Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sberbank će zamjeniti svoj postotak u Mercatoru za povećanje udjela u Agrokoru

Sberbank je najveći Agrokorov kreditor - dug posrnulog koncerna prema toj ruskoj banci iznosi 1,1 milijardu eura, a Sberbankove banke-kćeri odobrile su mu još 200 milijuna eura
29. svibnja 2018. u 11:38 1 komentara 366 prikaza
Visoki trgovački sud odbio je žalbu Sberbanka
Foto: MAXIM SHEMETOV/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Sberbank pregovara o zamjeni svojeg 18,5-postotnog udjela u slovenskoj maloprodajnoj mreži Mercatoru, za udjel u njegovoj materinskoj kompaniji Agrokoru, rekla su Bloombergu dva izvora upoznata s tijekom pregovora, a prenose u utorak ruski poslovni mediji.

Agrokor Agrokor Dobavljači s bankama pregovaraju o otpisima na financijskim mjenicama

Tako Sberbank može povećati udjel u Agrokoru koji će, kako se očekuje, steći kao rezultat zamjene Agrokorova duga za dionice u okviru restrukturiranja, tj. postupka izvanredne uprave.

Sberbank je ranije izvijestio da je na javnoj dražbi stekao 18,53 posto dionica Poslovnog sistema Mercator, po početnoj cijeni od 40,58 milijuna eura. Te su dionice bile založene u korist Sberbanka u okviru sporazuma koji je Sberbank potpisao s njihovim prethodnim vlasnikom, tvrtkom Agrokor Investments B.V. Poslužile su kao zalog za ispunjenje obveza Agrokora prema Sberbanku, u sklopu kreditnog aranžmana.

Sberbank je najveći Agrokorov kreditor - dug posrnulog koncerna prema toj ruskoj banci iznosi 1,1 milijardu eura, a Sberbankove banke-kćeri odobrile su mu još 200 milijuna eura.

Visoki trgovački sud odbio je žalbu Sberbanka
1 / 11
Andrej Plenković

O zamjeni Mercatorovih dionica za Sberbankov udjel u 'novom' Agrokoru, koji bi trebao nastati nakon postizanja nagodbe u sklopu procesa izvanredne uprave, zadnjih dana bilo je dosta govora i prijepora. Ta je mogućnost potaknula druge Agrokorove vjerovnike, posebno dobavljače, da od izvanredne uprave zatraže ravnopravan tretman u namiri tražbina kao što ga uživaju financijski vjerovnici.

Prema nacrtu nagodbe u postupku izvanredne uprave u Agrokoru, kojim se predviđa osnivanje nove grupe u vlasništvu vjerovnika i koji je u petak prošli tjedan objavila izvanredna uprava, predviđa se da će tvrtka Aisle HoldCo steći dionice koje predstavljaju približno 18 posto temeljnog kapitala društva Poslovni sistem Mercator koje trenutačno drži Sberbank of Russia, a za koje će Sberbank of Russia steći odgovarajući broj 'novih instrumenata'.

Darko Horvat Nagodba do 10. srpnja Horvat poručio: 'Idealne situacije u slučaju Agrokor neće biti' Fabris Peruško i Irena Weber Detaljni pregled Izvanredna uprava Agrokora objavila Nacrt nagodbe Prokuristica Kraša Marica Vidaković tražila je transparentnost isplata Još jedna afera Mail? Novi Agrokor bit će dužan 1,7 mlrd. eura. Vidaković: Kraš nije privilegiran

 

Brojanje novaca
STIŽE ZABRANA NA RAZINI UNIJE
Nema više kupnje auta ili stana za keš, sve će ići preko računa
dr.sc. Mario Bagat
ISTRAŽILI SMO
Zašto je bitno da znate razlike između dopunskog i dodatnog osiguranja
  • Avatar Hrvatski Vitez
    Hrvatski Vitez:

    Sberbank će zamjeniti svoj postotak u Mercatoru za povećanje udjela u Hrvatskoj svetinjo Agrokoru. Mađari svoj vlasnicki udio u drugoj hrvatskoj svetinji Ini pokraj Boga i domoljublja zadrzavaju kao svoji na novom svome.