Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sindikat hrvatskih učitelja završio štrajk, ostali nisu odustali

Predsjednica SHU-a Sanja Šprem štrajk je proglasila uspješnim
30. rujna 2015. u 17:04 70 komentara 10179 prikaza
Vilim Ribić, Sanja Šprem i Branimir Mihalinec
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Sindikat hrvatskih učitelja danas je završio štrajk, tako da će nastave u osnovnim školama uglavnom biti (štrajkat će dio članova “Preporoda"), a četiri ostala sindikata ni nakon četiri dana nisu odustala.

Predsjednica SHU-a Sanja Šprem na stranicama sindikata objavila je poruku članovima i zaposlenicima u školama u kojoj im je zahvalila na ustrajnosti te štrajk proglasila uspješnim.

– Izdržali smo pet dana u štrajku i naš štrajk bio je uspješan! Pokazali smo okolini koliko je naša profesija marginalizirana, koliko smo materijalno, ali i statusno degradirani. No, mi smo i ovaj put pokazali da bez obzira na to što nas ponekad ne znaju cijeniti drugi, kao npr. Vlada Republike Hrvatske, da mi znamo cijeniti  sebe i braniti svoju profesiju – poručila je Šprem.

Dodala je da nisu štrajkali "kako bi naštetili našim učenicima, već kako bi se izborili za svoje pravo i svojim primjerom pokazali djeci da je u životu važno boriti se za svoja prava i svoje dostojanstvo". 

– Na kraju vam svima poručujem: Ovo nije kraj, ovo je samo početak. Previše nas ima i previše smo jaki da bismo sumnjali u sebe. Nastavit ćemo i dalje s našim akcijama i upućivati na probleme u obrazovnom sustavu te prozivati one koji su za to odgovorni – zaključila je Šprem.

Jučer nije postignut dogovor između sindikata i ministra obrazovanja Vedrana MornaraLjutiti su iz njegova ureda izišli predsjednici sindikata Vertikale Sanja Šprem, Branimir Mihalinec i Vilim Ribić zbog Pisma namjere u kojem im Vlada nije ponudila ništa osim obećanja da će “u skladu s mogućnostima državnog proračuna razmotriti prijedlog modela poboljšanja materijalnog i socijalnog statusa za zaposlenike u sustavu”. Ribić je tu ponudu nazvao “teatrom apsurda” dodajući da “nisu mala djeca da bi im davali pismo”.

>> Ribić: Štrajkat ćemo dok postoji volja kod članova sindikata

>> 'Štrajk se nastavlja, uvredljiva će nas ponuda motivirati'

Zoran Mamić
DVA PUTA U SMRTNOJ OPASNOSTI
Život Zorana Mamića visio o koncu, tu nesreću preživi tek jedna od tisuću osoba
Solana Nin
SINERGIJA PRIRODE
Jeste li već otkrili kraljicu među solima?
 • Avatar prof.baltazar
  prof.baltazar:

  Učitelji u osnovnim i srednjim školama su potplaćeni i to je činjenica. Nažalost obrazovni sektor nije bio ujedinjen u štrajku, a posebno upada u oči to što su neke škole štrajkale samo jedan dan. Ne kužim foru? Za sebe se ... prikaži još! ne boriš na taj način već do kraja i čestitam samo onima koji su ustrajali pet dana. Drago mi je da još ima u našim školama intelektualaca koji su željeli nastaviti s štrajkom do ispunjenja uvjeta. Onima koji nisu štrajkali i koji su odustali nakon prvog dana želim da ne budu takve kukavice. Još jednom naglašavam činjenica je da nam je obrazovni sektor na dnu dna kad su u pitanju plaće što je sramota. Znanje je ključ uspjeha!

 • mihaela15:

  Tisuće i tisuće učitelja trebaju svoje nezadovoljstvo iskazati na izborima, tako da Zoki shvati da što je osveta.....

 • lmalovic:

  Jedno je obrazovanje i odnos prema djeci, a drugo su prava zaposlenih u toj branši. Naravno da nije isto raditi u privatnom i državnom sektoru. Ali, cijela Vlada i ostala svita, koja im je logistika te svi saborski zastupnici, prvenstveno ... prikaži još! su namirili sebe preko svake mjere iz istih tih poreza. g. ROOkie,ono što su sebi poželjeli to su si i nabavili, pa što ostane. Poznata je stara uzrečica da se brašno iz vreće štedi od vrha, a ne od dna. Kupili su si nove automobile, kompjutore, plaćaju apartmane (Ilica oko br. 100), hotele, stanove, avionske karte nebrojeno puta u godini (inače imaju besplatni prijevoz autobusima, ali im je to ispod časti), odvojeni život, budzašto plaćaju jelo i piće na Markovu trgu. Nezavisni zastupnici ove godine primili su 360.000,00 Kn za svoj rad (!?!), plaća je posebna stavka, članstva u saborskim odborima posebno, svaka parlamentarna stranka prima po zastupniku u Saboru 20.000,00 Kn mjesečno, imaju posebne zdravstvene ambulante, apartmane u bolnicama itd.itd. A, prosvjetni radnici u osnovnim školama??? Koliko godišnje oni imaju plaću? Što je najbitnije, nitko ih nije tjerao da budu zastupnici, pristali su vrlo rado to biti i sami sebi određuju sva primanja ne pitajući poslodavca koliko mogu, a ti poslodavci smo MI, građani koji pune proračun.