Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sazvali sjednicu

SDP pokreće izmjene Ustava, Lesar: Ovo je skandalozno!

peđa grbin
Patrik Macek/PIXSELL
11.07.2013.
u 21:55

Skandalozno je da je prijedlog na odboru a još nije na uvršten u dnevni red Sabora, kaže laburist Dragutin Lesar

Najveća stranka vladajuće koalicije odlučila je pokrenuti proceduru promjene Ustava vezano za nezastarijevanje politički motiviranih ubojstava već u petak, predzadnji radni dan Sabora prije ljetne stanke. Naime, predsjednik Odbora za Ustav Peđa Grbin (SDP) za sutra je sazvao sjednicu odbora sa samo jednom točkom dnevnog reda, prijedlogom odluke o pristupanju promjeni Ustava RH, što je prvi od nekoliko koraka prije nego se pristupi samom izglasavanju promjene Ustava u Saboru. Iznenadno sazivanje sjednice, a poziv je dobio kasno popodne oko 18h, razljutilo je člana odbora i predsjednika laburista Dragutina Lesara, koji je u takvom Grbinovom postupku našao i proceduralne zamjerke.

- Ovo je skandalozno!!! Oko 18h dobio sam poziv za sjednicu odbora za Ustav. Sutra u 9! Dnevni red: Odluka o pristupanju promjeni Ustava. A prijedlog još nije ni uvršten na dnevni red Sabora. Proceduralna sramota! - napisao je Lesar na svom profilu na facebooku, a u telefonskom nam je razgovoru dodao da se nikad nije dogodilo da odbor raspravlja o nekom zakonskom prijedlogu prije nego je on uvršten u dnevni red. Smatra da su se vladajući odlučili pokrenuti proceduru u zadnji čas kako bi imali jaču pregovaračku poziciju u razgovorima s Europskom komisijom koja nije zadovoljna time što je Hrvatska usvojila tzv. "Lex Perković".

Na loptu staje Grbin koji nam je rekao da je odluka predana u proceduru i da nije sporno to što još nije uvrštena u dnevni red.

- Čitav niz puta smo raspravljali prije nego je neka točka bila formalno uvrštena u dnevni red, primjerice kad je odbor bio predlagatelj novog saborskog poslovnika - rekao je Grbin i dodao da odbor može raspravljati čak i o točkama koje nikad neće doći na dnevni red plenarne sjednice. Što se tiče same promjene Ustava, Grbin nam je potvrdio da je prijedlog da se u postojeći članak Ustava koji govori o nezastarijevanju ratnog profiterstva i kaznenih djela iz pretvorbe i privatizacije ubaci i da nema zastare za teška ubojstva iz političkih pobuda.

Iz prijedloga se može vidjeti kako su ga podržali samo zastupnici SDP-a i nezavisni Damir Kajin, a nisu zastupnici ostalih stranaka vladajuće koalicije HNS, HSU i IDS, čiji su se čelnici posljednjih dana mahom usprotivili još jednoj promjeni Ustava i zalagali su se za to da se pitanje nezastarijevanja političkih ubojstava rješava kroz izmjene zakona. Iz SDP-a su najavljivali da će sjesti i razgovarati s koalicijskim partnerima, a na sjednici odbora će se vidjeti koliku podršku za promjenu Ustava imaju, kako od koalicijskih partnera tako i od HDZ-a bez kojeg konačnog izglasavanja promjena Ustava, što se očekuje tek najesen, ne može biti jer je za tako nešto potrebna dvotrećinska većina svih zastupnika.

>> Šeks: SDP bi izmjenom Ustava 'ispeglao' 
stvar s 'lex Perković'!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije