Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pakt Trump – Macron

Iran mora Bliski istok prepustiti S. Arabiji

Emmanuel Macron i Donald Trump
Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL
1/4
26.04.2018.
u 20:12

Čelnici SAD-a i Francuske sada 
su “najbolji strateški prijatelji” te diktiraju uvjete za neki novi svijet.

Trodnevni posjet francuskog predsjednika Emmanuela Macrona američkom kolegi Donaldu Trumpu u Bijeloj kući otkrila je novo veliko prijateljstvo na svjetskoj političkoj sceni. Trump i Macron neprekidno su se rukovali, grlili, a Trump je čak u jednom trenutku Macronu, u znak pažnje, skidao perut sa sakoa. Čelnici SAD-a i Francuske postali su čini se “strateški najbolji prijatelji”, a temelji tog prijateljstva leže na Bliskom istoku. Trump od Macrona traži da promijeni svoju još uvijek dosljednu odluku da ne želi odustati od postojećeg nuklearnog sporazuma s Iranom nego “izgraditi nešto novo što će uključiti sve što nas zabrinjava”, kaže Trump.

Macron je već popustio Trumpu i sada kaže da želi raditi na novom sporazumu s Iranom pa su ga neki zapadni mediji već prozvali “šaptačem” ili “poslušnikom”.

U ishodištu Izrael i Sirija

Macron je jučer u Kongresu održao govor, istaknuvši kako su ga razgovori s američkim predsjednikom Trumpom naveli da vjeruje kako se pruža mogućnost za novi smjer glede iranskog sporazuma, na čijem revidiranju Trump već dugo inzistira.

– Smatram da razgovori koje smo vodili omogućuju otvaranje puta za novi sporazum – rekao je Macron dodajući kako bi želio da se u to uključe “regionalne sile” zajedno s Rusijom i Turskom, te da se sadašnji sporazum koji je uime SAD-a u srpnju 2015. potpisao tadašnji predsjednik Barack Obama, može smatrati jednim “potpornim stupom”, a treba dodati još tri koji bi pokrili iranske nuklearne ambicije izvan okvira sadašnjeg sporazuma, iranski program balističkih raketa i politička rješenja za suzbijanje aktivnosti Irana u Siriji, Libanonu i Jemenu. Prema njegovim riječima, širi sporazum pozabavio bi se “cijelom situacijom u regiji” i bio bi jedini način da se tamo “donese stabilnost”.

Iako Donald Trump još uvijek drži svoj tvrdi stav zbog, Izraela i Saudijske Arabije koji pod svaku cijenu žele zaustaviti dominaciju Irana u regiji, i pod svaku cijenu želi izaći iz nuklearnog sporazuma s Iranom bez obzira na to što nema zamjerki na sam sporazum već želi da Iran dominaciju na Bliskom istoku prepusti svom savezniku Saudijskoj Arabiji.

Trump je upozorio Iran da ne nastavlja s prijetnjama o ponovnom aktiviranju svojega nuklearnog programa.

– Ako ponovno ožive svoj nuklearni program, imat će više problema nego što su ih imali ikad prije – upozorio je Trump nazvavši sporazum “užasnim dogovorom koji je bio potpuno “bezuman” jer ne sadrži odredbe o balističkim raketama ni o iranskim aktivnostima u sukobima u područjima poput Sirije ili Jemena”.

Šefica diplomacije Europske unije Federica Mogherini proturječila je jučer Macronu i Trumpu i kazala da sadašnji sporazum s Iranom “treba očuvati”.

Ispostavio im račun

Odgovor na Trumpove prijetnje nije se dugo čekao. Iranski predsjednik Hassan Rouhani kazao je da narod može sam zaštititi svoje države i bogatstva na Bliskom istoku i ne treba im trgovac i “graditelj nebodera i tornjeva” poput Donalda Trumpa.

– Donald Trump nema pojma ni o međunarodnim pravima, ni o zakonima niti o politici, njemu se sve vrti oko novca. Iran neće nikada dozvoliti da Trump vodi glavnu riječ na Bliskom istoku ni u regiji. Neće ni Trump ni Izrael – odlučan je Rouhani koji je Trumpa nazvao trgovcem i direktorom korporacije nakon njegove izjave da neke bogate zemlje regije, aludirajući na Saudijsku Arabiju, Katar i ostale zaljevske zemlje, od sada trebaju pružiti financijsku podršku potrebnu za postizanje rješenja za sirijsku krizu.

– Tijekom 18 godina na Bliskom istoku SAD je potrošio sedam bilijuna dolara, a zauzvrat nismo dobili gotovo ništa. Štitimo neke zemlje u regiji, uključujući i one koje su veoma bogate. Neka sada izađu i neka plate za ono što se tamo događa – rekao je Trump. Saudijski ministar vanjskih poslova Abdel al-Jubeir, unatoč tome što nemaju ni politički ni diplomatske odnose s Katarom (nedavno su im uveli sankcije), od Katara odmah je zatražio da sudjeluje u financiranju američkih snaga u Zaljevu.

Komentara 28

Avatar superhik74
superhik74
20:31 26.04.2018.

Evo samo sto nisu, odmah ce se svi Iranci iseliti i prepustiti sve Saudijskoj vehabiji. Pad imperija kaosa i njegovih vazala je istovjetan padu Rimskog carstva. Nevjerojatno kako se povijest ponavlja. Kao da ponovno citam knjigu "Decline and fall of Roman empire" Eward Gibbon-a.

Avatar Ibrahim-Vitez-Pjanic
Ibrahim-Vitez-Pjanic
21:10 26.04.2018.

Nasto je spala zapadna demokracija. SaudijskaVehabija glavni sponzor terorizma im uzor.Na kraju ce ova dvojica dati I zene saudijskom princu.

BO
bo64
20:55 26.04.2018.

hahhahaha saveznici americkoj stoki su ovi nize pustinjski firauni pa odjednom treba drugu zemlju njima prepustit

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije