Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bijela kuća

Šarmer Trump na sastanku o nuklearnom pogonu: "Angela Merkel je iznimna žena"

Donald Trump i Angela Merkel
Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL
28.04.2018.
u 09:26

Kada se Trump našalio na svoj račun rekavši kako nestručnjake u svojim ministarstvima otpušta "brzo kao što to čine u Njemačkoj", kancelarka je samo podigla obrve

Donald Trump je u petak hvalio Angelu Merkel na sva usta nazivajući je "iznimnom ženom", ali je dvoje čelnika nakon susreta u Bijeloj kući moglo tek konstatirati da se nisu usuglasili ni u vezi s iranskim nuklearnim programom ni u vezi s carinama.

Za razliku od susreta s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom početkom tjedna, američki predsjednik i njemačka kancelarka pokazali su tradicionalno, suzdržanije držanje.

Trump je bio neodređen u vezi s vrućim pitanjem carina na uvoz čelika i aluminija, rekavši tek da će surađivati sa svojom gošćom "kako bi bilo manje zapreka za američki izvoz i kako bi se ojačale gospodarske veze".

No njemačka kancelarka je jasno rekla da je razgovor bio težak. "Razmijenili smo mišljenja o pregovorima koji se trenutačno vode i o stajalištima jednih i drugih (...) Odluka je na predsjedniku", rekla je Merkel.

Nakon uvođenja 25-postotnih carina na uvoz čelika i 10-postotnih na aluminij, Trump je izuzeo Europsku uniju do 1. svibnja, ali ne zna se što će biti nakon toga, što potiče bojazan od trgovinskog rata ako se ne pronađe nikakvo rješenje.

Larry Kudlow, njegov glavni ekonomski savjetnik, upozorio je u četvrtak da će se izuzeće produljiti samo ako Sjedinjene Države dobiju ustupke, spomenuvši napose automobilski sektor.

Trump i Merkel, čelnici s potpuno različitim životnim putovima, kratko su se rukovali u Ovalnom uredu. Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji bilo je očito da među njima nema sloge. Kada se Trump našalio na svoj račun rekavši kako nestručnjake u svojim ministarstvima otpušta "brzo kao što to čine u Njemačkoj", kancelarka je samo podigla obrve.

Kao i Macron prije nje, Merkel je htjela uvjeriti predsjednika da se dogovor o iranskom nuklearnom programu mora sačuvati, u protivnom Teheran može nastaviti raditi na proizvodnji atomskog oružja i potaknuti utrku u naoružavanju u nestabilnoj regiji.

Priznajući da je "daleko od savršenog", kancelarka je ocijenila da se dogovor ipak mora sačuvati. I ona je pokušala 'prodati' američkom predsjedniku zamisao da je tekst tek dio širih pregovora o regionalnim planovima Islamske Republike.

"On neće riješiti sve probleme s Iranom. To je tek dio mozaika, kamen na kojemu se može dalje graditi", rekla je.

No kako se primiče 12. svibnja kada predsjednik treba odlučiti hoće li se SAD povući iz nuklearnog dogovora, malo je naznaka koje bi Europljanima ulijevale nadu. Čini se zapravo da republikanski predsjednik želi "poderati" tekst o kojemu je pregovarao njegov demokratski prethodnik Barack Obama.

Američki čelnik opet nije bio određen. "Neće dobiti nuklearno oružje, to vam mogu obećati", rekao je odgovarajući na pitanje čime će zamijeniti postojeći dogovor.

Osim Washingtona, svi potpisnici - Pariz, Berlin, London, EU, Peking i Moskva - i međunarodni promatrači misle da Teheran ispunjava svoje obveze iz ugovora.

Dvoje čelnika su usto izrazili zadovoljstvo imenovanjem Richarda Grenella veleposlanikom u Njemačkoj, koje je mjesto bilo upražnjeno 15 mjeseci.

 

Komentara 3

DU
Deleted user
12:45 28.04.2018.

Najveća teroristička država na svijetu disciplinira svoje poslušnike, nigdje nisam pročitao da je Trump demantirao pitanje solidarnosti u slučaju napada na bilo koju članicu NATO saveza. U obrani svak se za sebe brine.... Tako sada i Nato i Amerika imaju jednak status bilo kojem drugom agresoru. Naravno u slučaju da Trump nametne sankcije Europi doći će do odgovora, ne znam što će napraviti naši dupelisci.

TA
tarzan
11:33 28.04.2018.

Gadi mi se na obadvoje

MX
Mister X
10:55 28.04.2018.

Šarmer Trump na sastanku o nuklearnom pogonu: "Angela Merkel je iznimna žena" poslušnica i koja zna kako se ostaje na vlasti u demokraciji kao nekad u DDR-u za uvijek . Bez obzira na milijun izbjeglica ! Ili jednako kao u u diktauri gdje se svi pametni zgaražaju nepravdi Putina koji ostaje na vlasti isto tako dugo kao demkratkinja Merelica - poslušnica Amerik 200% i zna se što če im- nama bolje ? Tjeraj dipolomate tjeraj , U Afganistani idemo Rakete na Assada nečemo ali čemo ih sve platiti a li nemoramo direktno mlatiti . Majka stra !!! Finacira love ima za sve samo ne i za vlastitu sirotinju tu su malo po mjerenju iz DDR-a da se živiti sa malo i premalo .... Uostalom kao u Americi 2 - posla dnevno raditi i na 3 mjesta zarađivati da bi se dalo preživjeti . Naravno To sad i Trump radi Miljarderski iznis vode drugi a on se zabavlja sa Politikom i plaši Putina Kinu naviše Iran, te počinje jače da muze Europu kaoja je morala odustati od biznisa sa Rusijom sad je ovisna od Amerike i pristaje na mora na sve "ucijene" ..... I to je žena ne ov ne ono neprava nego ""iznimna"" ...Jer takve se ne rađaju 2 puta ......... ponos kad ti kaže šta to radiš ti si stvarno iznimka = Nije nešto normalno !!!!!.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije