnovnih škola i 34 srednje škole koje su u skladu s propisanim standardima, poručili su, ispunjavale uvjete za novo zapošljavanje. Drugim riječima, u ukupno 923 osnovne škole u Hrvatskoj radi 455 stručnih suradnika psihologa.
29. rujna 2022. u 09:48 0 komentara 482 prikaza

I dok prosvjetna inspekcija u biogradskoj osnovnoj školi istražuje nasilje nad 11-godišnjim dječakom kojega su prošlog tjedna u školi pretukla desetorica starijih učenika, još je za jednog 11-godišnjaka zbog istog razloga, nasilja u školi, njegova obitelj morala potražiti liječničku pomoć. Prekjučer u Osnovnoj školi Mate Demarina u Medulinu 11-godišnjak je zadobio lakše tjelesne ozljede zbog tučnjave, a cijeli slučaj, bez iznošenja detalja vršnjačkog nasilja, potvrdili su i istarska policija, istarski župan, kao i škola i Ministarstvo obrazovanja. No u medulinsku školu inspekcija neće dolaziti u nadzor jer je ravnateljica Emanuela Pinzan Chiavalon u slučaj uključila sve relevantne sudionike.

Lani prijavljeno 176 slučajeva u školama, kazne su ukor, isključenje...

U školskoj 2020./2021. godini, poručuju iz Ministarstva obrazovanja, prijavljeno je 176 slučajeva od kojih se većina odnosi se na međuvršnjačko nasilje. Godine 2019. prijavljeno je 125, 2018. godine 216, a 2017. godine 163 slučaja. Škole su na prijavljeno nasilje reagirale različitim mjerama poput savjetodavnoga rada s učenicima i roditeljima, radionicama osnaživanja učenika do pedagoških mjera što obuhvaća opomenu, ukor, strogi ukor, opomenu pred isključenje, odgojno-obrazovni postupak produženoga stručnog boravka, preseljenje u drugu školu te isključenje iz srednje škole.

Dubrovnik
ZARAĐUJU NA NAJMU
Hrvatska postala porezna oaza za strance: U godinu dana kupili čak 12.518 nekretnina
Vedran Džihić
INTERVJU VEDRAN DŽIHIĆ
Pitanje je vremena kada će doći do provale bijesa i nezadovoljstva građana zbog situacije u kojoj žive
Biden speaks to the media in Bali
'Nije u skladu s pravilima'
EU optužuje Washington za trgovinski rat: Bidenove subvencije gase radna mjesta
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.