Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što s viškom učitelja

Posao? Ne može, čuvam ga za svoju šogoricu

05.10.2015., Zagreb -Zbog neuspjesnog strajka Zeljko Stipic, predsjednik sindikata Preporod podnio je ostavku na mjesto predsjednika . Od 7. do 13. listopada u svim podruznicama sindikata  provest ce se  pojedinacno izjasnjavanje clanstva o ponudjenoj ost
Foto: Partik Maček/PIXSELL
12.09.2016.
u 15:15

Sindikat učitelja tvrdi da ravnatelji škola čuvaju posao za nekoga svoga i ne prijavljuju u županiji koliko je slobodnih radnih mjesta

– Pojedini ravnatelji osnovnih i srednjih škola ne poštuju postupak zapošljavanja viška učitelja i nastavnika koji je propisan našim Kolektivnim ugovorom. Zbog toga od ministra obrazovanja Predraga Šustara tražimo da ravnateljima uputi dopis i podsjeti ih da poštuju svoje obveze. Ako to ne napravi idućeg petka, organizirat ćemo sindikalni prosvjed u Zagrebu – potvrdila nam je jučer predsjednica Sindikata učitelja Sanja Šprem. Prema njezinim riječima, najteža je situacija u Međimurskoj županiji, a zatim na području Dalmacije.

Ravnatelji, kaže, izbjegavaju županijskim uredima prijaviti koliko je slobodnih radnih mjesta u njihovoj školi jer tako mogu sačuvati mjesto za nekoga svoga. “Što ste uopće došli, ovo radno mjesto nije slobodno, čuvam ga za svoju šogoricu. Ne mogu vas zbrinuti jer mi je gradonačelnik najavio da će mi nekoga uputiti. Zašto ste dolazili kad ovo radno mjesto nema punu satnicu” (a zapravo ima), samo su neka od pitanja koje su ravnatelji uputili učiteljicama koje su postale višak u svojoj školi te posao pokušale dobiti u školama u kojima ima slobodnih radnih mjesta. No, bez uspjeha.

– Iz svega toga jasno je da su ravnatelji pod pritiskom i da zapošljavaju prema zahtjevima lokalnih političkih moćnika – komentira Sanja Šprem. Međutim, Željko Stipić, predsjednik Sindikata “Preporod”, već godinama upozorava na nezakonita zapošljavanja tehnoloških viškova u školama u režiji Sindikata učitelja.

– Godinama su lokalni sindikalni činovnici za zapošljavanje uzimali novac, tražili raznorazne usluge, posao uvjetovali ulaskom u svoj sindikat i izlaskom iz drugog sindikata, odnosno diskriminirali učitelje po različitim osnovama – komentira Stipić. Dodaje da je zato logično da su ravnatelji počeli zapošljavati prema svojim kriterijima.

– Stvorena je na terenu od Zadra do Cavtata prava piramida zla koja je omogućavala sindikalnim činovnicima da zapošljavaju one koje se nije smjelo zaposliti i ne zapošljavaju one koje se moglo i moralo zaposliti. Potican je tako nepotizam, korupcija, kriminal, koristoljublje i diskriminacija. Jednostavno rečeno, učitelji koji nisu bili članovi Sindikata učitelja nisu imali šanse dobiti posao ako nekome nisu platili – upozorava Stipić. 

>> Grabar Kitarović: Moramo što prije završiti kurikularnu reformu i postići jednak pedagoški standard u svim krajevima

Komentara 5

Avatar neidemdalje
neidemdalje
19:12 12.09.2016.

Otkrio toplu vodu, pa isto je i u vojsci, policiji, bolnicama, gradovima, županijama pa i ministarstvima...

DU
Deleted user
15:44 12.09.2016.

Situacija u Zg je ista. Radno mjesto profesor matematike i informatike. Natječaji traju 2 dana, na Zavodu. Osoba o kojoj govorim zna izvrsno engleski, javlja se i za profesora matematike na engleskom jeziku. Završila PMF. Uredno se s njom obavi razgovor. Jako su zadovoljni. I onda joj kažu da za mjesto već imaju kandidatkinju/kandidata i da je natječaj samo forma. I tako već 2,5 godine.

AS
asbrkljacic
21:18 12.09.2016.

To je sitnica pa u nekim skolskim "ustanovama" ravnatelji otvaraju tvrtke i rade na trzistu kroz obuku vozaca za građanstvo.prema građanima su tvrtke a prema drzavi ustanove.neplaćaju poreze i trpaju novac u svoje dzepove to je stvarnost u hr.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije