Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EPIDEMIJA OSPICA

U Zagrebu je nedavno francuski turist zarazio necijepljenu recepcionerku hostela

Ospice - ilustracija
Foto: Hrvoje Jelavic/Pixsell
1/4
24.09.2019.
u 18:46

Dr. Pem Novosel: Ljetos su zaustavljene epidemije u Splitsko-dalmatinskoj i Brodsko-posavskoj županiji

U Zagrebu je potvrđeno devet slučajeva oboljelih od ospica, za desetog pacijenta još nije laboratorijski potvrđeno, ali skoro je posve izvjesno da je i kod njega riječ o ospicama. Među oboljelima s potvrđenim ospicama dva su slučaja zaposlenih na RTL-u Hrvatska, a slučaj koji nije potvrđen i koji bi bio deseti, također je zaposlenik te medijske kuće.

Inkubacija 12 dana

“Na RTL-u su zabilježena dva slučaja ospica. Jedan od kolega je bio hospitaliziran, a drugi kolega je imao lakši oblik ospica te je nakon pregleda pušten kući. Trenutno su obojica na kućnom liječenju. Nadalje, kolege koje su bile u kontaktu s oboljelima i kojima su se pojavili eventualni simptomi poput visoke temperature koja ne pada, također su kod kuće, te je sa njima u svakodnevnom kontaktu liječnik koji prati njihovo zdravstveno stanje. Na RTL-u su doktori Zavoda za javno zdravstvo i rade procjenu razine procijepljenosti. Svi koji nisu cijepljeni upućuju se na cijepljenje u Zavod za javno zdravstvo”, stoji u priopćenju kojeg su nam poslali s RTL-a Hrvatska.

Ospice se šire kapljičnim putem u zatvorenom prostoru pa nije čudo da su se proširile u jednom kolektivu. Inkubacija traje 10 do 12 dana od zaraze. Inače, u zdravstvenim kartonima pacijenata trebala bi stajati i informacija o cijepljenju.

Trenutno su ovi zagrebački slučajevi jedina epidemija ospica u Hrvatskoj, no ranije ove godine bile su još dvije manje epidemije koje su uspješno zaustavljene, doznajemo od dr. Ive Pem Novosel, epidemiologinje iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

– U Splitsko-dalmatinskoj županiji ljetos je bilo četrnaestero oboljelih od čega je šest ili sedam slučajeva bilo uvezeno iz BiH, a šest osoba od ospica je ljetos oboljelo i u Brodsko-posavskoj županiji. Te su epidemije uspješno zaustavljene – kaže epidemiologinja. Još su dvije osobe oboljele u Zadarskoj županiji i jedna u Dubrovačko-neretvanskoj.

U Zagrebu je nedavno francuski turist zarazio necijepljenu recepcionerku hostela u kojem je odsjeo, ona je pak zarazila medicinsku sestru u domu zdravlja gdje je potražila pomoć...

– Kod zaraze ospicama uglavnom je riječ o necijepljenim osobama ili osobama koje nisu docjepljene, međutim moguće je i da se razina protutijela tijekom godina smanji i kod osoba koje su uredno cijepljene – napominje dr. Pem Novosel. Dodaje kako je moguće da su mnogi slučajevi hunjavice i povišene temperature tek obične viroze. Ospice u većini slučajeva prođu bez komplikacija, no u riziku su najviše mala djeca i imunokompromitirane osobe (oboljele od malignih bolesti). Najčešći uzrok smrti kod oboljelih od ospica je pneumonija (u 60% slučajeva), a jedna od 1000 do 2000 osoba oboljelih od ospica razvit će meningoencefalitis.

Zaustavili necijepljenje

– Realno očekujemo moguće širenje zaraze, ali ne i neke velike epidemije – kaže liječnica.

Dvije manje epidemije epidemiolozi su zaustavili ljetos, a zaustavili su i one znatno veće koje su se u prethodnih pet godina pojavljivale u različitim dijelovima zemlje. Od pacijenata koji su se prethodna tri tjedna s hunjavicom, glavoboljom i povišenom temperaturom javili u Kliniku za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, troje je zadržano. U Hrvatskoj je nakon sedam godina pada cjepnog obuhvata trend necijepljenja zaustavljen lani. To se zacijelo može zahvaliti posljedicama epidemije koje su zahvatile tisuće pacijenata, a među kojima je bilo i smrtnih ishoda.

Najveći je porast cijepljenja uočen upravo kod primarnog MPR cijepljenja, odnosno prvog cijepljenja protiv ospica, rubeole i mumpsa, koje je skočilo s 89 posto koliko je bilo cijepljenih u 2017., na 93,2 posto. Najveći je porast obuhvata uočen u županijama koje su u 2017. godini imale najniže obuhvate, Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj.

Ključne riječi

Komentara 7

MA
MarkoMaras
19:19 24.09.2019.

Dobro, znači sve u okvirima normale.

Avatar hvala_što_pušite
hvala_što_pušite
19:06 24.09.2019.

da, i?

DU
Deleted user
19:17 24.09.2019.

Znači sad je odjednom 9 zarazenih epidemija.U zagrebu sa 700000 stanovnika ima 9 zarazenih, ma daj nemojte me j..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije