Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rasizam

Sarkozy lagao o Romima u Njemačkoj

Sarkozy i Merkel
Reuters
17.09.2010.
u 18:46

Potaknut optužbama za rasističke progone, francuski predsjednik oklevetao vladu A. Merkel. Berlin demantira francuskog predsjednika o planu izgona Roma iz Njemačke, a o čemu Sarkozy govori nema pojma ni francuski šef diplomacije

Nakon što je povjerenica EK za pravosuđe Viviane Reding izgon Roma iz Francuske usporedila s progonima u II. svjetskom ratu, Nicolas Sarkozy je izjavio da mu je Angela Merkel osobno iznijela istovjetne planove o Romima u Njemačkoj. DPA citira hitan demanti iz Berlina u kojem se navodi da o protjerivanju Roma iz Njemačke, o čemu govori Sarkozy, “A. Merkel s njim nije nikada govorila, ni u Vijeću Europe, ni na rubu posljednjega sastanka u Bruxellesu”.

Skandal je to veći što je i njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle istaknuo da takvih planova apsolutno nema. Čak je i francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner za Radio Europe 1 izjavio da A. Merkel i Sarkozy uopće nisu razgovarali u Bruxellesu. Time se Sarkozy nakon sukoba s vrhom EK dodatno zakopao u naumu da protjeruje državljane EU po rasno-etničkom ključu. Mediji mu se čak rugaju da je krivo protumačio sporazum Njemačke i Kosova o izgonu Kosovara koji ilegalno borave u Njemačkoj.

Francuski Le Midi Libre piše da Sarkozy očajnički i nervozno brani politiku koju je osudio cijela Europska unija, osim Berlusconija. Njega i Sarkozyja La Repubblica optužuje da o Romima govore kao da nije riječ o ljudima, na razini na kojoj je Gadafi tražio pet milijardi eura godišnje za zaustavljanje afričkih imigranata. El Pais napada šefove vlada iz EU što Sarkozyja nisu mnogo oštrije napali, a Frankfurter Allgemeine Zeitung smatra da Sarkozyjev napad na EK svjedoči o njegovoj nemoći u krizi koju je prouzročio.

Ključne riječi

Komentara 9

MM
Mladen Miletić
19:49 17.09.2010.

Kako to da su Srbi i Hrvati ispali veči cigini nego Romi to je nedavno objašnjeno. Sarkozy ako je pametan neče si dati podvaliti.. Od pametnih koji su mu usmijerili ciganiju !

OB
-obrisani-
21:28 17.09.2010.

a tko je sarkozi ?

JU
juma
20:27 17.09.2010.

Nevjerovatno koji je ovaj ljigavac. Bljak.... Stvarno zalim g. A. Merkel kada se mora dogovarati s tipovima poput Sarkozyja i S. Berlusconija. Kako mu samo gleda ovu rucicu na svom ramenu? Vjerovatno se poslije toga mora tusirati bar sat vremena kako bi sprala svu sluz sa sebe...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije