Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sindikat hrvatskih učitelja: U Preporodu su 'pobrkali lončiće'

Iz Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod ranije su pak upozorili da će učiteljima i stručnim suradnicima u posebnim ustanovama primanja biti snižena
26. lipnja 2018. u 18:43 1 komentara 501 prikaza
Željko Stipić, predsjednik Preporoda
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Iz Sindikata hrvatskih učitelja u utorak su ocijenili neutemeljenim dio zahtjeva sindikata "Preporod" vezanih uz primanja učitelja i stručnih suradnika u posebnim ustanovama, kao i da je predsjednik tog sindikata Željko Stipić "pobrkao lončiće" kad zahtijeva da im se vrate dosadašnja prava što bi značilo, tvrde iz SHU-a, "vraćanje na nula kuna".

Blaženka Divjak rasprava intelektualaca Divjak odgovorila prorektoru stihom iz pjesme: Ne možeš uvijek dobiti ono što želiš

Prvom točkom zahtjeva traži se da se "učitelju za rad u posebnim uvjetima, a koji radi u posebnom odjelu ili odgojno obrazovnoj skupini s učenicima s većim teškoćama (članak 13. st. 4. Kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim  ustanovama) vrati vrijednost dodatka od 12 posto na ukupnu količinu radnog vremena umjesto 10 posto (redoviti program uz individualizirane postupke) za održane sate redovite i/ili izborne nastave". 

"Ovaj dio zahtjeva apsolutno je neutemeljen te se upravo ovdje vidi kako je Željko Stipić 'pobrkao lončiće' tj. ili ne razumije materiju ili, ukoliko ju razumije, svjesno obmanjuje zaposlenike i javnost.Naime, zahtjev za  vraćanje na staro je zahtjev za vraćanje na točno nula kuna jer je to novo ugovoreno pravo koje do sada  ije imala niti jedna kategorija učitelja", ističu iz Sindikata hrvatskih učitelja.

05.10.2015., Zagreb -Zbog neuspjesnog strajka Zeljko Stipic, predsjednik sindikata Preporod podnio je ostavku na mjesto predsjednika . Od 7. do 13. listopada u svim podruznicama sindikata  provest ce se  pojedinacno izjasnjavanje clanstva o ponudjenoj ost Što s viškom učitelja Posao? Ne može, čuvam ga za svoju šogoricu

Naglašavaju također da su člancima 12. i 13. Kolektivnog ugovora ugovorena dva nova prava te je, osim navedenog, ugovoren i novi dodatak za učitelje u redovitom razrednom odjelu u koji su integrirani učenici s teškoćama u razvoju po posebnom programu uz individualizirane postupke iz svih ili pojedinih nastavnih predmeta sukladno rješenju učenika.

Iz Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod ranije su pak upozorili da će učiteljima i stručnim suradnicima u posebnim ustanovama primanja biti snižena, zbog čega su pokrenuli potpisivanje peticije i najavili prosvjedno okupljanje ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja. Predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić najavio je prosvjed "Svi smo mi posebni" pred zgradom Ministarstva znanosti i obrazovanja, gdje će nadležnima predati potpise sa zahtjevom da im se vrate dosadašnja prava.

SHU u svom priopćenju ističe da nije utemeljen ni dio zahtjeva Preporoda koji se odnosi na "vraćanje vrijednosti  dodatka  od 12 posto na ukupnu  količinu radnog vremena za održane sate redovite i/ ili izborne nastave i 17 posto (poseban  program uz individualizirane postupke iz svih nastavnih  predmeta) za ukupan neposredan odgojno-obrazovni  rad". 

Željko Stipić četverogodišnji mandat Željko Stipić dobio novi mandat na čelu 'Preporoda'

"Sadašnje pravo na dodatak od 17 posto ranije je bilo ugovoreno u iznosu od 12 posto za neposredan odgojno-obrazovni rad  pa svojim zahtjevom Stipić zapravo traži umanjenje tog  dodatka za 5 posto", naglašavaju iz SHU-a.

Napominju i kako je zbog  Stipićeva istupa u medijima da  je sadašnjim Kolektivnim ugovorom pojedinim zaposlenicima smanjena plaća, a prema pritužbama s terena da su institucije počele s provjerama zakonitosti isplata  tih  sredstava, ispostavilo se da  su  u nekim ustanovama  isplaćivani dodaci u suprotnosti s Kolektivnim ugovorom i tumačenjima KU čime je stvorio veliku opasnost da i Ministarstvo znanosti i obrazovanja počne retroaktivno potraživati više isplaćena sredstva.

Stoga će, poručuju, Sindikat hrvatskih učitelja ustrajati na tome da se ranije više uplaćena sredstva ne potražuju od pojedinih zaposlenika jer nisu svojom krivnjom prouzrokovali takve isplate.

Vilim Ribić, Sanja Šprem i Branimir Mihalinec profesori nastavljaju Sindikat hrvatskih učitelja završio štrajk, ostali nisu odustali

Pitaju i koga Stipić zapravo zastupa - zaposlenike ili želi puniti državni proračun.

U priopćenju pozivaju sindikat 'Preporod' da se napokon počne baviti akcijama koje stvarno mogu ići u korist zaposlenika, kao što su to pripreme za nadolazeće pregovore radi povećanja osnovice plaće u javnim službama.

Željko Stipić, sindikat Preporod sindikat Preporod 'Smanje plaća bilo bi dodatno obezvrjeđivanje učitelja i nastavnika' Željko Stipić akcija sindikata Protiv outsourcinga skupljeno više od 305.000 potpisa
Župnik
zbog korone
Župnik u pismu vjernicima: Domove sami blagoslovite, a nama samo uplatite novac na račun
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
  • Avatar PLEN_KI_MOON
    PLEN_KI_MOON:

    Dok u Bosni snimaju "Lud, zbunjen, normalan" mi ga živimo, samo još normalnog da nađemo!