Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Zelenski bi pristao na izvoz ruskog amonijaka u zamjenu za zatvorenike, Kremlj odbio njegov prijedlog

Russian abandoned uniforms are seen in the school gym in the village of Nova Husarivka
Foto: GLEB GARANICH/REUTERS
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
16.09.2022.
u 23:06

Američki predsjednik Joe Biden najavio je novi paket naoružanja vrijedan 600 milijuna dolara kojim će pomoći ukrajinskoj vojsci u borbi protiv Rusije, navodi se u memorandumu Bijele kuće koji je u četvrtak poslan State Departmentu.

Ukrajinske vlasti pronašle su masovnu grobnicu s više od 440 tijela u sjeveroistočnom gradu Izjumu kojeg su ukrajinske snage ponovno zauzele prije nekoliko dana. Njemački kancelar Olaf Scholz obećao je u četvrtak da će Njemačka pomagati Ukrajini "koliko god bude potrebno" 

Tijek događaja

23:05 - Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi izjavila je da su skupi energenti koje plaća Europa "mala cijena" u odnosu na žrtve koje podnosi ukrajinski narod zbog rata s Rusijom.

Na sastanku predsjednika parlamenata skupine G7 u Berlinu, Pelosi je zajamčila daljnju podršku Ukrajini u borbi protiv Rusije.

"Građani Ukrajine se bore za demokraciju u cijelom svijetu. Jasna poruka dana je da je G7 solidarna s Ukrajinom“, rekla je Pelosi,

Nakon sastanka na kojem je kao gost bio predsjednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk, istaknula je kako je "jasno da se ovaj rat mora dobiti“.

Predsjednica njemačkog parlamenta Baerbel Bas rekla je kako Vladimir Putin vodi rat protiv „svih liberalnih demokracija“ i time uništava svoju zemlju. "Putin neće dobiti ovaj rat“, zaključila je šefica Bundestaga.

Pelosi se ranije sastala s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom i ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock te predsjednikom Njemačke Frank-Walterom Steinmeierom. Scholz je uoči sastanka rekao kako je Njemačka spremna preuzeti više odgovornosti u obrani Europe i dodao kako Bundeswehr mora postati „najbolje opremljena vojska Europe“.


23:01 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da pristaje na to da se ponovno pokrene izvoz ruskog amonijaka preko Ukrajine ako Moskva oslobodi ratne zatvorenike, prijedlog koji je Kremlj brzo odbio.

Zelenski je u intervjuu Reutersu rekao da je Ujedinjenim narodima iznio prijedlog o ponovnom izvozu ruskog amonijaka preko Ukrajine da bi se olakšala globalna nestašica gnojiva.

"Ja sam protiv opskrbe amonijakom iz Ruske Federacije preko našeg teritorija. Učinio bih to samo u zamjenu za naše zatvorenike. To je ono što sam ponudio UN-u", rekao je u intervjuu u svome predsjedničkom uredu. Dodao je da Rusija drži više ukrajinskih vojnika u zatočeništvu nego Ukrajina ruskih.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ubrzo je odbacio prijedlog, izvijestila je novinska agencija TASS. "Jesu li ljudi i amonijak isto?", rekao je.

Ujedinjeni narodi predložili su da se plin amonijak ruskog proizvođača gnojiva Uralchema dovede plinovodom do ukrajinske granice, gdje bi ga otkupila američka trgovinska kompanija Trammo. Plinovod je zatvoren nakon što je Rusija poslala svoju vojsku u Ukrajinu 24. veljače.


19:50 - Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je sa smiješkom odbacio munjevitu ukrajinsku protuofenzivu i upozorio da će Rusija snažnije odgovoriti ako njezini vojnici budu pod daljnjim pritiskom.

Nakon samita Šangajske organizacije za suradnju u uzbekistanskom gradu Samarkandu, Putin je invaziju na Ukrajinu nazvao nužnim korakom za sprječavanje, kako je rekao, zavjere zapada da slomi Rusiju. Moskva se ne žuri u Ukrajini i njezini ciljevi se ne mijenjaju, rekao je Putin.  

"Vlasti u Kijevu objavile su da su pokrenule i da provode aktivnu protuofenzivnu operaciju. Idemo vidjeti kako će se to razvijati, kako će završiti", rekao je Putin sa smiješkom. To je bila njegova prva izjava nakon što su ruske snage pobjegle iz Harkiva na sjeveroistoku Ukrajine prije tjedan dana, što je izazvalo neuobičajeno oštre javne kritike ruskih vojnih komentatora.

Rusija je uzvratila napadom na ukrajinsku infrastrukturu, uključujući branu i opskrbu električnom energijom, a Putin je upozorio da bi se ti napadi mogli pogoršati. "Ruske oružane snage nedavno su zadale nekoliko osjetljivih udaraca. Pretpostavimo da su upozorenje. Ako se situacija nastavi ovako razvijati, onda će odgovor biti ozbiljniji", rekao je.

Putin je rekao i da Rusija postupno preuzima kontrolu nad novim područjima Ukrajine. "Plan nije podložan prilagodbi", rekao je ruski predsjednik na pitanje treba li izmijeniti, kako je naziva, "specijalnu vojnu operaciju". 

"Glavni stožer jednu stvar smatra važnom, drugu sekundarnom, ali glavna zadaća ostaje nepromijenjena i ona se provodi", rekao je Putin. "Glavni cilj je oslobađanje cijelog teritorija Donbasa".

Putin poriče da Rusija ima ikakve veze s europskom energetskom krizom i kaže da bi Europska unija, ako želi više plina, trebala ukinuti sankcije koje sprječavaju otvaranje plinovoda Sjeverni tok 2. Okrivio je "zelenu agendu" za energetsku krizu i inzistirao na tome da će Rusija ispuniti svoje energetske obveze.

"Ako imate želju, ako vam je tako teško, samo ukinite sankcije Sjevernom toku 2, što je 55 milijardi kubičnih metara plina godišnje, samo pritisnite gumb i sve će krenuti", rekao je Putin. Sjeverni tok 2 izgrađen je prije godinu dana, ali ga je Njemačka odlučila stopirati samo nekoliko dana prije nego što je Rusija poslala svoje vojnike u Ukrajinu 24. veljače.

Cijene plina u Europi više su se nego udvostručile od početka godine zbog manjih isporuka iz Rusije. 


19:01 - Ruski državni medij TASS navodi da je jedna osoba poginula i jedna je ozlijeđena u eksplozijama u okupiranom Hersonu. Tvrde da je ukrajinska vojska lansirala projektile na administrativnu zgradu za vrijeme jutarnjeg sastanka ruske vojske. Kijev nije komentirao.


16:10 - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je u petak da će na skorom susretu zatražiti potporu ruskog predsjednika Vladimira Putina da se u Vijeću sigurnosti UN-a produži vojna misije Althea, kako bi spriječio da ulogu mirovnih snaga u BiH od EU-a preuzme NATO savez. 

Više pročitajte OVDJE.


16:06 - Nekoliko tijela s užetom oko vrata i zavezanih ruku bila su među vidljivima na mjestu masovne grobnice koju su u petak ekshumirali ukrajinski policajci i forenzičari na području u sjeveroistočnoj Ukrajini koje su ukrajinske snage prije nekoliko dana oslobodile od Rusa.

Više pročitajte OVDJE.


13:57 - U samo nekoliko sati, najmanje pet dužnosnika ubijeno je na teritoriju pod ruskom okupacijom na jugu Ukrajine, stotinama kilometara jedni od drugih u Lugansku, Hersonu i Berdjansku. Separatističke vlasti koje podržava Rusija krive Kijev za ove smrti.

Ukrajina u ovom trenutku nije preuzela odgovornost za te napade.  Osim Gorenskog i njegove zamjenice Ekaterine Steglenko, ruska državna novinska agencija TASS izvijestila je da je također ubijen Oleh Boiko, zamjenik šefa ruskih okupacijskih vlasti u južnom gradu Berdjansku, zajedno sa svojom suprugom, koja je bila uključena u organiziranje referenduma o pridruživanju regije Rusiji.

Ako se potvrdi da je Ukrajina odgovorna za oba napada, to bi pokazalo sve veći doseg ukrajinske obavještajne službe duboko unutar teritorija pod kontrolom Rusije i moglo bi dodatno demoralizirati ruske snage u vrijeme kada su pretrpjele oštre poraze na bojnom polju, piše The Wall Street Journal


13:49 - Ruski državni mediji javljaju da je u bombaškom napadu ubijen glavni tužitelj separatističke Republike Luhansk Sergej Gorensko.

 

Sergej Gorenko "preminuo je od ozljeda od posljedica eksplozije u svom uredu", rekao je glasnogovornik hitne službe, prema ruskoj novinskoj agenciji Interfax. Pukovnik u separatističkom ministarstvu unutarnjih poslova Luganska rekao je državnoj novinskoj agenciji TASS da je ubijena i Gorenkova zamjenica Ekatarina Steglenko.

Ruske agencije prenijele su izjave hitnih službi i lokalnih dužnosnika da je eksploziju izazvala bomba.


12:20 - Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je Rusija spremna zemljama u razvoju poslati više od 300 tisuća tona ruskog gnojiva koje je zaglavljeno u europskim lukama ako Europa pristane dodatno ublažiti sankcije na ruski izvoz.

Više o tome, pročitajte OVDJE


11:44 -  Glasnogovornica Ureda UN-a za ljudska prava  Liz Throssell izjavila je na konferenciji za mediji da UN planira poslati promatrače u nedavno oslobođen Izjumu, gdje su vlasti objavile da su pronašle masovnu grobnicu s 440 tijela.

"Namjeravaju otići tamo kako bi pokušali utvrditi nešto više o tome što se moglo dogoditi", kazala je.

Rekla je da ne može potvrditi nalaze li se tijela u jednoj masovnoj grobnici ili u nizu pojedinačnih grobnica.


11:30 -  Njemačka je u petak preuzela podružnicu ruskog naftnog diva Rosnefta kako bi osigurala kontrolu nad njegovom rafinerijom u Schwedtu, ključnim izvorom opskrbe za Berlin.

Rosneft Deutschland testirao je odlučnost Njemačke da do kraja godine obustavi uvoz nafte iz Rusije u sklopu europskih sankcija Moskvi zbog njezine invazije na Ukrajinu. Vlada je u petak odlučila presjeći tu rutu opskrbe, povjerivši upravljanje njegovim rafinerijama u Schwedtu, Karlsruheu i Vohburgu domaćem regulatoru za energiju.

„Uz vlasništvo, otklanja se i prijetnja energetskoj sigurnosti i postavlja kamen temeljac za očuvanje i budućnost lokacije Schwedt”, priopćilo je ministarstvo gospodarstva.


10:14 -  Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je ukrajinski protunapad protiv ruskih snaga bio vrlo učinkovit, ali je upozorio zemlje da se trebaju pripremiti da će to potrajati jer uspješna protuofenziva ne znači početak kraja rata.

Photo: JONATHAN ERNST/REUTERS
Foto: JONATHAN ERNST/REUTERS

"Naravno da je izuzetno ohrabrujuće vidjeti da su ukrajinske oružane snage uspjele vratiti teritorij i također napasti iza ruskih linija", kazao je Stoltenberg za BBC.

"Istovremeno, moramo shvatiti da ovo nije početak kraja rata, moramo biti spremni na duge staze."


10:07 - Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) u petak je potvrdilo smrt hrvatskog humanitarca u Ukrajini, dodajući da njegovoj obitelji pruža konzularnu i drugu pomoć.

Više o tome, pročitajte OVDJE


9:13 - Generalni stožer ukrajinske vlasti objavio je najnovije brojke ruskih gubitaka. Tvrde da je od početka rata poginulo oko 54 050 ruskih vojnika. Napominjemo, ove brojke nisu neovisno potvrđene.

 


8:45 -  Hrvat Andro Fabijanić (29) koji je humanitarnim radom pomagao ukrajinskim obiteljima i braniteljima stradao je u Ukrajini. Poginuo je u vozilu koje je naletjelo na minu dok su prevozili sanitarni materijal za ukrajinske vojnike

Više o tome, pročitajte OVDJE.


8:43 -  Andriy Yermak, šef predsjedničkog osoblja u Ukrajini, optužio je Rusiju da je “zemlja ubojica. Država koja sponzora terorizma.”

"Masovna grobnica pronađena je u Izjumu, u regiji Harkov. Potrebne procedure su već počele. Sva tijela bit će ekshumirana i poslana na vještačenje. Više informacija očekujte sutra", naveo je objavivši fotografiju jednostavnih križeva na mjestu u Izjumu.

 


8:10 - Poraz oko Harkova potaknuo je Kremlj da objavi kampanju novačenja za cijelu Rusiju, navodi Institut i podsjeća da su prije državni mediji i Kremlj zaduživali lokalne dužnosnike da to generiraju snage na vlastitu inijativu.

Očekuje se kako će promjena oblika regrutacije donijeti veću podršku Kremlju među nacionalistima koji sve više kritiziraju Ministarstvo obrane.

 


6:55 - Ruski predsjednik Vladimir Putin pohvalio je "uravnoteženo stajalište" o ratu u Ukrajini, iako je priznao da Peking ima pitanja i zabrinturosti oko invazije, piše CNN.

Putin je to komentirao kada se osobno prvi put nakon invazije susreo s kineskim čelnikom Xi Jinpingom na regionalnom summitu u Uzbekistanu, nekoliko dana nakon što je Rusija pretrpjela niz velikih vojnih neuspjeha u Ukrajini. 

Kina je do sada odbijala izravno osuditi ruski neizazvani napad na Ukrajinu dok je povećavala ekonomsku pomoć svom susjedu, jačajući bilateralnu trgovinu na rekordne razine što je dobro za rusko poslovanje usred zapadnih sankcija.

Photo: TINGSHU WANG/REUTERS
Foto: TINGSHU WANG/REUTERS (ilustracija)

"Visoko cijenimo uravnotežen stav naših kineskih prijatelja u vezi s ukrajinskom krizom. Razumijemo vaša pitanja i zabrinutosti u vezi s tim", rekao je Putin u uvodnom govoru sastanka. “Na današnjem sastanku ćemo, naravno, detaljno obrazložiti naše stajalište o ovom pitanju, iako smo o tome već ranije razgovarali.

Xi je rekao da će Kina "raditi s Rusijom na proširenju snažne uzajamne podrške u pitanjima koja se tiču ​​međusobnih temeljnih interesa" i "igrati vodeću ulogu u ubrizgavanju stabilnosti i pozitivne energije u svijet promjena i nereda", prema čitanju sa sastanka dostavljenom od strane kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Xi je također rekao da cijeni "rusko pridržavanje načela jedne Kine i naglasio da je Tajvan dio Kine".


6:30 - Američki predsjednik Joe Biden najavio je novi paket naoružanja vrijedan 600 milijuna dolara kojim će pomoći ukrajinskoj vojsci u borbi protiv Rusije, navodi se u memorandumu Bijele kuće koji je u četvrtak poslan State Departmentu.

Biden je odobrio pomoć koristeći svoje predsjedničke ovlasti koje mu dopuštaju da odobri premještaj viška oružja iz američkih zaliha.

U dopisu se ne navodi kako će se novac koristiti, ali nekoliko je izvora reklo Reutersu kako se očekuje da će paket sadržavati streljivo, uključujući više topničkih raketnih sustava visoke mobilnosti (HIMARS). 

Paket će sadržavati i streljivo za haubice (topničko oružje), tvrde dva izvora koji su željeli ostati anonimni jer nisu ovlašteni javno govoriti. U dopisu se također spominje da će se novac koristiti za vojno obrazovanje i obuku.

Washington je vladi u Kijevu od početka ruske invazije poslao vojnu pomoć vrijednu oko 15,1 milijardi dolara.


6:20 - Ukrajinske vlasti pronašle su masovnu grobnicu s više od 440 tijela u sjeveroistočnom gradu Izjumu kojeg su ukrajinske snage ponovno zauzele prije nekoliko dana, rekao je policijski dužnosnik  u četvrtak, dodajući kako su neki ljudi ubijeni granatiranjem i zračnim udarima.

Tisuće ruskih vojnika pobjeglo je iz Izjuma prošlog vikenda nakon što su okupirali grad i koristili ga kao logističko središte u regiji Harkiv. Za sobom su ostavili velike količine streljiva i opreme.

Glavni policijski istražitelj za regiju Harkiv Serhiy Bolvinov rekao je za Sky News kako će se forenzička istraga provesti na svakom tijelu. "Mogu reći da je to jedna od najvećih grobnica u velikom gradu u oslobođenim (područjima)... 440 tijela pokopano je na jednom mjestu", rekao je Bolvinov.

Neki su poginuli zbog topničke vatre, a neki zbog zračnih napada, dodao je. 

Reuters nije mogao odmah potvrditi ukrajinske navode, a iz Rusije nije bilo neposrednih javnih komentara.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji je u srijedu iznenada posjetio Izjum kako bi pozdravio ukrajinske trupe, okrivio je Rusiju i pronalazak grobnice usporedio s onim što se dogodilo u Buči, u predgrađu glavnog grada Kijeva u ranoj fazi invazije ruskih snaga krajem veljače. 

Ukrajina i njezini zapadni saveznici optužili su ruske snage da su ondje počinile ratne zločine. Deseci tisuća civila vjerojatno su ubijeni u odvojenom ruskom napadu na južnu luku Mariupolj, rekli su ukrajinski dužnosnici u travnju.

"Rusija posvuda za sobom ostavlja smrt i mora za to odgovarati", rekao je Zelenski u video obraćanju kasno u četvrtak.

Rusija je više puta zanijekala da cilja civile ili da je počinila ratne zločine.


6:15 - Njemački kancelar Olaf Scholz obećao je u četvrtak da će Njemačka pomagati Ukrajini "koliko god bude potrebno" na svečanosti na kojoj je ukrajinski boksač Vladimir Kličko primio medijsku nagradu u ime ukrajinskog naroda.

"Pomažemo s vojnom opremom, streljivom, obukom ukrajinskih vojnika jer njihova je borba i naša borba", rekao je Scholz u Potsdamu, gdje je Kličko u ime ukrajinskog naroda preuzeo medijsku nagradu M100.

Oklopna vozila bit će "vrlo brzo" isporučena Kijevu, no ne sada, rekla je u četvrtak ministrica obrane Christine Lambrecht, javlja agencija AFP.

Lambrecht je najavila slanje dva nova višestruka raketna lansera Mars-II te 200 raketa i 50 terenskih vozila tipa Dingo. No za sada neće isporučiti borbene tenkove Leopard-2 koje Ukrajina uporno traži.

Njemačka će tu potporu održavati "pouzdano i onoliko dugo koliko bude potrebno", ustvrdio je Scholz. To će se nastaviti raditi u bliskoj suradnji s europskim i međunarodnim partnerima.

Vladimir Kličko, brat kijevskog gradonačelnika Vitalija Klička, obratio se Europskoj uniji s opaskama prije događaja.

"Danas koristim ovu nagradu kao predstavnik ukrajinskog naroda koji se ponovno obraća Europskoj uniji, takozvanom slobodnom svijetu, Nijemcima i njemačkoj vladi", rekao je Kličko u intervjuu za dpa.

Važno je "da opet ne skrenu pogled", rekao je govoreći o, kako je tvrdio, nedostatku posljedica nakon ruske aneksije Krima 2014. godine.

"Bez potpore oružjem ovaj rat neće biti dobiven", poručio je Kličko.

Medijska nagrada M100 dodijeljena je u Potsdamu, u blizini Berlina, Ukrajincima koji se "herojskom hrabrošću, stoičkom snagom i nesalomljivom voljom ... već mjesecima brane od brutalne ruske invazije".

"Oni ne brane samo svoju neovisnost, nego i neovisnost cijele Europe", poručili su organizatori.

Na konferenciji o ratu i medijima sudjelovalo je oko 60 međunarodnih novinara. Scholz je bio glavni govornik na događaju.

Njemački kancelar napomenuo je da Rusija uz svoju kampanju protiv Ukrajine vodi i informacijski i propagandni rat.

Vitalij Kličko je 2014. godine nagrađen medijskom nagradom M100 kao predstavnik svih demokratskih pokreta u Ukrajini.

Ključne riječi

Komentara 6

DU
Deleted user
21:45 17.09.2022.

učite Ruski ,Srpski već znate

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
23:58 16.09.2022.

Pelosi je izjavila da su skupi energenti koje plaća Europa mala cijena u odnosu na žrtve koje podnosi ukrajinski narod zbog rata s Rusijom. - lako je s tuđim po glavi jama.

DI
DisniWalt
22:38 17.09.2022.

Zaoadu se uvijek malo izmakne kontroli: trebali hiću orotiv SSSR, trebali rasoad juge oa greškom nastala i hrvatska, nastavite niz , dugačak je.Usout su nalo i zarađivali na tuđim poginulim

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije