Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trump euforičan

Sjeverna Koreja ima sjajnu budućnost

Kim Jong Un i Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
15.06.2018.
u 06:25

Načelni dogovor o denuklearizaciji Korejskog poluotoka tek treba početi provoditi u djelo, a na tom putu bit će cijeli niz prepreka

Dan poslije povijesnog sastanka između američkog i sjevernokorejskog predsjednika Donalda Trumpa i Kim Jong-una reakcije na postignuti sporazum postaju sve slojevitije. S jedne strane, pljušte salve pohvala za “razboritost i vještinu” američke diplomacije koja je, čini se, pokrenula proces rješavanja sjevernokorejskog problema, proces s kojim se još nijedan američki predsjednik u proteklih pola stoljeća nije uspio uhvatiti u koštac.

Zahtjevna reintegracija

Nabrajaju se prednosti reintegracije Sjeverne Koreje u međunarodnu zajednicu, već se kuju planovi za obnovu i modernizaciju zemlje koju će, gotovo je sigurno, financirati najprije SAD, Južna Koreja i Japan.

Zemlja s 25,5 milijuna stanovnika, velikom raspoloživom radnom snagom, kao i potrošačima koji su željni doslovno svega, eldorado je za zapadne dobavljače. Tu je i netaknuta priroda koja je savršena za razvoj turizma.

– Vidio sam vaše plaže na snimkama i fotografijama. To je fantastično. Znate li vi koji je to potencijal? Znate li koliko bi vrijedili na ovom mjestu hoteli i apartmani – ustvrdio je Trump za susreta s Kimom.

Pri svemu tome ne treba zaboraviti ni činjenicu kako se na sjeveru Korejskog poluotoka nalaze golema ležišta minerala i rijetkih metala, ležišta koja su sada neiskorištena.

Politički analitičari tvrde kako je Trump ovim izborio još jedan veliki dobitak na unutrašnjem planu. Bliži mu se sredina mandata, odnosno izbori za Senat i Kongres, i ovo je odličan poticaj američkim biračima da mu poklone povjerenje i podrže republikance na izborima.

S druge strane, javljaju se i kritičari sporazuma koji tvrde kako Trump nije uzeo u obzir da pregovara s diktatorom koji čvrstom rukom vlada Sjevernom Korejom.

Posebno su nezadovoljni Južnokorejci, ali ne zbog mogućeg smirivanja stanja u odnosima s Pyongyangom, već zbog koncesije koju je Trump dao Kim Jong-unu. Naime, uz suspenziju vojnih vježbi koje SAD održava s vojskom Južne Koreje, najavio je i moguće povlačenje američkih postrojba s Korejskog poluotoka. Postrojba bez kojih bi se Južna Koreja teško sama obranila od eventualne invazije sa sjevera.

Kim Jong Un i Donald Trump
1/9

– Ovo je katastrofa, što da učinimo ako Sjeverna Koreja pogazi svoju riječ, odustane od sporazuma i odluči nas napasti? Nećemo imati baš puno šanse – kažu Južnokorejci.

“Svi se sada mogu osjećati puno sigurnije nego na dan kada sam preuzeo predsjedničku dužnost. Od Sjeverne Koreje više ne dolazi nuklearna prijetnja. Sastanak s Kim Jong-unom bilo je zanimljivo i iznimno pozitivno iskustvo. Sjeverna Koreja ima sjajan potencijal za budućnost”, tvitao je jučer u zoru Trump.

Sve strelice prema Iranu

Svoje je mišljenje objavio i Iran, zemlja prema kojoj sada svoje otrovne strelice odašilja Trump.

– Trump je čovjek kojemu ne treba vjerovati i koji se ne drži dogovora. Budite oprezni – poručio je Teheran Pyongyangu.

U svakom slučaju, reakcije na sporazum, kada se euforija malo smirila, velikom su većinom pozitivne. No načelni dogovor o denuklearizaciji tek treba početi provoditi u djelo, a na tom putu bit će cijeli niz prepreka. Hoće li se Sjeverna Koreja reintegrirati u međunarodno društvo, vidjet će se u nadolazećim mjesecima.

Komentara 5

TR
trabant7
07:14 15.06.2018.

SAD će isisat sve što valja u S. Koreji i odbacit je kao krpu a tamo će ostat zlo, ološ i nemoral sa zapada.

DU
Deleted user
06:36 15.06.2018.

Ima sjajnu buducnost kao i cejeni i komanci....

ZI
zimerman
09:49 16.06.2018.

Američka vojska se nalazi u Njemačkoj , Japanu , Juznoj Koreji . Ameri su od njih napravili velike ekonomske sile , tako će biti i sa Sijevernom Korejom ako budu surađivali . Do sada su surađivali sa Rusijom i Kinom pa evo dokle su došli .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije