Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sinjska alka druge godine održat će se i u Vukovaru!

– Ta ideja o održavanju Sinjske alke u Vukovaru postoji već nekoliko godina – kazao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.
22. prosinca 2016. u 17:14 18 komentara 7527 prikaza
Sinjska alka
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Tijekom  iduće  godine  u Vukovaru će biti održana svečana Sinjska alka.

Za Večernji list potvrdio je to i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava istaknuvši kako su pregovori u završnoj fazi i da će uskoro sve biti dogovoreno. – Ta ideja o održavanju Sinjske alke u Vukovaru postoji već nekoliko godina. Sad smo konačno i dogovorili većinu toga. Pokroviteljica Sinjske alke, koja će se održati u Vukovaru, jest predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović. Treba  znati i kako Alka u Vukovaru ne remeti ni na koji način održavanje redovite Sinjske alke u Sinju. Ona će i sljedeće godine biti održana u svom redovitom terminu i obliku – rekao je Penava.

Grčić pobjednik i Čoje 301. Sinjska alka Alen Filipović Grčić nakon Bare pobjednik i Čoje Tino Radanović Završilo natjecanje Tino Radanović slavodobitnik 301. Sinjske alke 07.08.2016., Sinj - 301. Sinjska Alka. Sinjska alka je hrvatska viteska igra. Odrzava se svake godine u nedjelju u prvoj trecini mjeseca kolovoza u Sinju, na godisnjicu pobjede nad turskim osvajacima 14. kolovoza 1715. Na taj dan je 700 hrvatskih vojnika Tino Radanović Velika godina: osvojio Alku i čeka rođenje nasljednika

Prva Alka koja se nakon 1946. godine održava izvan Sinja

Iako su razgovori u završnoj fazi, još uvijek nije poznat termin održavanja Alke u Vukovaru. Naime, razmišlja se o nekoliko termina tijekom svibnja, lipnja ili rujna  mjeseca. Koji god se odabere, mora biti usklađen s redovitom Sinjskom alkom koja se održava početkom kolovoza. Još uvijek nije precizno utvrđena ni lokacija u gradu gdje bi se održala Alka. Razmišlja se o baroknoj  jezgri u središtu grada, kao i o lokaciji u ulici Bana Jelačića kada bi u pozadini bio simbol Vukovara Vodotoranj, koji će u to vrijeme biti u postupku obnove.

– O lokaciji ćemo odlučiti u dogovoru s Viteškim alkarskim društvom jer se moraju osigurati optimalni uvjeti za konje. Moraju se osigurati i drugi uvjeti, a prije svega navesti velike količine pijeska tamo gdje će se alka održavati. Gdje god ona bila, održavanje Sinjske alke u Vukovaru velika je čast za Grad Vukovar i siguran sam da će izazvati golemi interes kod građana. Toga dana Vukovar će biti ponovno središte Hrvatske – rekao je Penava. Podsjetio je i kako će Sinjska alka u Vukovaru biti prva Alka koja se nakon 1946. godine održava izvan Sinja. Vukovarska alka bit će četvrta alka u povijesti koja se održava izvan Sinja.

Povijesne knjige kažu kako je 1832. godine Alka održana u Splitu, 1922. u Beogradu i 1946. godine u Beogradu. Odluku o održavanju Sinjske alke u Vukovaru tijekom 2017. godine donesena je na sjednici Skupštine Viteškog alkarskog društva, koja je održana 17. prosinca, gdje je rečeno kako je Vukovar upravo grad koji zaslužuje takvu čast. Tada je rečeno i da Vukovar niz godina ima ulicu posvećenu Sinjskoj alki. U Vukovaru živi i veliki broj Cetinjana i njihovih potomaka, a u Vukovaru su tijekom obrane grada poginula dvojica Sinjana, Andrija Alčić i Ivica Poljak Sokol. Upravo njih dvojica prvi su u povijesti koji su posmrtno  proglašeni članovima Alkarskog društva. Na sjednici 17. prosinca za člana Društva posmrtno je proglašen i jedan od zapovjednika obrane Vukovara Marko Babić koji je podrijetlom iz Cetinjske krajine.

>>Alka bi se mogla peti put održati izvan Sinja, i to u – Vukovaru

Ilustracija
Mjesečna plaća
Bolovanje za koronavirus: Koliku naknadu možete dobiti za mjesec u karanteni ili izolaciji
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
 • virgina:

  Još jedan dokaz da je sve u ovoj zemlji potpuno ludo!!!! Svaki hrvat ima posebne osjećaje prema gradu heroju ali ovo je ludost koja gradu heroju dodjeljuje još jednu populističku manifestaciju a stvarne potrebe i problemi Vukovara ostaju konstanta, Sinjska ... prikaži još!ska alka nije samo ona trka konja sa konjanicima koji gađaju alku. To je puno više od toga za cijelu Cetinjsku krajinu,svaki dom tamo,pripreme obitelji,čaščenja u kućama....... Luda zemlja ludih političara!!!

 • Avatar Nesvrstani
  Nesvrstani:

  Pa onda nije sinjska, nego vukovarska alka.

 • Deleted user:

  Pokrovitelj seljenja alke je predsjednica. Izgleda da joj se svidjelo seljakanje svoga ureda po Hrvatskoj i pravljenje cirkusa od toga pa će sada to iskustvo prenijeti i na alku. Alka je simbol Sinja i Cetinske krajine i ponos svih Hrvata ... prikaži još! i njeno seljenje iz kraja gdje je nastala i gdje se svake godine održava u čast junačke obrane Sinja je u najmanju ruku odvratno. To je isto kao da Vinkovačke jeseni premjeste u Split ili Barokne večeri iz Varaždina u Knin.