Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODGOVOR NA POSKUPLJENJE

Sindikati predlažu uvođenje popisa za praćenje cijena: 'Moglo bi već biti prekasno'

Šibenik: Od danas cijene svugdje moraju biti iskazane u kunama i eurima
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/3
30.01.2023.
u 11:05

Nezavisni hrvatski sindikati traže od vlade uvođenje portala za praćenje cijena proizvoda i usluga te njihovih cijena u jeku porasta cijena i pada kupovne moći hrvatskih građana. Isto je prošle godine, uslijed inflacije, napravila i Slovenija

Nezavisni hrvatski sindikati uputili su Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja dopis povodom zahtjeva vlade da 10 najvećih trgovačkih lanaca dostavi svoje cjenike od prošle godine i one nakon uvođenja eura, konstatirajući da su s ovim potezom već odavno zakasnili. Navode kako su još tokom jeseni 2021. predložili ulaganje javnog novca u osposobljavanje hrvatskih potrošačkih udruga za praćenje i analizu cijena roba i usluga kod raznih trgovaca te formiranje jedinstvenog portala za objavu popisa proizvoda i usluga te njihovih cijena.

Kao primjer takve prakse navode Sloveniju, koja je u rujnu prošle godine zbog visoke inflacije uvela javno praćenje pojedinih cijena. Popis nazvan Košarica osnovnih skupina namirnica, dostupan na web stranicama slovenske vlade prate se i svaka 2 tjedna objavljuju, cijene raznih namirnica kod raznih trgovačkih lanaca. Na stranicama je dostupan popis artikala, datumi prikupljanja, nazivi trgovačkih lanaca te usporedbe cijena kroz razdoblja i grafički prikazi njihovih kretanja. Zaključuju da slovenski građani od toga imaju koristi, a koristi će imati i hrvatski koji su na samom dnu EU po kupovnoj moći.

U dopisu stoji i kako su mnogi trgovci koristili prigodu za dodatnu zaradu i podizali cijene ususret inflaciji i bez opravdanog razloga pritom se opravdavajući unatoč vladinim potporama koje su neki dobili. Kao vrhunac problema navode podizanje cijena pri konverziji kune u euro ili neposredno poslije, a sada veliki dio trgovaca odbija dostaviti cjenike. Ističu kako su i od trgovaca i od vlade bitniji građani kojima četvrtina mjesečnih rashoda (a u siromašnijih kućanstvima i polovina) odlazi na hranu.

>> VIDEO: Nove cijene goriva: Od idućeg tjedna poskupljuju benzin i dizel?

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije