Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

SDP: Hrvatska definitivno ulazi u recesiju

22.01.2009.
u 13:02

Makroekonomski pokazatelji svjedoče da je trend takav da Hrvatska definitivno ulazi u recesiju, izjavio je danas predsjednik SDP-ova savjeta za gospodarstvo i regionalni razvoj Branko Grčić.

- Bit ćemo i uvjereniji u tu tezu kada dobijemo podatke za prvo tromjesečje - rekao je Grčić na konferenciji za novinare.

Istaknuo je da u prilog njegovim tvrdnjama idu podaci o lošem punjenju državnog proračuna na početku godine te usporavanju gospodarskih aktivnosti u gotovo svim sektorima, što je, tvrdi, prijetnja duboke recesije.

Upozorio je da je BDP s 4,3 posto u prvom kvartalu prošle godine pao na svega 1,6 posto u trećem kvartalu, što je i najmanji gospodarski rast u posljednjih osam godina, da se bilježi pad proizvodnje i trgovine u odnosu na kraj 2007., smanjenje osobne potrošnje te investicija i izvozne potražnje.

Grčić upozorava i na daljnje pogoršanje vanjskotrgovinske bilance (robni deficit je u 11 mjeseci 2008. bio 10,5 milijarda eura ili čak 14 posto veći nego u istom razdoblju 2007.), da je deficit tekućeg proračuna platne bilance u 2008. bio više od 10 posto BDP-a (više od 4,5 milijarda eura), da je vanjski dug narastao na više od 38 milijarda eura.

Kao prioritetne mjere navodi zadržavanje stabilnosti monetarnog, odnosno bankarskog sustava te stabilnosti tečaja i održanja likvidnosti sustava, te donošenje općih mjera za smanjenje prekomjerne i ekspanzivno uvozno ovisne potrošnje.

Nužnim smatra i donošenje paketa kratkoročnih antirecesijskih mjera za gospodarstvo, poput osiguranja kreditnog potencijala Hrvatske banke za obnovu i razvoj i to za financiranje izvoznih poduzeća, kao i osiguranja garancijskog fonda za refinanciranje dugova najugroženijih industrijskih poduzeća sve do izlaska iz krize, te smanjenja fiskalnih i parafiskalnih nameta gospodarstvenicima.

Potrebno je, dodaje Grčić, donijeti i socijalni paket namijenjen uvećanju naknade za radnike koji će zbog krize u ovoj godini ostati bez posla, te redefiniranje prioriteta u javnim investicijama, primjerice da se dio novca namijenjenog prometnoj infrastrukturi preusmjeri u rješavanje energetskih problema. Ističe da je za donošenje spomenutih mjera, kao i zbog lošeg punjenja proračuna, nužno ići u rebalans državnog proračuna.

SDP-ov saborski zastupnik Gordan Maras upozorio je, pak, da je imovina mirovinskih fondova u 2008. pala za gotovo tri milijarde kuna, koliki je, kaže, gubitak imovine drugog mirovinskog stupa.

Napomenuo je da je Mirex (prosječni indeks promjene vrijednosti obračunskih jedinica mirovinskih fondova) lani pao za 12,5 posto, razlog čega je, kaže, i pad vrijednosti na domaćim tržištima kapitala - pad Crobexa od 67 posto među najvećim je padom vrijednosti indeksa na svijetu.
- Tome je pridonijela i Vlada pričama da se može dobro zaraditi bez rada - kazao je Maras.

Rješenje za umirovljenike koji su oštećeni zbog uplaćivanja u drugi mirovinski stup vidi u prebacivanju njihovih doprinosa iz drugog u prvi stup, a da bi mirovine iz drugog stupa porasle nužno je, kaže, iz bruto plaće povećati izdvajanja za drugi stup s pet na devet posto.

(Hina)

Ključne riječi
SDP

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije