Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernji TV

Benčić: Zagreb više neće biti HDZ-ov i Škorin bankomat. Vidi se da ga nije briga za grad

Dan nakon potresa u Petrinji i okolnim selima
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/7
18.05.2021.
u 14:10

Zvale su nas interesne skupine, no nikoga nećemo pitati ''kaj bi ti štel biti'', poručuje zastupnica platforme Možemo!.

Saborska zastupnica platforme Možemo! Sandra Benčić gostovala je danas na Večernji TV-u.

Benčić je komentirala odličan uspjeh platforme Možemo! na lokalnim izborima, pogotovo u Zagrebu, napade Miroslava Škore na njih i njihova kandidata za gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića, a govorila je i o planovima za budućnost.

 

Postigli ste odličan rezultat na izborima, posebice u Zagrebu.

– Svjesni smo odgovornosti i to od početka kampanje prije šest mjeseci. Želim zahvaliti građanima na takvoj potpori koja je jasno rekla ''zbogom'' dosadašnjem modelu upravljanja gradom.

Jesu li počeli pregovori sa SDP-om, kakav je plan?

– Već smo i u večeri izbora poručili da možemo surađivati s progresivnim strankama od centra nalijevo. Samo je SDP prešao prag i  razgovarat ćemo s njima. Pregovori još nisu počeli. Tomašević je te večeri nazvao Klisovića, a on je pozvao svoje glasače da mu daju potporu. Želimo stabilnu većinu u skupštini kako bismo mogli provesti sve reforme, ne podržavamo politiku žetončića.

Što Zagrepčani mogu očekivati od mlade opcije na političkoj sceni – Možemo!?

– Nikad nismo upućivali poruke straha niti bismo tako upravljali. Želimo pozitivnu atmosferu kako bismo revitalizirali grad. Sve što radimo redovito ćemo prenositi prema građanima, napravit ćemo financijsku reviziju poslovanja grada i Holdinga, restrukturirat ćemo preveliku gradsku upravu. To znači da ćemo postaviti uvjete prepoznavanja kvalitete rada, a neke ćemo alocirati u Ured za obnovu jer ćemo tamo trebati mnogo ljudi. Očekujemo da pročelnici ureda daju svoje mandate na raspolaganje. Ako ne budu htjeli, postoje načini da ih se razriješi, no očekujemo da će biti kooperativni. Svi koji su dobro radili ostat će na svojim pozicijama, za razliku od onih koji su bili vezani za štetnu Bandićevu ostavštinu.

Postoje li pozivi ili pritisci nakon izbornog uspjeha?

– Nije bilo direktnih prijetnji, no postojali su pozivi interesnih skupina. Odbili smo ih. Nikoga nećemo pitati ''kaj bi ti štel biti''. Razgovarat ćemo po proceduri kao sa svima.

18.05.2021.Zagreb-Sandra Bencic, saborska zastupnica politicke platforme Mozemo. Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL (ilustracija)

Žestoka kampanja za drugi krug već je počela. Miroslav Škoro optužio vas je da ste ekstremno lijevi i da će vas zaustaviti.

– Škoro je otvorio drugi krug na ružan način, a tako je vodio i prvi krug. Ništa konstruktivno nismo mogli čuti iz njegova stožera. Agencija koja radi za njih s lažnih je telefona difamirala sve druge kandidate, sve smo prijavili HAKOM-u, a on na kraju ništa nije demantirao. On je i u izbornoj večeri najavio da će kampanju za drugi krug postaviti isključivo na ideološki način, što se može očekivati jer oni se u drugim temama ne snalaze.

U Zagrebu teško takva retorika može proći. Možda Škoro kroz Zagreb vodi bitke koje ga zapravo očekuju u drugim dijelovima Hrvatske?

– Da, on koristi tu poziciju, a vidi se da ga nije briga za Zagreb i Zagrepčane. Ovo mu je pozornica kako bi konsolidirao desnicu diljem Hrvatske. To je politički neodgovorno, a posebno prema gradu u kojem živiš i koji je mnogo pretrpio u posljednjih godinu dana. Šteta što nemamo dostojnijeg protivnika. 

Kako komentirate izjavu župana Anušića koji je kazao da bi glasao za Škoru da živi u Zagrebu. Što mislite hoće li doći do simbioze s HDZ-om?

– Kada je HDZ-u nedostajala većina u Saboru za ključna pitanja, tko se nije pojavio i omogućio im da imaju većinu? Odgovor je Miroslav Škoro. Dio te priče su i Suverenisti, odnosno Hrvoje Zekanović, koji često daju ruke HDZ-u. To je prikrivena koalicija koja se događa po potrebi. Domovinski pokret malo bi bio opozicija, a malo pomaže HDZ-u. To je sve ista interesna grupacija, a kroz interese vide i politiku. Nije im važan ni ideološki dio koji prodaju već samo da zauzmu pozicije i dođu do bankomata. HDZ-u je u interesu sačuvati Zagreb kao bankomat. Škori isto jer je od tog bankomata imao koristi za svoja poduzeća. Tako je od Zagreba u devet godina preko poduzeća u kojem je bio suvlasnik izvukao 139 milijuna kuna. Zagreb više neće biti bankomat nego će svojim sredstvima raspolagati racionalno. Javna nabava dovodit će do smanjenja cijene, a ne kao do sada – do povećanja.

18.05.2021.Zagreb-Sandra Bencic, saborska zastupnica politicke platforme Mozemo. Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL (ilustracija)

Tomašević je u intervjuu za Večernji kazao da ste superiorni Andreju Plenkoviću i da mu možete parirati na mjestu premijera.

– Velika većina naših članova bila bi superiorna našem premijeru i ne samo zato što smo se izbrusili na određenim područjima već i zato što to nije veliki izazov. Jer on stalno lupa po jednoj noti, a to je bahatost. Uvijek bahato odgovara, a ne daje suštinski politički sadržaj i odgovor na pitanje. Oni vladaju jer je oporba dosad imala za cilj rušenje HDZ-a, a ne drukčiju politiku koju će ponuditi građanima. Mi smo snažna oporba i Tomašević se svakako profilirao kao jedan od lidera. Postavljamo standard komunikacije i političkog rada koji će i drugi morati slijediti.

Cijeli razgovor sa Sandrom Benčić i što je još kazala o Viliju Berošu, zdravstvu, postupku protiv Zdravka Mamića te pravosuđu pogledajte u videu.

Komentara 286

FA
fajlpz
12:34 18.05.2021.

Zar je ova u Možemo?O jade i tugo nema nam spasa.

KR
kristov
10:01 18.05.2021.

Mene je strah upravo Benčićke, Radojke, Milutina, urša i matula, kekića, kapovića i pejovićki, puhovskih i jakovina, lalića, macana, još i više vesni, kapulica i tako dosta velik popis bi se napravio i možemo i drugih okupljenih parapolitičkih udruga i pojedinaca okupljenih oko njih. Nisam neki plašljivko, znao sam se nositi i sa zločinačkom rukom bivšeg sustava, znao sam se boriti i borio protiv agresije i četničkih hordi na najtežim terenima naše domovine, pljačkaškim sustavom "domoljuba" danas udruženih sa zločinačkim okupatorskim snagama, znati ću se nositi i sa njima. Neka nam ne prodaju floskule tipa "dijelimo ljude", pa oni su nas odijelili, mi nikako ne možemo i ne smijemo, mi i ne želimo biti na istoj strani. U tijeku je borba dobra i zla, samim time legitimna je borba za položaje kojim se upravlja svojom zemljom i služi svom narodu. Mi ćemo to pokušati u ovih 15 dana približiti svome narodu u Zagrebu da vide kakvo zlo i opasnost vreba. Već u prvom krugu mi smo napravili golemu štetu sebi, neizlaskom i nerazumijevanjem Hrvata dopustili smo i pretvoriti ćemo gradsku Skupštinu u gay pride!! Tome se još možemo suprostraviti izborom DP i g. Škore za gradonačelnika i zato je ovo referendum. Pozorno sam vas pratio i pratim ne u kampanji već malo i duže, vi, baš bi konkretno i razorno djelujete protiv Hrvatske i interesa našeg naroda. Nisam čuo u sve ove dane vaš program, projekte, točke, što to mislite napraviti, a to spočitavate drugima, koji su jednako jasno komunicirali

DU
Deleted user
10:42 18.05.2021.

gđo bencic kada ce izbjeglice poceti stizati u zagreb..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije