Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
barrosove upute

Savjeti EK: Cijepite psa prije puta, svinjetinu ne nosite preko granice

prasetina (1)
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/5
08.08.2013.
u 07:27

Jedan od najkorisnijih savjeta Europljanima koji putuju na godišnje odmore jest taj da se unaprijed informiraju

Ponesite europsku zdravstvenu iskaznicu za sebe, putovnicu za svoga psa ili mačku, upamtite broj telefona 116-000 koji možete nazvati u slučaju nestanka djeteta, učitajte na svoj pametni telefon aplikaciju koja će vam u svakom trenutku pomoći da saznate koja su vaša prava u svim vrstama prijevoza... To su neki od "korisnih savjeta za bezbrižno ljeto", kako je Europska komisija nazvala savjete koje je objavila u vrijeme ljetnih godišnjih odmora.

Jedan od savjeta odgovara i na često pitanje koje postavljaju europski turisti: "Mogu li s godišnjeg odmora u inozemstvu donijeti meso ili sir"?

Besplatna aplikacija

To je pitanje koje se tiče i svakog hrvatskog ili europskog turista koji tijekom svoga odmora na Jadranu ode na dnevni izlet u, primjerice, Mostar ili Međugorje ili negdje drugdje u BiH. I odgovor na to pitanje glasi: Ne, ne možete pri povratku kući iz zemlje koja je izvan EU ponijeti sa sobom meso ili mliječne proizvode, pa makar bili i za osobnu upotrebu. Teoretski, ne možete na povratku s izleta u BiH stati kod nekog tamošnjeg mesara, kupiti dobre ćevape, još k tome kupiti negdje i dobar kajmak, i sve to ponijeti na plažu u Hrvatsku.

"Važno je zapamtiti da se tim pravilima štiti vaše zdravlje i zdravlje stoke u EU", kaže se u priopćenju Europske komisije s korisnim savjetima za bezbrižno ljeto.

Jedan od najkorisnijih savjeta Europljanima koji putuju na godišnje odmore je taj da se unaprijed informiraju ili uvijek pri ruci imaju popis svojih prava u zračnom, željezničkom, autobusnom i vodnom prometu. Europska komisija predlaže da korisnici pametnih telefona preuzmu besplatnu aplikaciju koja im u svakom trenutku pomaže da bolje shvate svoja prava. A ta prava u nekim situacijama uključuju poštenu nadoknadu štete koju putnik ima zbog kašnjenja ili otkazivanja, a koja ponekad može uključivati novčanu odštetu ili besplatno noćenje u hotelu i hranu.

Paket-aranžmani

– Europska unija je prvi teritorij u svijetu s propisima koji obuhvaćaju prava putnika u svim vrstama prijevoza. Međutim, ako europski građani ne znaju kako ih ostvariti, onda su ta prava beskorisna – rekao je potpredsjednik Europske komisije Siim Kallas pozivajući Europljane da nauče svoja prava.

Posebna prava uživaju i osobe s invaliditetom, koje ne smiju biti diskriminirane prilikom rezerviranja i ukrcaja u zrakoplov ili na vlak, a mora im se pružiti i pomoć u kretanju zračnim lukama. Također, naljepnice za vozila kojima upravljaju osobe s invaliditetom vrijede u svim zemljama EU, tako da na parkirno mjesto za invalide u, primjerice, Opatiji ili Dubrovniku može slobodno parkirati vozilo s invalidskom naljepnicom iz Pariza ili Berlina. A to pravilo vrijedi i obrnuto, za Hrvate u drugim zemljama EU.

Još nekoliko korisnih savjeta Europske komisije tiče se turističkih paket-aranžmana: ako ste takav aranžman kupili na kredit, imate pravo na odustajanje od ugovora u roku od 14 dana, kao i pravo na raniju otplatu uz pravednu naknadu.

Jeftiniji roaming

Komisija se u korisnim savjetima za ljetovanje nije propustila pohvaliti da je 1. srpnja ponovno smanjila naknade za roaming u svim zemljama EU. U usporedbi sa 2007., cijene roaminga unutar Europske unije pale su 80 posto. Hrvati, naravno, tek sada počinju osjećati blagodati europske regulative o roamingu. A hrvatski teleoperatori vjerojatno se hvataju za glavu jer su im visoke naknade za roaming, koje su naplaćivali stranim turistima u Hrvatskoj upravo u ovakvoj špici sezone, bile značajan izvor prihoda.

– Putovanje Unijom, od Lisabona do Zagreba, od 1. je srpnja jednostavnije i jeftinije zahvaljujući novim cijenama roaminga. A to nije sve. Ovog ljeta predstavit ćemo više dugotrajnih rješenja s ciljem ukidanja naknada za roaming. Namjera nam je stvoriti jedinstveno telekomunikacijsko tržište kako se veze među ljudima ne bi prekidale prelaskom granica – rekla je Neelie Kroes, potpredsjednica Europske komisije zadužena za digitalni razvoj.

>> Vrijedi 8 mil. eura: Hrvatski prijevod pravne stečevine EU beskoristan?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije