Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANTE FRANIĆ

Samo jedan kandidat u Splitu javno stao u obranu Smoje: Izgradit ćemo mu spomenik na Matejuški

PIXSELL
15.04.2021.
u 15:09

"Smojin Split, naš Split će ponovno krenit, rast i cvitat, a Smoje će dobiti spomenik na svojoj Matejuški dok će u Muzej grada Splita dobiti odgovarajući prostor gdje će mlade generacije imati priliku naučiti i osjetiti ono najljepše i najplemenitije što krasi splitski karakter i duh", kaže Franić

U utorak je održana posljednja sjednica splitskog gradskog vijeća na kojoj su vijećnici usvojili i prijedloge nagrada grada Splita koji će laureatima biti dodijeljene na svečanoj sjednici uoči Dana Grada, svetog Duje.

Nagrade za životno djelo dobili su novinar Miljenko Smoje, posmrtno, humanitarka Đordana Barbarić i glumica Zoja Odak, posmrtno. Godišnju nagradu dobio je ravnatelj KBC-a Split dr. Julije Meštrović. Skupne nagrade dobili su Športsko društv Jadran, Respiratorni intenzivistički centar KBC-a, Udruga branitelja i veterana VP 72. bojne i ženska klapa Ventula.

Međutim ubrzo je uslijedilo oštro priopćenje Domovinskog pokreta u kojem su se oštro usprotivili dodjeli ikakve nagrade Miljenku Smoji - splitskom novinaru, kroničaru, spisatelju i autoru popularnih serijala "Naše malo misto" i "Velo misto".

Splitski predstavnici Domovinskog pokreta tako su zamjerili gradskim vijećnicima što se odaje priznanje Smoji premda je on nesumnjivo jedan od važnijih Splićana koji je svojim umjetničkim radom za taj grad napravio mnogo. 

Iz Škorine stranke Smoju su nazvali jugonostalgičarem, optužili ga da je bio na strani Miloševićevog režima te da je volio crvenu petokraku. Njihovo priopćenje odjeknulo je i u nacionalnim medijima ali nije doživjelo podršku šire javnosti.

U tom smislu reagirao je i Ante Franić, SDP-ov kandidat za predstojeće lokalne izbore, kazavši kako je MIljenko Smoje nagradu za životno djelo zaslužio još za života te da je sada pravda tek djelomično ispravljena.

" Čovjek koji je jedan od najvažnijih kreatora splitskog i dalmatinskog identiteta bio je u prvoj polovici devedesetih godina predmet najprimitivnijih iživljavanja u svom Splitu, kojem je dao toliko ljubavi i u kojeg je unio toliko duha. Bez Smoje mi danas ne bi bili ono što jesmo. Splićanke i Splićani kada odu živjeti u inozemstvo gledaju Naše malo misto i Velo misto. Najljepše rečenice o Hajduku napisao je upravo Smoje. Vidimo ih na transparentima, na muralima i nosimo u srcu", kazao je Franić.

Dodao je kako se danas se uspomena na Miljenka Smoju ponovo gazi.

"Opet ga prozivaju takvi ljudi zbog kojih, pred smrt, u Splitu nije smio sjesti u restoran ili taksi. Napadali su ga, gazili i ignorirali, ali mu njegovom duhu nikad nisu bili ni blizu. Smojinom duhu i splitskom duhu nisu blizu ni danas.  Smojin Split, naš Split će ponovno krenit, rast i cvitat, a Smoje će dobiti spomenik na svojoj Matejuški dok će u Muzej grada Splita dobiti odgovarajući prostor gdje će mlade generacije imati priliku naučiti i osjetiti ono najljepše i najplemenitije što krasi splitski karakter i duh, koji je Smoje utkao u sve nas", zaključio je Franić i sve potkrijepio objavom na svom Facebook profilu. 

Smoje je nagradu za životno djelo svojeg grada zaslužio za života, ali je nepravda i sramota barem sada ispravljena –...

Objavljuje Ante FranićSrijeda, 14. travnja 2021.

 

 

 

Komentara 2

VA
vadis1
16:14 30.04.2021.

Veliki Miljenko Smoje! On je velikan Splita i Dalmacije, a prema tome i Hrvatske!!

AF
afer
06:13 16.04.2021.

Čovik pogodija u sridu, cili Split samo misli o spomeniku Smoji, to je dosada bija največa falinga svih na vlasti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije