Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Sjevernjaci se čude: Zar Sredozemlje nije grobnica za imigrante

Sada se umire i u nastojanju da se prijeđe morski kanal La Manche
31. srpnja 2015. u 21:50 19 komentara 2312 prikaza
izbjeglice EU
Foto: Reuters/PIXSELL

Nema te pustinje, toga mora ili podmorskog tunela koji očajni migranti ne mogu prijeći. I pod cijenu smrti. Koliko je tim ljudima užasno u njihovim domovinama kada, stavljajući život na kocku, žele doći do Europe?! Svakodnevno se u Sredozemnom moru spašavaju migranti, ali plovila talijanske obalne straže u moru nalaze i leševe.Jučer je iz splitske luke Lora isplovio i brod Hrvatske ratne mornarice “Andrija Mohorovičić”, koji sudjeluje u operaciji Europske unije spašavanja na Sredozemlju “Triton”.

Granica se preselila

Sada se umire i u nastojanju da se prijeđe morski kanal La Manche koji odvaja Francusku i Veliku Britaniju. Britanska ministrica unutarnjih poslova Theresa May optužuje Francusku da ne čini dovoljno za zaustavljanje migranata. Najprije se govorilo kako je potrebno povećati sigurnost u Sredozemlju i tu spriječiti val migracije. Optuživalo se Italiju i Grčku da ne čine dovoljno u zaustavljanju migranata. Onda se „granica“ preselila kod Ventimiglie, na talijansko-francuskoj granici.

Sada je „granica“ migracije preseljena dalje na sjever, do La Manchea.U Calaisu se trenutačno nalazi oko tri tisuće migranata odlučnih probiti se kroz Eurotunel. Među mjerama koje se predlažu jest i gradnja dodatne barijere od oko 1,5 km. Cijena gradnje novog sigurnosnog pojasa oko ulaska u Eurotunel iznosi 10 milijuna eura.Od početka ove godine oko 37.000 migranata pokušalo je proći tunelom. Oko ulaza u tunel već postoji ograda opsega 23 km.

Migranti preskaču i probijaju žičanu ogradu i u skupinama od 200-300 „napadaju“ kamione koji prolaze kroz Eurotunel. Za 35 minuta dolaze do engleskog Dovera.Većina migranata koji pokušavaju proći La Manche već su prošli Sredozemlje, Apeninski poluotok, Francusku i za to putovanje platili su do 10.000 eura. Kažu da su u Italiji spavali na željezničkim postajama i da im je uvijek netko donosio piće i hranu. Je li teže bilo proći kroz afričke prostore ili doploviti do Italije?

Europski državnici do sada su, uglavnom, razmišljali kako zaštititi vlastitu granicu. Državnici sa sjevera nisu htjeli pomoći Italiji u zaustavljanju migranata. Smatrali su kako je to problem Italije. Sada je taj problem došao do njihovih vrata. I opet razmišljaju o tome kako ih zaključati. Griješi se takvim „rješenjima“. Mađarska neće zaustaviti migraciju podizanjem ograde na srbijanskoj granici. Novim novcem za barijeru u Calaisu neće se zaustaviti migrante, koje ne zaustavlja ni užarena pustinja, ni razbojnici, ni hladno more, ni... Jer, oni odlaze s prostora na kojem je, očito, još gore od onoga što ih čeka na putu prema Europi.

Odlučni su u volji da ostave svoju domovinu u kojoj ne vide budućnost za sebe i svoju djecu.Što bi onda Europa trebala učiniti? Kao prvi korak u sprečavanju ilegalne migracije trebalo bi novac potrošiti ne za žice na granicama ili pred Eurotunelom, već načiniti prihvatne centre na afričkoj obali Sredozemnog mora. Tu bi trebali provesti identifikaciju migranata i onima kojima je potreban azil, zbog ratnog stanja u njihovim zemljama, pružiti gostoprimstvo.

Postoje dva rješenja

Ekonomskim migrantima trebalo bi pomoći da u svojim državama pokrenu neku gospodarsku inicijativu. Zaklada Slow Food je, na primjer, pokrenula inicijativu 10.000 vrtova u Africi. Pomaže se svima koji žele raditi u poljodjelstvu.Tijekom nedavnog posjeta afričkim državama američki predsjednik Barack Obama naglasio je da Afrika ima razvojni potencijala i da ga treba poticati. Samo razvojem Afrike spriječit će ekonomska migracija. Ona koju su prouzročili ratovi i proganjanja, to bi se moglo spriječiti gašenjem ratnih žarišta. Zasigurno bi trebalo mijenjati i Dublinski sporazum o davanju azila.     

>> Balkanska izbjeglička ruta

I Hrvati u akciji

        Od danas u akciji spašavanja izbjeglica u Sredozemlju sudjeluje i hrvatski ratni brod “Andrija Mohorovičić”. Isplovio je iz splitske luke Lora u misiju EU “Triton”. Zapovjednik broda poručnik je Stjepan Giljević, a posadu čine pripadnici Oružanih snaga RH i pet pripadnika MUP-a.     

RTL Direkt
Zoran Šprajc u svom stilu komentirao Bandićev sprovod: 'Kao da je sam pisao scenarij, imao je smisla za zaj***nciju''
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?
 • zimerman:

  Problem je u tome sto medju Njima Ima previse oni Koji preziru zapadni svijet u Koji dolaze

 • Startrack:

  Ovo dolazi smrt bjele rase i krscanstva.

 • Avatar mason
  mason:

  Samo vi njima pravite vrtove,misevi sto vise jedu vise se razmnozavaju.Po proracunu naucnika 2050e ce ih biti2,4 milijarde i normalno je da ce se seliti.