Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Kurz i Strache u Beču o Austriji kao 'otoku blaženih' i reformatorskim potezima

Vezano uz austrijsko predsjedanje Vijećem Europske unije u drugoj polovici godine Kurz je istakao kako je Brexit u središtu predsjedanja jer je "velika tema"važna ne samo za Veliku Britaniju, nego i za Europsku uniju i Austriju
04. prosinca 2018. u 17:49 3 komentara 366 prikaza
Kurz i Strache
Foto: Snježana Herek
Pogledajte galeriju 1/2

 Iza Austrijanaca je prva, izrazito burna godina vladavine austrijskog saveznog kancelara i predsjednika nove Narodne stranke (ÖVP) Sebastiana Kurza i njegovih ministara. Povodom prve godišnjice Kurzove vlade, koju uz "narodnjake"čine i ministri mlađeg koalicijskog partnera krajnje desne Slobodarske stranke (FPÖ), na čelu s potkancelarom i ministrom sporta Heinz-Christianom Stracheom, oboje stranačkih čelnika su se u ponedjeljak u Beču, na posebno sazvanoj konferenciji za novinare, osvrnuli na dosadašnja postignuća, najavivši i zadaće za 2019. koje si je zadala Vlada.

Bleiburg Suočavanje s prošlošću Kad RH ne želi ili ne može, ustašenje gdje mu je mjesto stavljaju Austrija i Australija

Ono što je bilo zajedničko obojici govornika je posebno istaknuta "harmonija" koja krasi ovaj „politički brak ÖVP-a i FPÖ-a, za razliku od socijaldemokrata i narodnjaka koji su se, kako je rečeno,  desetljećima javno svađali, nervirajući biračko tijelo. Poseban naglasak stavljen je i na postignuti "pozitivan zaokret" na mnogim područjima.

"Nakon politike zaduživanja prethodnih godina, ove godine prvi put nakon 60 godina je državni proračun za 2019. godinu uravnotežen a javni dug sveden na nulu, što je povijesni zaokret“, rekao je kancelar Kurz. Napomenuo je kako su bitni pomaci i reforme u  napravljene i na području, zapošljavanja (crveno-bijela-crvena karta) i poreznog rasterećenja turizma, te obitelji (obiteljski bonus), koje je najveće u Austriji nakon Drugog svjetskog rata.

ustaški simbol zabranjeno znakovlje Austrija će kažnjavati isticanje ustaških simbola

Po kancelarovim riječima k tome treba pridodati i provedenu obrazovnu reformu, reformu nositelja socijalnog osiguranja i izmjene zakona o radnom vremenu.

"Reformski crveno-bijelo-crveni vlak neće ni sljedeće godine izgubiti na tempu“, obećao je Kurz, najavivši Vladine prioritete za 2019. godinu, reformu sustava njege i skrbi starijih i nemoćnih osoba,  daljnje smanjivanje poreza, posebno za mala i srednja poduzeća i digitalizaciju u gospodarstvu

Vezano uz austrijsko predsjedanje Vijećem Europske unije u drugoj polovici godine Kurz je istakao kako je Brexit u središtu predsjedanja jer je "velika tema"važna ne samo za Veliku Britaniju, nego i za Europsku uniju i Austriju.

Galerija - Kurz: Drago mi je da su mnoge zemlje odlučile štititi granice

Kurz i Strache
1 / 41
Sebastian Kurz, Andrej Plenković i Johannes Hahn

"U fokusu predsjedanja Vijećem Europske unije su i zaštita njenih vanjskih granica te Zapadni Balkan, regija koja nam posebno leži na srcu“, istakao je austrijski savezni kancelar i trenutačni predsjedatelj Vijeća EU-a, pohvalivši kao i njegov zamjenik Strache migracijsku politiku Europske unije i Austrije.

U uvodnom obraćanju kancelar Kurz je konstatirao kako je unatoč brojnim kriznim područjima i kaosa u Europi i svijetu, Austrija još uvijek "otok blaženih“.

Potkancelar Strache također je hvalio "harmonično i profesionalno ozračje u Vladi“.

Aleksandar Vučić i Sebastian Kurz Jasna poruka Kurz Vučiću: Bez priznanja Kosova nema ni EU

"Nas su birači izabrali da vladamo i reformiramo, i ispunit ćemo ukazano nam povjerenje“, rekao je Strache. Kritizirao je oporbene socijaldemokrate da krivim tvrdnjama i podmetanjima agiraju protiv Vlade. Osvrnuo se je i na sprovedene reforme spajanja 20-tak austrijskih Zavoda za socijalno osiguranje u njih pet, reformu minimalnih primanja za socijalnu pomoć i uvođenje fleksibilnijeg radnog vremena, koje su izazvale negodovanje dijela austrijske javnosti.

I austrijski savezni kancelar Sebastian Kurz i njegov zamjenik Heinz-Christian Strache istaknuli su kako su zadovoljni radom Vlade u proteklih godinu dana i kako su, barem se nadaju, pomakli unaprijed i društvo i zemlju.     

>> Pogledajte videokomentar Ive Boban Valečić 


 
Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
  • Zapadnjak:

    najbolja vlada na svijetu trenutno, slobodnotrzisne mjere, deregulacija i porezno rasterecenje u vanjskoj politici, cvrsti oko sigurnosti i integracije i odlicni u vanjskoj politici kad je u pitanju zastita vanjskih granica eu-a, kolicina integracije unutar eu, pa i politika prema ... prikaži još! Izraelu gdje ne podupiru dzihadiste, opcenito ponasaju se (po mjerama, dakle konkretnim potezima) vrlo slicno trumpovoj administraciji, ali bez pocetnickih gresaka i glupih kontroverzi...