Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTTAWSKA RATIFIKACIJA

SAD razmišlja o uporabi protupješačkih mina i to onih koje se mogu samouništiti

Razminiranje
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
1/3
31.01.2020.
u 08:08

"Promjene stižu", priznao je u četvrtak američki ministar obrane Mark Esper. "Neću komentirati sve dok se one ne dogode".

Sjedinjene Države razmišljaju, pišu američka glasila, o tome da ponovo dopuste američkoj vojsci uporabu protupješačkih mina na čiju su se zabranu obvezale 164 zemlje svijeta zbog njihovih posljedica za civile.

Kako prenosi CNN, predsjednik Donald Trump je odlučio preispitati odluku svog prethodnika Baracka Obame da ratificira Ottawsku konvenciju koja zabranjuje korištenje, stvaranje zaliha, proizvodnju i prenošenje protupješačkih mina, osim na Korejskom poluotoku.

Trump treba obznaniti da će Pentagonu prepustiti odluku o tome hoće li se u većem obimu koristiti tim ukopanim minama koje eksplodiraju kada se stane na njih, dodaje CNN, pozivajući se na izjave neimenovanih vojnih dužnosnika.

Upitan u četvrtak o tome čelnik Pentagona nije demantirao.

"Promjene stižu", priznao je u četvrtak američki ministar obrane Mark Esper. "Neću komentirati sve dok se one ne dogode".

Pentagon je sklon toj novoj politici po kojoj bi se odobrile samo one protupješačke mine koje se samounište u roku od 30 dana ako se ne aktiviraju, dodaje CNN.

Ottawsku konvenciju donesenu 1997. zasad nije potpisalo tridesetak zemalja, među kojima su SAD, Kina, Rusija, Indija, Pakistan i Izrael.

U godišnjem izvješću objavljenom krajem 2019. Opservatorij za mine, savez nevladinih organizacija, zabilježio je 6.897 žrtava mina svih vrsta u 2018., među kojima je 3.789 žrtava mina kućne izrade.

Komentara 2

I1
ing-12345
07:21 01.02.2020.

hrvatska treba izaći iz UN sporazuma o neupotrebi protupješačkih mina jer potpisom toga sporazuma izdajnička vlada RH je u grozila vojnu sigurnost Hrvatske. Trump je ispravno odlučio da američki vojnici mogu koristiti protupješačke mine , čiju zabranu je donio njegov prethodnik Obama koji ipak nije bio tolika i izdajica svoga naroda pa nije potpisao UN -ovu konvenciju kao što to nisu napravili Rusija, Kina i Izrael.

IV
ivanbalic
08:08 01.02.2020.

A sta ocekivati od okutaorske sile,neka psotave mine po americi,i oko bjele kuce,ne nefo ce to postaviti u Zemuniku,Pristini,Tirani......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije