Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rastu napetosti

Barikade i dalje na Kosovu, zatvorene škole: Srbija razmatra zahtjev za povratkom srpskih snaga

Kosovo police officers patrol an area in the northern part of the ethnically-divided town of Mitrovica
Foto: Florion Goga/REUTERS
1/9
Autori: Vecernji.hr, Hina
12.12.2022.
u 14:52

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je Srbe na sjeveru Kosova da budu staloženi i mirni i da ne nasjedaju na provokacije.

Srbi koji prosvjeduju zbog uhićenja bivšeg policajca Dejana Pantića i dalje su na barikadama. Sjever Kosova i dalje je blokiran i od strane policije. Predsjednik Srpske liste Goran Rakić priopćio je da je formiran Krizni štab koji će redovno izvještavati o situaciji na terenu. Osnovne i srednje škole na sjeveru Kosova od danas neće raditi. Dopisnik RTS-a javlja da je noć sa sjeveru Kosova protekla mirno, ali da je sjever i dalje blokiran, što od strane policije, što od strane građana. Iako je na barikadama mirno, tenzije su visoke, a građani zabrinuti.

Savjetnik američke vlade Derek Chollet počinje danas zapadnobalkansku turneju dvodnevnim posjetom Kosovu, a u izaslanstvu je i specijalni izaslanik SAD-a za regiju Gabriel Escobar. Prema izvješću Radio-televizije Srbije, od njihova posjeta se očekuje "vjetar u leđa nastavku dijaloga Beograda i Prištine", ponajprije utjecajem na vlasti u Prištini u iznalaženju prihvatljivog rješenja za trenutnu situaciju na sjeveru. Chollet i Escobar potom će posjetiti Beograd, a u svijetlu jučerašnjeg zahtjeva veleposlanstava SAD-a i poruka objema stranama, očekuje se pritisak i na srbijanski državni vrh da bude kooperativniji u prevladavanju aktualne krize.

Foto: OGNEN TEOFILOVSKI/REUTERS

Upravo nova kriza odlaže dijalog i suštinski napredak u postizanju trajnog i pravno obvezujućeg sporazuma Srbije i Kosova u dijalogu koji vodi EU uz potporu SAD-a. Chollet je za Glas Amerike uoči posjete regiji istaknuo da je "Kosovo značajan partner SAD-a" i "zemlja s kojom Sjedinjene Države gaje uzajamnu naklonost", naglasivši da je Washington imao "ključnu kritičnu ulogu na Kosovu u njegovom nastojanju da stekne nezavisnost u posljednjih nekoliko desetljeća".

Beograd na vezu Prištine i Washingtona gleda bitno drugačije. Komentirajući zajedničko priopćenje američkih veleposlanstava u Beogradu i Prištini, srbijanski predsjednik rekao je "odlično razumio poruku" i da je "razočaran". "Ali, od njih se to očekuje jer ljuljaju svoje albansko čedo, monstruma koje su napravili prije 23 godine", rekao je Vučić.

Srbija ne priznaje neovisnost koju je Kosovo proglasilo 2008. i odbija se suglasiti da Kosovo postane članicom UN-a, te ustrajno inzistira na dosljednoj primjeni Briselskog sporazuma kojim se, pod pokroviteljstvome EU-a, Priština obvezala na formiranje Zajednice srpskih općina (ZSO) na Kosovu. Upravo je formiranje ZSO jedna od ključnih točaka prijepora u napretku dijaloga, a Priština tu asocijaciju odbija formirati jer joj ne želi dati nikakve izvršne ovlasti.

Beograd istovremeno zadnjih dana inzistira na primjeni Rezolucije 1244. Vijeća sigurnosti UN-a iz 1999. u dijelu po kojem se dio srpskih sigurnosnih snaga može vratiti na Kosovo. Srbijanski predsjednik Vučić izjavio je danas će vlada u četvrtak odlučiti o upućivanju tog zahtjeva međunarodnim mirovnim snagama koje koordinira NATO.

"Sjednica Vlade je u četvrtak i, kako stoje stvari, donijet će odluku o upućivanju pisma zapovjedniku KFOR-a", rekao je Vučić.

O "opasnom rastu napetosti na Kosovu" danas raspravljaju i ministri vanjskih poslova Unije. Europska unija poziva Kosovo i Srbiju da deeskaliraju svoje najnovije sukobe, izjavio je visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell, prenosi Reuters. On je rekao da se strane moraju vratiti razgovorima i pronalaženju načina za prestanak sukoba na ulicama i postavljanja barikada. 

Podsjetimo, veleposlanstva SAD-a i Velike Britanije zatražila su u nedjelju navečer uklanjanje barikada koje su lokalni Srbi postavili na sjeveru Kosova, prosvjedujući drugi dan zaredom, zbog uhićenja bivšeg srpskog policajca, a srbijanski predsjednik pozvao je i Srbe i Albance da se suzdrže od nasilja i provokacija.  Europska pravosudna misija na Kosovu (EULEX) priopćila je u nedjelju da je na njihovu izviđačku patrolu na sjeveru, bačena šok bomba i da nema ozlijeđenih.

A member of the Polish Armed Forces, part of NATO peacekeepers mission in Kosovo, walks near the barricade in the northern part of the ethnically-divided town of Mitrovica, Kosovo, December 12, 2022. REUTERS/Florion Goga Photo: Florion Goga/REUTERS
Foto: Florion Goga/REUTERS, ilustracija

Beograd i Priština se uzajamno optužuju za izazivanje napetosti i provokacije, a u objavama na društvenim mrežama premijeri Srbije i Kosova, Ana Brnabić i Albin Kurti, zatražili su pomoć međunarodne zajednice. Sjedinjene Države istaknule su  "duboku zabrinutost" zbog trenutne situacije na sjeveru Kosova i u zajedničkom priopćenju svojih veleposlanstava u Beogradu i Prištini zatražili hitno uklanjanje barikada, pozivajući obje strane na dijalog i suzdržavanje od provokacija kako bi se izbjegla dalja eskalacija.

Istaknuto je razumijevanje da su "kosovske vlasti pritvorile osobu osumnjičenu umiješanost u nasilni napad na kosovsku policiju i tijela izbornog povjerenstva", uz ocjenu da se to uhićenje "koristi kao opravdanje za ilegalne blokade cesta, kao i prijetnje i zastrašivanje kosovskih vlasti i lokalnog stanovništva". 

Kosovo police officers patrol an area in the northern part of the ethnically-divided town of Mitrovica
1/7

"Oni koji su podigli nelegalne barikade trebaju ih odmah demontirati", poručuju dva veleposlanstva SAD-a.

Nedugo potom veleposlanstvima SAD-a pridružila su se i diplomatska predstavništva Velike Britanije u Beogradu i Prištini skoro istovjetnim ocjenama i porukama, uz potpunu potporu snagama NATO-a na Kosovu (KFOR) u njihovom radu da pruže sigurnost i osiguraju slobodu kretanja i doprinos Misije EU-a za vladavinu prava (EULEX). 

"Očekujemo da se uklone sve nelegalne blokade puteva i da se okončaju sve prijetnje nasiljem i zastrašivanje...Odlučno osuđujemo kao neprihvatljive sve napade na kosovske i međunarodne sigurnosne agencije", poručili su britanski diplomati, pozivajući na "maksimalnu suzdržanost".

10, December, 2022, Belgrade - In the Presidency building, the President of Serbia, Aleksandar Vucic, addressed the citizens. Aleksandar Vucic. Photo: Milos Tesic/ATAImages 10, decembar, 2022, Beograd - U zgradi Predsednistva predsednik Srbije Aleksandar Vucic obratio se gradjanima. Photo: Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL
Foto: Milos Tesic

"Pozivamo vlasti Kosova da se suzdrže i vlasti Srbije da iskoriste svoj utjecaj kako bi postigle deeskalaciju situacije. Dijalog kojim upravlja EU je sredstvo za rješavanje konflikata i postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa", ocijenjeno je u zajedničkom priopćenju.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić sinoć je, poslije sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, rekao da "postavljanje barikada nije zapovjedio nitko iz Beograda". "Za nas je važno da pozovemo i Albance i Srbe na očuvanje mira, na smirivanje situacije, posebice Srbe da budu smireni i ne nasjedaju na provokacije, da nema napada na EULEX i KFOR", rekao je Vučić.

On je istaknuo da su "poduzete odgovarajuće mjere na zaštiti domovine" i "date zapovijedi" koje je Vijeće za nacionalnu sigurnost prihvatilo, ali nije precizirao o okoji m mjerama i zapovijedima je riječ. Na Kosovu se, kako je ocijenio, događa "teška borba za opstanak srpskog naroda", ustvrdivši da "iz međunarodnog aspekta postoji bezbroj neistina, izravnih falsifikata i ogoljenih laži". Vučić je naglasio da postrojbe Kosovske policije, osim Direktorata Sjever, po međunarodnim sporazumima nemaju pravo biti u općinama na sjeveru  bez suglasnoti srpske strane.

Komentirajući zajedničko priopćenje veleposlanstava SAD-a u Beogradu i Prištini, Vučić je rekao da je "odlično razumio poruku", ali da je "razočaran".

Ključne riječi

Komentara 70

DU
Deleted user
09:51 12.12.2022.

Treba reći istinu. Policajac kojeg su uhapsili kosovari organizirao je uništavanje biračkih mjesta za predstojeće izbore na Kosovu. Sada Srbi traže da ga se oslobodi i po starom srpskom običaju digli su barikade. Pitanje bi li Vučić pustio recimo Hrvata iz AP Vojvodine da je razbio srpska biračka mjesta i ako bi da provjerimo sljedeći puta., to je istina.

PV
prcko.vita
10:00 12.12.2022.

Kosovo, Ukrajina u malom, a Vučić i Putin idu po sistemu tamo gdje je jedan Srbin ili Rus, tamo je Srbija ili Rusija. Tako su Srbi napravili i genocidnu srpsku krajinu i republiku srpsku i tu nema drugog rješenja osim oluje. A žao mi svake žrtve, svakog života koji se troši na takve genocidne životinje.

UJ
ujna
15:09 12.12.2022.

Da ne nasjedaju na provokacije?? Pa oni su ti koji stalno i svuda provociraju!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije