Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'DIO ZAHTJEVA NEUTEMELJEN'

Sindikat hrvatskih učitelja: U Preporodu su 'pobrkali lončiće'

Željko Stipić, predsjednik Preporoda
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
26.06.2018.
u 18:43

Iz Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod ranije su pak upozorili da će učiteljima i stručnim suradnicima u posebnim ustanovama primanja biti snižena

Iz Sindikata hrvatskih učitelja u utorak su ocijenili neutemeljenim dio zahtjeva sindikata "Preporod" vezanih uz primanja učitelja i stručnih suradnika u posebnim ustanovama, kao i da je predsjednik tog sindikata Željko Stipić "pobrkao lončiće" kad zahtijeva da im se vrate dosadašnja prava što bi značilo, tvrde iz SHU-a, "vraćanje na nula kuna".

Prvom točkom zahtjeva traži se da se "učitelju za rad u posebnim uvjetima, a koji radi u posebnom odjelu ili odgojno obrazovnoj skupini s učenicima s većim teškoćama (članak 13. st. 4. Kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim  ustanovama) vrati vrijednost dodatka od 12 posto na ukupnu količinu radnog vremena umjesto 10 posto (redoviti program uz individualizirane postupke) za održane sate redovite i/ili izborne nastave". 

"Ovaj dio zahtjeva apsolutno je neutemeljen te se upravo ovdje vidi kako je Željko Stipić 'pobrkao lončiće' tj. ili ne razumije materiju ili, ukoliko ju razumije, svjesno obmanjuje zaposlenike i javnost.Naime, zahtjev za  vraćanje na staro je zahtjev za vraćanje na točno nula kuna jer je to novo ugovoreno pravo koje do sada  ije imala niti jedna kategorija učitelja", ističu iz Sindikata hrvatskih učitelja.

Naglašavaju također da su člancima 12. i 13. Kolektivnog ugovora ugovorena dva nova prava te je, osim navedenog, ugovoren i novi dodatak za učitelje u redovitom razrednom odjelu u koji su integrirani učenici s teškoćama u razvoju po posebnom programu uz individualizirane postupke iz svih ili pojedinih nastavnih predmeta sukladno rješenju učenika.

Iz Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod ranije su pak upozorili da će učiteljima i stručnim suradnicima u posebnim ustanovama primanja biti snižena, zbog čega su pokrenuli potpisivanje peticije i najavili prosvjedno okupljanje ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja. Predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić najavio je prosvjed "Svi smo mi posebni" pred zgradom Ministarstva znanosti i obrazovanja, gdje će nadležnima predati potpise sa zahtjevom da im se vrate dosadašnja prava.

SHU u svom priopćenju ističe da nije utemeljen ni dio zahtjeva Preporoda koji se odnosi na "vraćanje vrijednosti  dodatka  od 12 posto na ukupnu  količinu radnog vremena za održane sate redovite i/ ili izborne nastave i 17 posto (poseban  program uz individualizirane postupke iz svih nastavnih  predmeta) za ukupan neposredan odgojno-obrazovni  rad". 

"Sadašnje pravo na dodatak od 17 posto ranije je bilo ugovoreno u iznosu od 12 posto za neposredan odgojno-obrazovni rad  pa svojim zahtjevom Stipić zapravo traži umanjenje tog  dodatka za 5 posto", naglašavaju iz SHU-a.

Napominju i kako je zbog  Stipićeva istupa u medijima da  je sadašnjim Kolektivnim ugovorom pojedinim zaposlenicima smanjena plaća, a prema pritužbama s terena da su institucije počele s provjerama zakonitosti isplata  tih  sredstava, ispostavilo se da  su  u nekim ustanovama  isplaćivani dodaci u suprotnosti s Kolektivnim ugovorom i tumačenjima KU čime je stvorio veliku opasnost da i Ministarstvo znanosti i obrazovanja počne retroaktivno potraživati više isplaćena sredstva.

Stoga će, poručuju, Sindikat hrvatskih učitelja ustrajati na tome da se ranije više uplaćena sredstva ne potražuju od pojedinih zaposlenika jer nisu svojom krivnjom prouzrokovali takve isplate.

Pitaju i koga Stipić zapravo zastupa - zaposlenike ili želi puniti državni proračun.

U priopćenju pozivaju sindikat 'Preporod' da se napokon počne baviti akcijama koje stvarno mogu ići u korist zaposlenika, kao što su to pripreme za nadolazeće pregovore radi povećanja osnovice plaće u javnim službama.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar PLEN_KI_MOON
PLEN_KI_MOON
19:18 26.06.2018.

Dok u Bosni snimaju "Lud, zbunjen, normalan" mi ga živimo, samo još normalnog da nađemo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije