Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rad Vlade

SDP najavio interpelaciju: 'Zaostajemo za Slovenijom i Rumunjskom'

Arsen Bauk i Peđa Grbin
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
16.03.2018.
u 12:07

Ovo je treća interpelacija SDP-a u saborskoj proceduri, prethodile su joj interpelacije o INA-i i ustaškom pozdravu koje i dalje čekaju na raspravu

Klub zastupnika SDP-a najavio je da će u saborsku proceduru uputiti Interpelaciju o radu Vlade RH radi neuspjeha u provođenju strukturnih reformi. Na to ih je potaknulo Izvješće Europske komisije o provođenju reformi u kojem je ocijenjeno da u Hrvatskoj većinom napretka nema ili je ograničen.

Interpelacijom SDP-ovci traže da Vlada izvijesti Sabor o dosadašnjem provođenju Nacionalnog programa reformi 2017., kao i da svaka dva mjeseca izvještava Sabor o provođenju reformi. Traže i osnivanje Nacionalnog vijeća koje bi kontinuirano pratilo provođenje nacionalnog plana reformi, a u njemu bi sjedili zastupnici, predstavnici sindikata, poslodavci, nevladine udruge, akademska zajednica, stručnjaci te mediji.

- Vladajuće je ovo izvješće toliko potreslo da su čak pustili spin kako će predsjednik Vlade biti jedan od kandidata za predsjednika Europske komisije kao da bi u Komisiju pustili ove neuspješne da ih vode pa da onda cijela Europska unija bude uspješna kao Hrvatska pod vlašću HDZ-a – komentirao je predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk.

Njegov stranački kolega i potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin dodaje kako građane zanima kada će Vlada konačno početi raditi svoj posao i provoditi reforme koje su nužne kako bi Hrvatska napokon počela funkcionirati kao normalna i uređena država.

- Dva do tri puta zaostajemo za ekonomijama s kojima bismo se mogli uspoređivati, poput Slovenije ili Rumunjske, industrijska proizvodnja pala je treći mjesec zaredom, a to prati rast javnog duga za 3,7 posto koji je premašio 300 milijardi kuna, te BDP-a za samo 2,8 posto. Opet nam javni dug raste brže nego BDP zato što ne provodimo reforme – kaže Grbin te dodaje kako Izvješće Komisije dokazuje da nema napretka u reformi javne uprave, u usklađivanju plaća, u mirovinskom sustavu, a dug u zdravstvu raste dok je istovremeno došlo do smanjenja rasta BDP-a.

Ovo je treća interpelacija SDP-a u saborskoj proceduri, prethodile su joj interpelacije o INA-i i ustaškom pozdravu koje i dalje čekaju na raspravu. Upitani što će prvo uvrstiti na dnevni red Sabora ako to bude omogućeno novim Poslovnikom, Bauk je odgovorio da će to biti Zakon o ratifikaciji Istanbulske konvencije.

Zaključno, Bauk je potvrdio da je Predsjedništvo stranke odbilo podržati izmjene Zakona o doprinosima koje je predložio njihov zastupnik Mirando Mrsić, jer će, pojasnio je, Klub zastupnika u proceduru pustiti svoj prijedlog koji će se razlikovati od Mrsićeva i kojim će se ići na manje opterećenje poslodavaca.

Komentara 35

DU
Deleted user
13:14 16.03.2018.

Jesenti milu bigulicu, dični saborski "uvaženici" Grbin Pećko i Bauk Arsenije ne kažu ključnu stvar, a to je koji je glavni uzrok tomu što Hrvatska zaostaje za Slovenijom i Rumunjskom. I sljijepac vidi da je to zato što Hrvatska nijee ratificirala Istambulsku konvenciju i tako se svrstala među gospodarski najuspješnije zemlje na svijetu. Ako to ne učini što prije, sama će sebe svesti na prosjački štap. A tko će onda i odakle, moilit ću lijepo, financirati sve te silne civilne udrugare ljevičarske provenijencije?! Ni onaj osvjedočeni humanist Šoroš Đuka ipak ne može sve sam ponaplaćivati, jer tih "ljudskopravista" "antifašista" i "reformnista" svakim je danom sve više. Množe se k'o zečevi i ne namjeravaju prestati. Naprotiv.

Avatar Feniks
Feniks
12:33 16.03.2018.

Hehe! Zaostaje i Bero!

TT
tTony
14:51 16.03.2018.

Zmislite da Palestinci zastupaju Izraele u njihovoj vladi di bi drzava zavrsila ali kod nas je sve naopako .Yugoslvenima nije u interesu zastita nacionalni interese zato je tako koako je .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije