Naslovnica Vijesti Svijet

Sjeverna Koreja ima sjajnu budućnost

Načelni dogovor o denuklearizaciji Korejskog poluotoka tek treba početi provoditi u djelo, a na tom putu bit će cijeli niz prepreka
15. lipnja 2018. u 06:25 5 komentara 309 prikaza
Kim Jong Un i Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Dan poslije povijesnog sastanka između američkog i sjevernokorejskog predsjednika Donalda Trumpa i Kim Jong-una reakcije na postignuti sporazum postaju sve slojevitije. S jedne strane, pljušte salve pohvala za “razboritost i vještinu” američke diplomacije koja je, čini se, pokrenula proces rješavanja sjevernokorejskog problema, proces s kojim se još nijedan američki predsjednik u proteklih pola stoljeća nije uspio uhvatiti u koštac.

Donald Trump Prepucavanje Ovako je Trump odgovorio na prostački napad Roberta De Nira

Zahtjevna reintegracija

Nabrajaju se prednosti reintegracije Sjeverne Koreje u međunarodnu zajednicu, već se kuju planovi za obnovu i modernizaciju zemlje koju će, gotovo je sigurno, financirati najprije SAD, Južna Koreja i Japan.

Zemlja s 25,5 milijuna stanovnika, velikom raspoloživom radnom snagom, kao i potrošačima koji su željni doslovno svega, eldorado je za zapadne dobavljače. Tu je i netaknuta priroda koja je savršena za razvoj turizma.

– Vidio sam vaše plaže na snimkama i fotografijama. To je fantastično. Znate li vi koji je to potencijal? Znate li koliko bi vrijedili na ovom mjestu hoteli i apartmani – ustvrdio je Trump za susreta s Kimom.

Summit Donalda Trumpa i Kim Jong Una Stoljetni summit Život u Sjevernoj Koreji: 'Organizirani su savršeno, nema šverca i kriminala'

Pri svemu tome ne treba zaboraviti ni činjenicu kako se na sjeveru Korejskog poluotoka nalaze golema ležišta minerala i rijetkih metala, ležišta koja su sada neiskorištena.

Politički analitičari tvrde kako je Trump ovim izborio još jedan veliki dobitak na unutrašnjem planu. Bliži mu se sredina mandata, odnosno izbori za Senat i Kongres, i ovo je odličan poticaj američkim biračima da mu poklone povjerenje i podrže republikance na izborima.

Donald Trump objavio da se SAD povlače iz nuklearnog sporazuma s Iranom Tomislav Krasnec Grobar G7 radi ono čemu su se Rusi nadali

S druge strane, javljaju se i kritičari sporazuma koji tvrde kako Trump nije uzeo u obzir da pregovara s diktatorom koji čvrstom rukom vlada Sjevernom Korejom.

Posebno su nezadovoljni Južnokorejci, ali ne zbog mogućeg smirivanja stanja u odnosima s Pyongyangom, već zbog koncesije koju je Trump dao Kim Jong-unu. Naime, uz suspenziju vojnih vježbi koje SAD održava s vojskom Južne Koreje, najavio je i moguće povlačenje američkih postrojba s Korejskog poluotoka. Postrojba bez kojih bi se Južna Koreja teško sama obranila od eventualne invazije sa sjevera.

Kim Jong Un i Donald Trump
1 / 9
Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un došao je u Singapuru gdje će se sastati s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

– Ovo je katastrofa, što da učinimo ako Sjeverna Koreja pogazi svoju riječ, odustane od sporazuma i odluči nas napasti? Nećemo imati baš puno šanse – kažu Južnokorejci.

“Svi se sada mogu osjećati puno sigurnije nego na dan kada sam preuzeo predsjedničku dužnost. Od Sjeverne Koreje više ne dolazi nuklearna prijetnja. Sastanak s Kim Jong-unom bilo je zanimljivo i iznimno pozitivno iskustvo. Sjeverna Koreja ima sjajan potencijal za budućnost”, tvitao je jučer u zoru Trump.

Sve strelice prema Iranu

Svoje je mišljenje objavio i Iran, zemlja prema kojoj sada svoje otrovne strelice odašilja Trump.

'SUSRET STOLJEĆA' Sjevernokorejski mediji summit proglasili velikim uspjehom

– Trump je čovjek kojemu ne treba vjerovati i koji se ne drži dogovora. Budite oprezni – poručio je Teheran Pyongyangu.

U svakom slučaju, reakcije na sporazum, kada se euforija malo smirila, velikom su većinom pozitivne. No načelni dogovor o denuklearizaciji tek treba početi provoditi u djelo, a na tom putu bit će cijeli niz prepreka. Hoće li se Sjeverna Koreja reintegrirati u međunarodno društvo, vidjet će se u nadolazećim mjesecima.

Donald Trump i Kim Jong-un Analiza Evo što potpisi otkrivaju o Trumpu i Kimu
Detonantno izgaranje
Neželjeno detonantno izgaranje
Što je famozni „misfire“ koji često spominju u Top Gearu i The Grand touru

A1 izdvaja za Vas

  • zimerman:

    Američka vojska se nalazi u Njemačkoj , Japanu , Juznoj Koreji . Ameri su od njih napravili velike ekonomske sile , tako će biti i sa Sijevernom Korejom ako budu surađivali . Do sada su surađivali sa Rusijom i Kinom ... prikaži još! pa evo dokle su došli .

  • trabant7:

    SAD će isisat sve što valja u S. Koreji i odbacit je kao krpu a tamo će ostat zlo, ološ i nemoral sa zapada.

  • Deleted user:

    Ima sjajnu buducnost kao i cejeni i komanci....