Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stop betonizaciji obale

Segećani protiv megamarine: Ne želimo biti propali Dubai Jadrana

prosvjed seget
Ivana Ivanović
03.03.2010.
u 21:10

Traje nova nacionalizacija, a nas nitko ništa ne pita. Izrađivač plana kaže da je kontaktirao s investitorima. A tko su oni, ne znam, kaže D. Špika

"Nećemo marinu", poručili su mještani Segeta Donjeg, koji su se jučer okupili na mjesnome mulu, "naoružani" transparentima i zviždaljkama. Pomogli su im članovi Zelene akcije, koji ističu da je cijela obala ugrožena megamarinama koje se planiraju graditi.

Civilizacijska sramota

U Segetu je u tijeku postupak donošenja urbanističkog plana uređenja, koji je mještane podignuo na noge.

– Na mjestu civilizacijske sramote, odnosno 20 godina divljeg nasipa, sada se planira još 100 metara duži nasip – kaže Damir Špika. Izrađivač plana, tvrdi, nije kontaktirao s vlasnicima nekretnina.

– Proširili su puteve, traje nacionalizacija, a nas nitko ništa ne pita. Izrađivač je rekao da je kontaktirao s investitorima. Tko su oni, ne znam – kaže Špika.

Sve po mjeri čovjeka

Okupljeni dodaju da je uz marinu planirana i gradnja crkve i pastoralnog centra. Kažu da nisu protiv crkve, marine i pastoralnog centra, ali sve po mjeri čovjeka.

– Nigdje nema tolikog nasipanja mora kao što to ovdje misle raditi, osim u Dubaiju. I to je propalo, znači ovo bi trebao postati Dubai Jadrana – kaže Špika.

Vlasnici nekretnina, njih 120, poslali su na sve relevantne institucije peticiju protiv zahvata UPU-a, ali učinak je nikakav. Odgovorilo im je samo Ministarstvo zaštite okoliša, i to da nisu mjerodavni te da se obrate Županiji. Komunikacija s Općinom nije dala rezultata.

– U upravnoj službi u Općini rekli su nam da nemaju nikakav utjecaj te da nisu sudjelovali u donošenju plana, već da je to stvar struke – ispričao je Špika.

– Dopušta se svakom lokalnom šerifu da uništi određeni dio obalnog pojasa – rekao je Mislav Luketin iz Zelene liste.

Dugi Rat, Bol, Seget, samo su neka mjesta ugrožena "dubajevskim sindromom".

– Imaju za marinu, a nemaju za popraviti mul koji je Franjo Josip napravio prije 140 godina. Ribari se nemaju di vezat – dobacio je Marko Šore.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije