Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zeleno pranje

Sigurno ne znate ovih šest jednostavnih načina za održivije korištenje perilice rublja

Foto: Shutterstock
1/3
30.06.2021.
u 10:24

Neka istraživanja su pokazala kako čak 50% ispitanih ne zna kako učinkovitije koristiti perlicu rublja da bi onda dugoročnije davala jednako kvalitetne rezultate

Općenito ne razmišljamo previše o perilicama i sušilicama rublja pa tako nismo ni svjesni kako one mogu predstavljati značajan dio potrošnje energije i vode u našem domu. Tako prosječna obitelj pere čak osam košara rublja svaki tjedan, što zahtijeva znatnu količinu energije i potrošene vode. Način na koji perete odjeću, uključujući podešavanje temperature i količinu upotrijebljenog deterdženta, u konačnici utječe na životni vijek vaše odjeće, ali i na okoliš.

U vrijeme kada je smanjenje emisije ugljika i ekološki prihvatljivo djelovanje u svakom aspektu našega života, potrebno je razmišljati o novom, učinkovitijem pristupu njezi odjeće kako bi ona što dulje bila kao nova i to s minimalnim utjecajem na okoliš. Održivi pristup kod pranja odjeće znači ugodan spoj stava, metode i razmišljanja van nametnutih okvira. 

Foto: Electrolux

Šest načina za održiviju njegu odjeće

Potrebno je biti svjestan kako između 75 i 80 posto utjecaja na životni ciklus naše odjeće dolazi od pranja i sušenja. Tu se nalazi veliki potencijal za smanjenje vaše osobne potrošnje energije i vode, a time i utjecaja na okoliš, pomoću jednostavnih zelenih navika.
1.    30°C je novih 40°C  
Najučinkovitiji način za uštedu energije je korištenje temperature od 30°C. Ako perete rublje pri navedenoj temperaturi, u odnosu na 40°C, smanjit ćete potrošnju energije za 35% po pranju. Koliko je to veliki iznos, pokazuje podatak da, ako bi svako kućanstvo u Ujedinjenom Kraljevstvu, jednu godinu svoju odjeću pralo na 30°C umjesto na 40°C, uštedjela bi se emisija CO2 koja je ekvivalentna napajanju 1550 domova tijekom cijele godine. Niža temperatura nikako ne znači lošiju kvalitetu pranja, a uz program UltraWash u samo 59 minuta vaša odjeća iz perilice izlazi čista, svježa i njegovana.
2.    Para umjesto pranja 
Često nakon kratkog nošenja, naša odjeća ne treba potpuno pranje. No većina nas ju bez razmišljanja skine, zgužva i baci u pranje. Izbjegavanjem ovakve navike uštedjeli bi više od 40 litara vode po pranju. Umjesto pranja, preporučujemo da odjeću osvježite parom uz funkciju SteamCare. Para uništava bakterije i uklanja sve znakove koji ukazuju da se odjeća nosila te smanjuje potrebu za glačanjem i omogućava vašoj odjeći dulje trajanje.
3.    Tekući deterdžent umjesto onog u prahu  
Savjetujemo da koristite tekući deterdžent za pranje odjeće u boji jer prah sadrži neka sredstva za izbjeljivanje koja mogu uzrokovati blijeđenje boje na vašoj odjeći. Također, on je puno učinkovitiji kada je riječ o tvrdokornijim mrljama, jer ga se prije pranja u perilici može utrljati na zaprljano mjesto. Osim toga, tekućina se bolje otapa na nižim temperaturama te manje utječe na okoliš jer je glavna tvar tekućeg deterdženta upravo voda. S druge strane u proizvodima od praška vodeću ulogu ima natrijev karbonat koji može imati negativne učinke na tlo i plovne putove. 
4.    Reci da omekšivaču 
Omekšivači povećavaju čvrstoću vlakana na odjeći zbog čega će ona trajati duže. No ako želite još više smanjiti svoj utjecaj na okoliš preporučujemo vam izradu vlastitog omekšivača. Pomiješajte 500 ml bijelog octa i 30 kapi esencijalnog ulja po vašem izboru te ga prije korištenja dobro protresite. Vrlo jednostavno, a iznimno korisno.
5.    Doziranje deterdženta 
Prije njegovog korištenja, dobro razmislite o doziranju deterdženta koje ovisi o tvrdoći vode i količini odjeće za pranje. Prekomjerno doziranje znači da riskirate blijeđenje boje na odjeći i nepotrebno oštećivanje, dok će nedovoljno deterdženta vašu odjeću s vremenom učiniti sivkastom. Electrolux perilice rublja dolaze s programom AutoDose koji vam pomaže odlučiti o ispravnoj količini deterdženta za rublje kako bi vaša odjeća dugo bila kao nova. Program će uzeti u obzir težinu rublja te se prilagoditi s obzirom na to je li voda koja se koristi tvrda ili meka. Perilica rublja provjerava količinu odjeće i zatim AutoDose automatski podešava potrebnu količinu deterdženta za pranje. AutoDose može detektirati težinu odjeće s osjetljivošću od 1 kg, što znači da čak i ako perete samo 3-4 košulje, stroj neće dozirati više nego što je potrebno – 4 košulje su teške otprilike 1 kg.

Foto: Electrolux

 

6.    Ulaganje u modernu sušilicu
Moderna sušilica rublja koja je opremljena toplinskom pumpom smanjuje potrošnju energije do 60% ponovnom uporabom zagrijanog zraka unutar stroja. Također, velika prednost toplinske pumpe je što omogućuje sušenje odjeće na znatno nižim temperaturama od uobičajene sušilice, zbog čega će vaša odjeća imati puno duži vijek trajanja. Uz Electrolux DelicateCare sustav sušenje vaše odjeće nikad nije bilo bolje i manje štetno za odjeću.

Ulaganje koje se isplati

Ako slijedite ove navedene savjete, garantiramo vam da će vaša odjeća znatno duže trajati s jednakom kvalitetom kao kada ste ju kupili. Osim toga, ovakvim pristupom ne samo da ćete sačuvati svoju odjeću već ćete pozitivno utjecati na okoliš. Ako mislite da ne možete pratiti sve ove korake, imamo još jedno rješenje za vas.

Iako je većina naših navika pranja i sušenja naslijeđena od obitelji, postoje moderni uređaji superiornijih tehnologija zbog koji stare navike mogu otići u zaborav. 

Mnoge kompanije žele biti lideri na svom području djelovanja i ponuditi potrošačima nešto što nitko drugi još nije. Tako je Electrolux postao jedan od lidera na tržištu održivog pranja odjeće zahvaljujući vrhunskoj tehnologiji koju je uveo u svoje proizvode, a koja čuva vašu odjeću, ali i okoliš. Mali korak dovoljan je za veliku promjenu, zato vam savjetujemo da odaberete održivo pranje.

Foto: Electrolux

Sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom Electrolux.
 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije