Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Adris: Vlahović se odazvao na poziv predsjednika Vlade

Adris Grupa ne povlači se i nastavlja osporavati tražbine vlasnika obveznica koji zbog toga parnicama moraju dokazati valjanost tražbina
05. lipnja 2018. u 07:00 2 komentara 1275 prikaza
Adris Grupa traži ista prava koja su ostvarili i drugi vjerovnici, a to je naplata barem 40 posto
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Danas bi se trebali razriješiti i zadnji problemi koji stoje na putu do uspješne nagodbe vjerovnika u Agrokoru. Naime, u ponedjeljak je krenula isplata još 11 milijuna eura graničnog duga prema dobavljačima, a tijekom dana izvanredna uprava i privremeno vjerovničko vijeće trebali bi se sastati s predstavnicima Francka i Alce koji inzistiraju na priznavanju svojih zaloga.

Tomislav Tolušić IZGLASAVANJE NAGODBE Tolušić: Razgovor s premijerom zatražila je Adris grupa

Težinu sastancima daje i dolazak Maksima Poletajeva, drugog čovjeka Sberbanka, u Zagreb. Dan će provesti na sastancima, pri čemu će se, kako saznajemo, susresti s državnim vrhom te održati niz sastanka s vjerovnicima Agrokora. Sberbank bi nakon nagodbe po trenutačnom prijedlogu trebao zajedno s manjim partnerom, VTB bankom, koji je također banka u većinskom vlasništvu Rusije, trebao preuzeti više od 46,5 posto udjela u novom Agrokoru, čime će imati ključnu poziciju u vođenju kompanije i određivanju smjera u kojem će se koncern razvijati.

U Agrokor su uložili 1,4 milijarde eura, ali je vrlo neizvjesno hoće li ikada naplatiti taj novac jer se, po nagodbi, prije nego namire svoje tražbine moraju isplatiti kreditore iz roll-up aranžmana, za što im treba 1,06 milijarde eura, pa isplatiti i 530 milijuna eura razlučnim vjerovnicima, a u iduće četiri godine i dodatnih 80 milijuna eura graničnog duga dobavljačima. Zato im je u interesu da koncern ne bude opterećen tužbama te da se što prije poslovno restrukturira kako bi ostvarivao što više profita iz kojeg oni mogu naplatiti svoj ulog.

Boris Vujčić ELIMINACIJA RIZIKA Vujčić: Nagodbom u Agrokoru uklonio bi se značajan rizik lošeg učinka na gospodarstvo

Drugi najveći paket dionica od čak 25 posto trebali su držati vlasnici obveznica, ali su im Adris Grupa i Alca osporili tražbine. Dok se ta osporavanja ne povuku, ni oni ni nitko drugi ne mogu raspolagati s 25 posto novog Agrokora, a moraju i sudskom parnicom dokazati da su im tražbine valjane, što može trajati godinama. Rovinjska kompanija koju vodi Ante Vlahović ostaje pri svome, odnosno inzistira na jednakopravnosti svih vjerovnika i pravnoj osnovanosti postupka. Upravo je stoga i iznenadila vijest o sastanku premijera Andreja Plenkovića i Vlahovića u petak. Banski dvori iznijeli su da se premijer izravno informirao o stavu Adrisa u nagodbi, a Adris je u ponedjeljak objasnio da se “gospodin Vlahović odazvao pozivu predsjednika Vlade i upoznao ga sa stavom kompanije”.

– Adris traži ista prava koja su drugi vjerovnici ostvarili, a imali su znatno lošija jamstva – poručili su, što znači da traže najmanje 40 posto naplate. Neslužbeno možemo čuti da su od milijardu kuna potraživanja već otpisali 600 milijuna kuna. Oko 230 milijuna kuna tražbina im je osigurano i taj će dio duga navodno naplatiti udjelom u koncernu.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Adris Grupa traži ista prava koja su ostvarili i drugi vjerovnici, a to je naplata barem 40 posto
1 / 10
1. Rast će cijene u kafićima, restoranima, rekreaciji...
Darko Horvat AGROKOR Horvat ne smatra da je sastanak Plenkovića s Vlahovićem miješanje u dogovore o nagodbi Fabris Peruško Borislav Ristić Odahni narode, Agrokor je besplatno spašen
Dubrovnik: Građani izašli na lokalne izbore
REZULTATI IZBORA
Doznajte kako se glasovalo u vašem selu, gradu, općini
Digitalizacija zdravstva
Hrvatsko zdravstvo
Moderna rješenja našeg zdravstva: Donosimo vam priču o naprednim tehnologijama hrvatskog zdravstva
  • TrvtkoKomadina01:

    U adrisu preba napraviti dobar propuh da se vidi sva naslagana prašina. pljesan i sve što je skriveno od porezne uprave.

  • konoplja:

    Znači lobira se kod Plenkovića tko će prije na naplatu, recimo to ovako turneš kuvertu Plenkoviću i Daličkoj i oni ti za uzvrat sa svojom grupom BORG osiguraju povoljniju naplatu potraživanja!