Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijeri

Šarec kod Kurza: Slovenija nije protiv graničnog nadzora, ako je on potreban

Marjan Šarec i Sebastian Kurz
Foto: Snježana Herek
1/2
05.12.2018.
u 18:13

„Mi smo uvjereni Europejci, a i ja sam odrastao u Schengenskom prostoru, no nakon niza pogrešnih odluka 2015. godine, nužnim je postalo ponovno kontrolirati granice“, rekao je austrijski kancelar

Iako su austrijski savezni kancelar Sebastian Kurz i njegov slovenski kolega, premijer Marjan Šarec na konferenciji za novinare u Beču hvalili dobru političku i gospodarsku suradnju dviju susjednih država, iz kasnije iznesenih stajališta bilo je vidno da između Austrije i Slovenije postoje i „otvorena pitanja“. Jedno od njih je, barem prema kritikama slovenskog premijera upućenih austrijskom političkom vrhu, što Austrija na granici sa Slovenijom i dalje provodi granične kontrole, što on, kako je istakao, smatra „nepotrebnim, jer Slovenija kontrolira Schengensku granicu“.

Slovenija nije protiv graničnog nadzora, ako je on potreban“, rekao je Šarec. Dodao je kako je Slovenija, kao i Austrija za bolju zaštitu vanjskih granica Europske unije. Napomenuo je da smatra da unutar Schengenskog prostora nema smisla postavljati granice i da ih treba ukinuti, jer to kod Slovenaca stvara osjećaj da im se ne vjeruje. Kurz je pojasnio zašto smatra u redu odluku EU-a iz studenoga ove godine o produljenju nadzora unutarnjih granica EU-a za još pola godine, zbog opasnosti od ilegalnih migranata.

Foto: Snježana Herek

„Mi smo uvjereni Europejci, a i ja sam odrastao u Schengenskom prostoru, no nakon niza pogrešnih odluka 2015. godine, nužnim je postalo ponovno kontrolirati granice“, rekao je austrijski kancelar.

Druga, očito sporna tema bilo je odluka o smanjenju visine dječjeg doplatka koja primaju djeca Slovenaca koji rade u Austriji, a čije obitelji ne žive u toj zemlji, zbog čega je Slovenija tužila Austriju Europskoj komisiji, što je slovenska strana potvrdila i na konferenciji za novinare u Beču. Govoreći o navedenim europskim pitanjima Šarec je na kraju ustvrdio kako „između svih susjednih država ima otvorenih pitanja, ali ne takvih, koja se ne bi mogla riješiti“.

Kurz je zahvalio slovenskom premijeru da je za svoj prvi radni posjet inozemstvu izabrao upravo Austriju. Napomenuo je kako on i Šarec spadaju u skupinu mladih šefova Vlada država unutar EU-a.

„Zadovoljan sam da smo oboje vrlo mladi. Stoga toliko ne gledamo u prošlost, nego u budućnost“, rekao je 41-godišnji novi slovenski premijer u Beču, gdje ga je primio i austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen.

Pogledajte i video o europskoj vojsci:

Komentara 10

AN
antonelić
19:39 05.12.2018.

a gdje je bila dr.kolinda , žašto ona nije bila na sastanku na visini ... mogla je opaliti selfie sa šarcom i kurzem ...

NO
nogogaz
20:34 05.12.2018.

Normalno da kurtz nije zaboravia kako je lipa nasa vlakovima besplatno vozila izbjeglice na schengensku granicu i uputila prema sloveniji.... Moze se povijest ponovit. A na sricu bosanci nisu nalik nama. Oni kontroliraju i granicu sa lipom nasom koliko barr mogu. Mi nismo ni pokusavali zaustavljat izbjeglice vec smo jim samo olaksali put u schengen. A sad se pitamo zasto nismo dio schengenske EU, da ne spominjem koliko smo udaljeni od euro zone...

HL
Hladan
20:07 05.12.2018.

Pise novinar:" Zadovoljan sam sto smo OBOJE mladi sefovi drzava".....E sad, posto ne pise OBOJICA, mene sad interesira koji je od njih dvojice politicara ZENSKO?!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije