Naslovnica Vijesti Hrvatska

SDP i HDZ dogovorili se oko Poslovnika, glasovanje u petak

Vladajući su pristali dati oporbi mogućnost da jednom mjesečno uz potpise 30 zastupnika na raspravu stavi bilo koji svoj prijedlog, pod uvjetom da je taj prijedlog na dnevnom redu najmanje 60 dana.
20. ožujka 2018. u 11:59 5 komentara 487 prikaza
Saborski odbor za ustav, poslovnik i politički sustav
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

HDZ i SDP konačno su se dogovorili oko dijela izmjena saborskog Poslovnika, a zbog prihvaćanja dijela amandmana, SDP-ovci su pristali iz procedure povući svojih gotovo 400 opstruktivnih amandmana. No, hoće li podržati novi Poslovnik, to će se vidjeti tek u petak na glasovanju u Saboru, za kada je najavljeno da će SDP-ovci glasovati po vlastitoj savjesti. I Most će povući dio svojih amandmana, odnosno sve one koji se ponavljaju.

Sabor: Odbor za Ustav Odbor za Ustav Nakon četiri sata vladajući odbili većinu amandmana na Poslovnik

Vladajući su pristali dati oporbi mogućnost da jednom mjesečno uz potpise 30 zastupnika na raspravu stavi bilo koji svoj prijedlog, pod uvjetom da je taj prijedlog na dnevnom redu najmanje 60 dana.

Predsjednik Odbora, HDZ-ov Željko Reiner smatra da ovo vodi k demokratizaciji Sabora jer oporba bira i stavlja svoje prijedloge točno u fiksno vrijeme

Saborski odbor za ustav, poslovnik i politički sustav
1 / 11
Saborski odbor za ustav, poslovnik i politički sustav

– Smatramo da je poslovnik ovime u bitnome popravljen. Ovime se prvi put u 28 godina parlamentarizma otvara mogućnost da se na zahtjev oporbe raspravlja o pojedinim točkama dnevnog reda. Stekli su se uvjeti da kolega Arsen Bauk i ja podržimo izmjene poslovnika, a naši kolege o njemu će odlučiti po vlastitoj savjesti – dodao je SDP-ov Peđa Grbin.

S ovim rješenjem ipak nije presretan Mostov Robert Podolnjak.

– Ovakvim prijedlogom legalizira se duopol jer jedino će dvije najveće stranke samostalno moći prikupiti 30 potpisa. Svi mi drugi nećemo to moći samostalno i morat ćemo moliti druge klubove za potpise – prigovorio je Podolnjak. Posebno mu je sporna, primjerice, primjena ove mogućnosti na stavljanje interpelacije u raspravu.

Panel Politika i moral Diskusija na Vernu Politika i moral mogu skupa, ako se političare ograniči što smiju i ne smiju raditi

– Mislim da je to ustavno dvojbeno i trebalo bi pitati Ustavni sud što misli o tome da interpelaciju podnosi desetina zastupnika, dakle, njih 16, a mi sad uređujemo da je potrebno 30 zastupnika da se ta ista interpelacija i raspravi – kazao je Podolnjak.

Prihvaćen je i amandman SDP-a prema kojem će prvi dan tjednog zasjedanja klubovi moći tražiti stanku ujutro od 9:30 do 10:45, a ostale dane u tjednu poslijepodne od 13 do 14:15. Jednoglasno je prihvaćen i amandman nezavisnog Vlahe Orepića prema kojemu i zastupnici koji nisu dio nekog parlamentarnog kluba imaju pravo jednom tjedno tražiti stanku, što dosad uopće nije bilo moguće. Iako se planiralo ukinuti institut vjerodostojnog tumačenja, od toga se odustalo.

Marija Puh Sabor Marija Puh upozorava na govor mržnje zbog Istanbulske konvencije Arsen Bauk i Peđa Grbin Rad Vlade SDP najavio interpelaciju: 'Zaostajemo za Slovenijom i Rumunjskom' Zagreb: Odbor za Ustav nastavio raspravu o amandmanima na novi Poslovnik Odbor za Ustav Pupovac Grmoji: Vi ste novi totalitaristi pod krinkom slobode govora
SPAR
Kako smanjiti unos šećera
Zašto osjećamo potrebu za slatkim i kako se oduprijeti tome?
 • Avatar comparator
  comparator:

  Treba mijenjati sastav zastupnika koji u glavnom raspravljaju o nekim svjetonazorskim pitanjima umjesto o egzistencijalnim . Pitanja poslovnika i sam poslovnik treba ukinuti i dati pravo svima na raspravu i predlaganje . Eventualno treba preko odbora te teme predlagati ako ... prikaži još! postoji želja za ometanjem rada Sabora.

 • Avatar Ante-Portas
  Ante-Portas:

  dogovorit ce se i oko IK. Amen

 • zlako:

  Dogovorili se da ubrzaju iseljavanje Hrvata.