Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi ambijent

Sjednice Vlade odsad uz vedute iz 19. stoljeća

U nazočnosti Plenkovića predstavljena obnovljena dvorana Ban Jelačić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/21
19.06.2019.
u 16:58

Neočekivani pronalazak Predsjednik Vlade Plenković istaknuo je da je obnova dvorane Ban Jelačić znak poštovanja prema hrvatskoj državnosti i institucijama, a osobito prema simbolici koju Banski dvori imaju u političkom životu, a pronalazak oslika nazvao je “velikim i spektakularnim iznenađenjem”

Iz potpuno obnovljene dvorane Ban Jelačić u Banskim dvorima, prostorije u kojoj se sjednice Vlade održavaju od 1995., odsad puca pogled na krajobraz jezera opasanog planinama te vilama na otocima razasutim po njemu.

Riječ je o zidnom osliku s početka 19. stoljeća koji je slučajno pronađen tijekom obnove te povijesne dvorane te jučer predstavljen javnosti. Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je da je obnova znak poštovanja prema hrvatskoj državnosti i institucijama, a osobito simbolici koju Banski dvori imaju u političkom životu. Radovi i opremanje dvorane trajali su od 20. srpnja 2018. do 14. lipnja ove godine, a ukupan trošak iznosi 4,8 milijuna kuna plus PDV. Cijena originalne obnove dvorane porasla je za oko 700 tisuća kuna jer je projekt trebalo prilagoditi nakon što se neočekivano naišlo na skriveni povijesni sloj. Plenković se prisjetio tog trena kazavši da je otkriće oslika bilo “veliko i spektakularno iznenađenje”.


– Jako sam zadovoljan da smo baš u mandatu naše Vlade obnovili dvoranu Ban Jelačić – rekao je premijer, istaknuvši kako je sav namještaj u dvorani domaće proizvodnje. 
Dvorana je nastala spajanjem dviju soba početkom 20. stoljeća, stoga je i oslik samo na sjevernom zidu te na dijelu istočnog zida. Bio je u vrlo lošem stanju te je obnovljen pomoću idealne rekonstrukcije izgubljenog dijela – pojasnila je ravnateljica Hrvatskoga restauratorskog zavoda Tajana Pleše.

– Ukrašavao je izvorno prostoriju koja je tada bila reprezentativni glavni salon. Za sada možemo reći da je to rad nepoznatog srednjoeuropskog slikara. Vrlo srodan oslik nalazi se u susjedstvu, u kući Grlečić-Jelačić, i ta dva primjerka čine rijetko sačuvane primjere vedutnog zidnog slikarstva u kontinentalnoj Hrvatskoj. Napravljen je secco tehnikom i prikazuje iluzionističku imaginarnu arhitekturu i pejzaže, njih četiri – dodaje.

Uz predstavljanje monografije o Banskim dvorima, jučer su ondje izložene i umjetnine Vaska Lipovca, Vjenceslava Richtera, Ivana Picelja, Julija Knifera, Otona Glihe, Marine Tudjine Badurine te Ivana Zazsche.

– Ovo mjesto ima simboličnu i stvarnu važnost i vjerujem da darujemo hrvatskoj javnosti prostor kakav institucija Vlade zaslužuje – istaknula je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Komentara 1

Avatar prahrvat
prahrvat
17:58 19.06.2019.

volim hrvatsku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije