Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Intervju s Maksimom Poletajevom

Sberbank se planira fokusirati na rast i razvoj Agrokora

Maksim Poletajev
Foto: Boris Scitar/PIXSELL
1/3
06.06.2018.
u 09:43

Sberbank neće prodavati svoje udjele u Agrokoru, ako postavimo kvalitetan menadžment to može biti povijesno uspješna priča.

Nakon sastanaka s premijerom Andrejem Plenkovićem i predsjednicom države Kolindom Grabar-Kitarović, Maksim Poletajev dočekao je u sjedištu Sberbanka u Zagrebu i predstavnike dobavljača Agrokora. U vrlo intenzivnom danu drugi čovjek ruske državne banke, koja je bila najveći kreditor posrnulog koncerna, a imat će i najveći udjel u novom Agrokoru nakon nagodbe vjerovnika, nastojao je okupiti što više aktera kompleksnog procesa restrukturiranja Agrokora, što dokazuje njegovu tvrdnju da Sberbank neće tako skoro prodavati udjele u Agrokoru, već da se u njemu namjerava dulje zadržati. Za Večernji list poručuje da Agrokor može biti povijesno uspješna gospodarska priča, čemu i ruska banka želi dati doprinos. S dobavljačima su, kaže, razgovarali o jačim ulaganjima u Slavoniju i Baranju. Demantirao je glasine da su od vlasnika obveznika kupili dovoljno tražbina da osiguraju većinski paket u Agrokoru, a ističe da je ključno riješiti refinanciranje roll-up kredita jer za prolongat kreditori traže kamatu od nerealnih 15 posto.

Tijekom dana sastali ste se s premijerom Andrejem Plenkovićem i predsjednicom države Kolindom Grabar-Kitarović. O čemu ste razgovarali?

Bliži nam se zakonski rok za nagodbu, za konačni dogovor i njezino izglasavanje ostala su svega dva do tri tjedna. Očekivano, počela je igra živaca među različitim vjerovnicima, stoga smo zamolili oba predstavnika državnog vrha jer želimo da i država odigra važnu ulogu. Ključni problem koji moramo riješiti, ne samo zbog nas, već zbog budućnosti Agrokora i hrvatskog gospodarstva u cijelosti, pitanje je previsokog troška prolongiranja roll-up kredita. Kreditori kroz naknade traže nerealne uvjete od čak 15 posto troška prolongata u godinu dana. To ne može preživjeti nijedna tvrtka pa ni Agrokor i zato Sberbank na takve uvjete neće pristati. Svi vjerovnici pristali su na određeni gubitak da bi spasili Agrokor pa nije u redu da pojedini akteri procesa očekuju previsoke zarade. Država tu može učiniti mnogo jer postoje pravila igre na tržištu koja se moraju poštovati kako bi se zaštitila hrvatska ekonomija.

 

Plan nagodbe uključuje podjelu udjela u novom Agrokoru. Je li točno da će ruske banke Sberbank i VTB bank imati i 46,5 posto udjela?

Približili smo se kraju dogovora o planu nagodbe. Nadamo se da će posljednju verziju tog plana uskoro podržati svi članovi privremenog vjerovničkog vijeća pa ćemo je moći predstaviti i svim vjerovnicima, koji će o njoj glasovati. Točan udjel Sberbanka u novoj vlasničkoj strukturi još nije određen, ali približno je riječ o brojci koju spominjete. Sberbank neće prodavati svoje udjele u Agrokoru, nego ćemo se fokusirati na rast i razvoj ove kompanije kao što sam i prije godinu dana u intervjuu Večernjem listu najavio. Ako uspijemo u ostvarenju cilja i uspostavimo kvalitetan operativni i financijski menadžment u Agrokoru, to može biti povijesno uspješna priča, ne samo za Hrvatsku, nego za cijelu jugoistočnu Europu.

Uoči nagodbe otvorena su i pitanja dogovora s velikim hrvatskim tvrtkama, Agramom i Adris Grupom. Je li se postigao napredak u tom smjeru?

Svi su vjerovnici u ovom procesu pristali na određene otpise potraživanja svjesni da ne mogu vratiti sav uloženi novac. Agram Grupa i Adris Grupa traže puno, ali vjerujem da ćemo naći kompromis jer nam je svima u interesu svijetla budućnost Agrokora. Svjesni uloge Agrokora za domaće gospodarstvo, i dobavljači pa čak i poljoprivrednici smanjili su svoje apetite pa vjerujem da ćemo pronaći zajednički jezik i s te dvije velike hrvatske tvrtke.

 

Pojavile su se informacije da je Sberbank od vlasnika obveznica kupovao tražbine pa se spominje i mogućnost da s tim tražbinama već imate većinski paket u Agrokoru...

To nije istina. Sberbank nije kupovao tražbine od vlasnika obveznica, a većinski udjel u novom Agrokoru nikad nije bio cilj Sberbanka. Mi nismo špekulanti.

Potvrđeno je da će Agrokor od vas otkupiti 18 posto dionica Mercatora. To je tek dio sporazuma između izvanredne uprave i Sberbanka koji je pod velom tajne. Je li vam izvanredni povjerenik Fabris Peruško izašao u susret s nekim drugim pozicijama?

Finalna verzija sporazuma nije dogovorena. Otkup dionica Mercatora moguće je rješenje koje vodi u konsolidaciju najvrednije imovine u Agrokor Grupi, što je interes samog koncerna. Ako se dogovor realizira, Sberbank će dobiti dodatne udjele u novom Agrokoru u zamjenu za 18 posto dionica Mercatora, sukladno vrijednosti tih dionica. Izračun se temelji na pravilima iz plana nagodbe, a želio bih naglasiti da ta zamjena dionica neće utjecati na postotak naplate ostalih vjerovnika. Također, želio bih naglasiti da ćemo o tome razgovarati i s predstavnicima vlasti u Sloveniji jer, kako sam rekao, želimo da Agrokor bude uspješna i transparentna priča.

Tu nema nikakvih skrivenih detalja, sve što se radi poznato je javnosti i transparentno je prikazano. Moje iskustvo sa sadašnjom izvanrednom upravom i smjer u kojem ide proces uvjerava me da svi želimo svijetlu budućnost Agrokora. Agrokorovi budući vlasnici imaju priliku biti vlasnici visoko likvidnih dionica s visokim rejtingom što može biti pomak i u razvoju hrvatskog gospodarstva. Ova je nagodba velika šansa ne samo Hrvatske, nego i Srbije i Slovenije. Imamo zajedno priliku izgraditi kompaniju koja može igrati Ligu prvaka.

Odnos Sberbanka i izvanredne uprave prije godinu dana bio je turbulentan. Što vas je potaknulo da se vratite za stol?

Sberbank se uvijek zalagao za nagodbu koja je u interesu svih vjerovnika. Nakon donošenja lex Agrokor, Sberbank je inzistirao na transparentnom procesu te restrukturiranju koje se vodi po međunarodnim standardima. Nova je izvanredna uprava okupila vjerovnike i osigurala vrlo kvalitetan sustav komunikacije među različitim skupinama vjerovnika. Nadamo se da će to omogućiti donošenje plana nagodbe koji će uvažiti sve interese, ali i osigurati donošenje nagodbe u zakonskom roku.

Kako vidite budućnost Agrokora?

Trenutačno raspravljamo i finaliziramo plan nagodbe, koji mora biti pošten i uključivati interese različitih vjerovnika, ali i održati cjelovitost Agrokora i osigurati njegov razvoj. Planom je definirana korporativna struktura holdinga izrađena po standardima međunarodnih tržišta. Takav pristup ojačat će Agrokorovu poziciju na tržištima i imati pozitivan efekt na gospodarstva zemalja u kojima koncern posluje.

Namjerava li Sberbank ostati strateški partner u Agrokoru dulje vrijeme ili vam je namjera prodati svoje udjele čim za njih dobijete dobru ponudu?

Sberbank neće prodavati svoje udjele u kratkom roku. Ipak, interes Sberbanka isključivo je ekonomske naravi. Agrokor nije naša strateška imovina niti je naša osnovna djelatnost. Kao i svaka druga banka koja se bavi financiranjem i koja plasira kredite, Sberbank želi naplatiti svoja potraživanja, a do sada nijedna financijska institucija, pa tako ni mi, nije dobila nijednu gotovinsku isplatu od izvanredne uprave. Stoga, mi se možemo naplatiti u dvije opcije: ili dužničkim instrumentima novog Agrokora ili prodajom udjela u koncernu. Naravno, opcija prodaje udjela prioritet je banke samo ako je popraćena kvalitetnom ponudom. Istodobno, kvaliteta ponude ovisit će o financijskoj poziciji i poslovnoj uspješnosti novog Agrokora. Želim naglasiti da Sberbank nema nikakve političke ciljeve, već isključivo poslovne interese. Nakon implementacije nagodbe vjerovnika Agrokora današnji će vjerovnici postati vlasnici kompanije, korporativna struktura kreirana je po tržišnim principima i standardima, u cilju postizanja što većeg rasta i razvoja samog Agrokora. To je jedini ispravan put za kompaniju i jedini način da se osigura maksimalan povrat za sve vjerovnike u dugom roku.

Podupirete li poseban dogovor s dobavljačima Agrokora po kojem im je u idućih pet godina osiguran plasman robe na policama maloprodaje koncerna diljem regije?

Sastali smo se s dobavljačima Agrokora i bila je riječ o vrlo produktivnom sastanku. Želimo dobar odnos sa svakim dobavljačem pa uvažavamo i njihove posebnosti. Važno mi je naglasiti da smo na tom sastanku razgovarali o projektu revitalizacije Slavonije i Baranje, odnosno jačanju proizvodnje i suradnje s lokalnim proizvođačima hrane te jačanju sektora poljoprivrede u sustavu Agrokora. U ovom procesu mnogi su izgubili, ali svi zajedno trebali bismo preuzeti odgovornost za utjecaj Agrokora na cjelokupno gospodarstvo, ali i za važnost uspjeha ove priče i za zaposlenike Agrokora. Posebno bih zahvalio i dobavljačima jer sam vidio da su svjesni situacije i da žele intenzivno surađivati u budućnosti pa je i razina razgovora znatno kvalitetnija nego li je bila lani. Jako cijenimo napor koji su uložili Agrokorovi dobavljači u ovom razdoblju. Oni su podržali kompaniju u najtežim vremenima. Zato ih smatramo našim dugoročnim partnerima na obostranu korist, naravno u skladu sa Zakonom o tržišnom natjecanju.

Koji su vaši planovi vezani za bivšu upravu, konkretno za Ivicu Todorića?

Sberbank je već podnio kaznenu prijavu protiv bivše uprave i vlasnika Agrokora d. d. i planira voditi taj proces do kraja, odnosno dok se ne donese pravorijek o njihovoj odgovornosti.

Možete li nam reći hoćete li zadržati postojeći upravljački kadar u Agrokoru ili ćete povjerenje dati novoj ekipi? Vidite li gospodina Peruška u budućem managementu Agrokora?

Jako cijenimo nastojanja postojećeg upravljačkog kadra da održe poslovanje pa čak i ostvare rast u vrlo izazovnim uvjetima u kojima Agrokor posluje. Nije na nama, pak, da zadržavamo ili mijenjamo uprave već sukladno planu nagodbe koji uključuje i korporativna pravila upravljanja, Sberbank pa ni drugi vjerovnici neće moći jednostrano donositi takve odluke. Sukladno nagodbi, Uprava holding kompanije birat će se većinom glasova idućih vlasnika. Uprava holding kompanije u skladu s tržišnim standardima birat će uprave operativnih kompanija unutar koncerna. Svaka odluka o pojedinačnim imenovanjima vodit će se samo jednim principom, a to je interes pojedine kompanije i cijelog holdinga. Upravljački kadar trebat će biti izuzetno jak u svim područjima. Gospodin Peruško je značajno unaprijedio proces i ima našu podršku jer mi vidimo da želi dugotrajnu i uspješnu budućnost za Agrokor.

Ključne riječi

Komentara 27

ST
stefj
10:32 06.06.2018.

Ovo s Agrokorom je jako lijep pokazatelj kako je lako navesti oporbu i medije da "odigraju" za nekoga. Pa tako vidimo kako su Most, SDP i ostali, zajedno s medijima odigrali cijeli ovaj proces za Ruse... Dok je bio Ramljak, Sberbanka je izgubila sporove i bila je izvan nagodbe. I onda se diže hajka medija, oporba mahnito napada, smjenjuje se Ramljak, smjenjuje se Dalić i Rusi se vraćaju na velika vrata kao spasitelji Agrokora... Oporbu i medije slobodno možemo proglasiti Rusofilima...

Avatar nisam_robot
nisam_robot
10:54 06.06.2018.

Agrokor je do sada ionako vise investirao u Srbiji nego sto je zaradjivao tamo. Znaci novac je tekao prema Blatogradu. Jel nekoga cudi da je to tako bilo pod upravom Todorica i SDP-ovih kadrova? Jel nekoga cudi da su jugofili unistili jos jednu kompaniju kao sto gledaju unistiti i Hrvatsku. Zato, sa Rusima i nemoze biti gore ali mozda ce biti bolje. Rusi su nova sansa i oni se trebaju dokazati, varkama i trikovima samo bi pokvarili svoj ugled.

ST
stefj
10:23 06.06.2018.

Eto, imamo i ovakve najave. No ako pogledate kako posluju velike firme koje je preuzela Ruska država (njihove banke ili državne firme) nije to baš neka sreća. Kada dovedu svoje managere, nema tu više posla za lokalne tvrtke, osim onih jako povezanih s politikom... To je još gore od onoga što je Agrokor bio, jer će sada svatko tko želi raditi posao s Agrokorom uz domaći politički, morati proći i Ruski politički filter, a tržišni uvjeti ne igraju neku ulogu... Dovoljno je pogledati kako posluje NIS u susjedstvu ili neka slična firma rreuzeta od Rusa... Nije sad da bi bila neka velika sreća da su to preuzeli Amerikanci ili neki drugi, no u tom slučaju tržišna pravila bi ipak imala veći utjecaj... A inače baš s tim Agrokorom se vidi koliko su porezi štetni; holding ima adresu u Nizozemskoj. Zašto? Pa jer je tamo manji porez na dividendu. Do dolaska SDP-a na vlast, nije niti tu bilo tog poreza, no kada su ti jedino uhljebi bitno, onda se nikada ne gleda uzročno posljedična veza, nego se samo gleda kako, koliko i kome uzeti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije