Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žele ukidanje

SDP i HNS bojkotiraju izbore za Vijeća mjesnih odbora Grada Vinkovaca

glasačka kutija
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL (Ilustracija)
09.04.2019.
u 16:50

Kroz raspravu se pokazalo kako su mjesni odbori neaktivni u svome radu, pa čak niti gradonačelnik nije najzadovoljniji s njima, ali HDZ je odlučio zadržati ovaj oblik ustroja mjesne samouprave, kaže Davor Benić iz SDP-a

Gradske podružnice SDP-a i HNS-a bojkotirat će skore izbore za Vijeća mjesnih odbora Grada Vinkovaca koji se trebaju održati 28. travnja.  Najavili su to predsjednici gradskih podružnica ove dvije stranke, Davor Benić (SDP) i Mirna Krajina – Andričević (HNS). 

Kako se navodi u priopćenju vinkovačkog SDP-a oni su zajedno s drugim oporbenim strankama na 14. sjednici Gradskog vijeća Vinkovaca, koja je održana 11. ožujka 2019., predlagali ukidanje Vijeća mjesnih odbora, preraspodjelu zaposlenih 12 referenata u Gradsku upravu i gradska poduzeća, ali su HDZ i HSU prijedlog glatko odbili.

– Kroz raspravu se pokazalo kako su mjesni odbori neaktivni u svome radu, pa čak niti gradonačelnik nije najzadovoljniji s njima, ali HDZ je odlučio zadržati ovaj oblik ustroja mjesne samouprave. Ne smijemo zatvarati oči pred stvarnim razlozima ostanka Vijeća mjesnih odbora u Vinkovcima – u posljednjih desetak godina služili su za političku trgovinu s vijećnicima u Gradskom vijeću koji su iz oporbe 'pretrčavali' HDZ-u i za namirivanje potreba 'stranačkih kadrova'. Nažalost, za takve se svrhe izdvaja oko milijun i dvjesto tisuća kuna godišnje, dok u isto vrijeme građanima poskupljuje voda, odvoz smeća i ostale komunalije, ističe Benić koji je pozvao i građane da bojkotiraju izbore za Vijeća mjesnih odbora.

Dodao je i kako se svatko u Vinkovcima samo treba zapitati kakve je koristi imao on, njegova ulica, njegov dio grada od Vijeća mjesnog odbora, i je li treba isplaćivati preko milijun kuna godišnje za nešto što je većini građana nevidljivo, a svrha je samo zapošljavanje stranačkih prijatelja.

Iz HNS-a navode kako ne žele sudjelovati u 'predstavi lažne demokracije sudjelovanjem na izborima'.

– U proteklom sazivu neki mjesni odbori nisu se sastali ni jednom godišnje. Planovi su lista želja koje se prepisuju iz godine u godinu,nigdje nisu službeno objavljeni niti se prati njihovo izvršenje. Trošak mjesnih odbora je veliki teret je gradskom proračunu za više od 1,2 milijuna kuna na godinu, uz dodatne troškove organizacije izbora' dodala je. Niska stopa izlaznosti na ove izbore je najbolji pokazatelj što građani misle o mjesnim odborima, pa smatramo besmislenim rasipati energiju i novac naših sugrađana, rekla je Krajina-Andričević.

SDP-u i HNS-u u bojkotu izbora za Vijeća mjesnih odbora tijekom dana pridružili su se HSS i Most. Ostaje još da se vidi kako će ostale stranke u Vinkovcima postaviti se u svezi ovih izbora. 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar lip_ko_nadan
lip_ko_nadan
13:03 09.04.2019.

Odustali da se ne osramote !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije