Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dala joj opomenu pred otkaz

Sindikati podržavaju povjerenicu Jagarinec i traže smjenu ravnateljice Imunološkog

Lidija Jagarinec sindikalistica Imunološki zavod
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
03.03.2016.
u 17:17

Zahtijevamo žurnu smjenu ravnateljice Imunološkog zavoda i imenovanje odgovarajuće osobe koja na apele za nastavak proizvodnje neće reagirati prijetnjom otkazom, priopćili su sindikati danas.

Sindikat energetike, kemije i nemetala Hrvatske (EKN) i Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) podržali su sindikalnu povjerenicu u Imunološkom zavodu Lidiju Jagarinec i zatražili smjenu v.d. ravnateljice Zavoda Nevenke Kovač, koja je dala Jagarinec opomenu pred otkaz jer je tražila omogućavanje nastavka proizvodnje i rada Imunološkog zavoda.

Žalosno je da pored ravnateljice sindikalna povjerenica mora alarmirati institucije kako bi se izborila za nastavak rada i proizvodnje. Zahtijevamo žurnu smjenu ravnateljice Imunološkog zavoda i imenovanje odgovarajuće osobe koja na apele za nastavak proizvodnje neće reagirati prijetnjom otkazom, priopćili su sindikati danas.

Jagarinec je 1. ožujka od v. d. ravnateljice dobila "Upozorenje na obveze iz radnog odnosa" jer je navodno povrijedila statut Zavoda kada je javno upozorila na potrebu nastavka proizvodnje i dobivanja potrebnih dozvola, a za takve izjave nije bila ovlaštena od ravnateljice, kažu sindikalci.

Jagarinec smatra kako nije povrijedila statut, a takav način "upozorenja" predstavlja zabranu slobode sindikalnog djelovanja.

"Ne znam kako okarakterizirati slučaj gdje morate tražiti dozvolu da upozorite kako nam je potrebna proizvodnja jer zavod drukčije ne može funkcionirati. Mi smo se prosvjedima borili za nastavak i očuvanje proizvodnje jer je Imunološki zavod proizvodna tvrtka i bez nje nemamo radna mjesta", kaže Jagarinec.

Boji se da će takav potez ravnateljice Kovač dovesti do kršenja međunarodnih konvencija.

"Iako se na čelu Imunološkog dosad promijenilo mnogo garnitura, za svoj sindikalni rad nikada nisam tražila dozvolu ravnatelja, osim ako smo djelovali zajedno. Tražila sam dozvole ako je veliki broj ljudi išao u prosvjed, ali dozvolu za istup u medijima nisam nikada tražila", rekla je.

Sindikat EKN-a i HURS pak poručuju - da nije bilo sindikata i povjerenice Jagarinec Zavod bi danas zjapio prazan, proizvodnja od strateškog značaja bila bi u rukama privatnog kapitala, a ravnateljica ne bi imala čime ravnati. 

>> Nakić: Imunološki zavod pretvorit ćemo iz društva u ustanovu 

>> Imunološki zavod još nema dozvole, u Petrokemiji čekaju ulagača

Komentara 2

Avatar SMRT BOLJŠEVIZMU
SMRT BOLJŠEVIZMU
18:13 03.03.2016.

ovo je super....bude se obespravljeni radnici koji su patili zbog nametnutih komunističko-"elitnog" plemstva i njihova "znanja"....tooo!

MA
Marko1337
20:23 03.03.2016.

Hitno treba privatizirati te parazite Imunološkog. Desetljećima je to bilo jedno od brojnih uhljebilišta partijske gamadi. Sve što je valjalo, otišlo je, a ostali samo mnogobrojni uhljebi. Taj bolesnik nema šanse da ozdravi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije