Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbog izmjena zakona

Sindikati Vladi: Nezaposlene gurate u sivu ekonomiju

nezaposleni
PIXSELL
22.02.2012.
u 15:18

Radnik koji je ostao bez posla, ali je uz posao taj mjesec „zaradio“ neki primitak viši od 1565 kuna neće se moći ni evidentirati kao nezaposlena osoba – upozoravaju iz sindikata

Tri sindikalne središnjice (SSSH, NHS i URSH) nisu suglasne s predloženim izmjenama Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, u dijelu koji se odnosi na snižavanje „cenzusa“ nezaposlenih za ostvarivanje prava na Hrvatskome zavodu za zapošljavanje s dosadašnjih 2679 kuna na 1565 kuna.

Riječ je o mjesečnom „primitku“ koji je osoba ostvarivala ili ostvaruje mimo radnog odnosa za vrijeme dok je radila ili bila nezaposlena i ostvarivala prava za vrijeme nezaposlenosti.

– S tim se izmjenama dodatno smanjuju prava nezaposlenih, upravo u vrijeme najava masovnijih otpuštanja. Radnik koji je ostao bez posla, ali je uz posao taj mjesec „zaradio“ neki primitak viši od 1565 kuna neće se moći ni evidentirati kao nezaposlena osoba. Pitamo i što je s rokom od 30 dana u kojem se radnik mora prijaviti zavodu? Hoće li će ga administracija uvrstiti u evidenciju na jedan dan, a potom brisati zbog „primitka“ koji je veći od 1565 kuna? – pitaju sindikalci.

Razlozi ušteda javnog novca, navode, nedostatni su za tako grubu povredu ljudskoga dostojanstva. Te odredbe upravo „guraju“ nezaposlene u „sivu ekonomiju“ – egzistencijalna prinuda sili ih na „rad na crno“. Naknadom za vrijeme nezaposlenosti, podsjećaju, obuhvaćena je prosječno jedva četvrtina nezaposlenih, a naknade su upravo sramotno niske. Svaka vlada do sada je rješenje tražila u smanjivanju prava, posebice novčanih naknada za vrijeme nezaposlenosti. U 2010. godini one su znatno snižene. Opravdanje je pronađeno u ciničnome stavu da nezaposlene treba motivirati kako bi što prije pronašle posao.

– Razočaravajuće je kako i ova Vlada nastavlja istim smjerom, ne tražeći nove modele za rješavanje problema tržišta rada u cjelini. Složeni problemi tržišta rada u Hrvatskoj ne mogu se rješavati fokusiranjem samo na jedan segment: nezaposleni, njihova („previsoka“) prava i („previsoke“) naknade. To, doduše, jest najlakše, ali od ove Vlade očekivali smo više – poručuju sindikati i napominju da je Vlada prekoračila „zadnju liniju obrane“ iz Plana 21, gdje su naveli mirovine, plaće i socijalna davanja za najugroženije skupine stanovništva.

Ključne riječi

Komentara 5

OS
osica
16:01 22.02.2012.

\"Motivirati sve nezaposlene kako bi što prije pronašli posao\" Ma nema zime - svi otvorite privatne firme - a \" svoje usluge i proizvode prodavati ćete Sv.Petru \"- jer obični smrtici odavno imaju veću ponudu od potražnje.

VG
Veseli Gost
21:34 22.02.2012.

pa takovom politikom ce natjerati nezaposlene da se prikljuce proizvodacima mlijeka.

LU
lutomirski
21:51 22.02.2012.

ta vlada ce biti najsretnija da te horde nezaposlenih odu u inozemstvo, tako bi se puno problema rijesili, a lako ce sa penzionerima, oni ionako nemaju sta da kazu, njima ce skratiti josjedanputa penzije sa 30% tako da nemogu docii do trga da prosvjeduju, stari gdje ste bili, sta ste radili, vikali ste zivio tito, eto vam sada....pusite pa opet vicite, mozda ce vam opet pocet davati znacke.....ili cak one krpe oko vrata...takozvane lente...da vam bude toplije....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije