Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Ovo su Putinovi planovi za 2018.

Obavještajna služba Estonije objavila je procjene svojih analitičara o postupcima koje će Moskva provoditi do kraja tekuće godine
12. veljače 2018. u 07:16 7 komentara 4747 prikaza
Foto: Reuters

Estonska obavještajna služba pripremila je i objavila procjene svojih analitičara o ciljevima i planovima koje Rusija pod vodstvom Vladimira Putina kani ostvariti tijekom ove godine. Estonija se, kao jedna od baltičkih država i nekadašnja republika Sovjetskog Saveza, osjeća ugroženo pred Putinovom Rusijom, a procjene govore da bi u slučaju napada na Europu s istoka glavni udarni val išao upravo kroz estonsko područje.

 

Objavljeno izvješće o Putinovim prihodima Rusija Otkriveno što Putin sve posjeduje ali i njegov 6-godišnji prihod

1. Europa

Procjene estonskih obavještajaca govore kako će Rusija na području Europe, a posebno na Baltiku, nastaviti s propagandnim ratom i kibernetičkim napadima. Tvrde kako Rusija neprestano ulaže u svoje računalne kapacitete, a ovo im je jeftin i učinkovit način promocije i ostvarivanja ruskih interesa.

Ruski će fokus u Europi biti i područje zapadnog Balkana, posebice nakon što je Crna Gora “preko reda” primljena u NATO, čime je Rusiji odsječen eventualni pristupni put k Jadranu i postavljanje ruske flote na tom području.

2. Ukrajina

Ruski rat protiv Ukrajine bit će nastavljen približno istim intenzitetom kao i do sada, drže estonski analitičari. Krajnji cilj Moskve jest, tvrde, održati konstantnu razinu vojnih aktivnosti na području istočne Ukrajine kako bi zemlju i vladu u Kijevu držali u politički nestabilnom položaju i daleko od EU.

3. Sirija

Pozitivni učinci rata u Siriji za Moskvu su počeli nestajati iako je Putin ostvario svoja tri glavna cilja vojnim angažmanom. Prije svega, učvrstio je položaj Rusije kao velesile na međunarodnoj sceni, potom je osigurao svojoj floti bazu u Sredozemlju u gradu Tartusu i to za sljedećih nekoliko desetljeća te je na kraju sebe predstavio kao čovjeka koji rješava probleme i stabilizira situaciju. No, prema procjenama Estonaca, nastavak nekog većeg vojnog angažmana u Siriji vrlo je upitan jer bi on mogao pokazati i slabosti ruske vojske i diplomacije.

George Bush BIVŠI PREDSJEDNIK Bush optužuje Ruse za miješanje u izbore: 'Putin je brilijantan taktičar'

4. Bliski istok

Nema nikakve sumnje da će Rusija, i u slučaju smanjenja angažmana u Siriji, ostati vrlo prisutna na Bliskom istoku, no na kojem će području djelovati još nije sasvim jasno. Zna se da cilj nije pridonositi rješenju bliskoistočnog problema već destabilizacija cijele regije koju je moguće postići i isporukom oružja Saudijskoj Arabiji i Kataru.

5. Afganistan

Estonska obavještajna služba procjenjuje kako će Rusija tijekom 2018. godine pojačati kontakte sa svim stranama u zemlji, uključujući i talibane, kako bi se spremila za sve moguće scenarije koji bi se mogli razviti u ovoj ratom rastrzanoj zemlji.

6. Sjeverna Koreja

Ruske ambicije na globalnom planu su jasne, stoji u izvještaju. Moskva planira postati vodeći igrač na geopolitičkoj sceni i potkopati utjecaj SAD-a, pri čemu će se znatno koristiti sjevernokorejskim nuklearnim programom. U rješavanju ovog problema Moskva bi mogla zaigrati na kartu posredništva i svojim angažmanom u postizanju rješenja učvrstiti svoj položaj u regiji.

7. Afrika

Fokus u Africi bit će stavljen na Libiju kako bi Moskva stvorila jakog saveznika na sjeveru kontinenta, odnosno na južnim granicama NATO-saveza. Procjenjuje se da će to provesti podupirući generala Khalifa Haftara, koji predstavlja opoziciju libijskoj vladi. Potpora će vjerojatno biti u novcu i oružju.

benjamin netanyahu Benjamin Netanyahu: 'Nanijeli smo težak udarac Iranu i Siriji, napadat ćemo i dalje!' OPSADA LENJINGRADA Putin je povodom 75. obljetnice slavne bitke nedavno obišao rekonstruirani prikaz bojišta u muzeju Drugi svjetski rat Dvije bitke koje su, kažu Rusi, Europu spasile od Hitlera Vladimir Putin Okružen popovima Putin golog poprsja usred noći ušao u ledeno jezero
Hrvatski institut za financije
Put do poslovnog uspjeha
Usavršite svoje znanje u upravljanju projektima
 • Avatar nemam-pojm@
  nemam-pojm@:

  Kriva procjena ne zaslužuje komentare već kritike

 • Avatar Floyd1
  Floyd1:

  Estonci i njihovo misljrne, kao kad bi moj macak nesto miaukao o Putinu. Isto vazi i za balkanske analiticare.

 • Avatar poljicanin
  poljicanin:

  Kako vas nije sram pisati ovakve gluposti?