Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plin je najpovoljniji i najčešći način grijanja zimi

S isporukom plina ove zime neće biti problema

Rijetki se griju samo na drva, no česta je kombinacija grijanja na drva i plin
Foto: Željko Pušec
29.10.2008.
u 17:19

ZLATAR – Zima kuca na vrata, temperature će biti sve niže i vrijeme je za grijanje stanova i kuća. Mnoge obitelji, kako bi smanjile troškove, kombiniraju više načina grijanja, no najčešće je ipak grijanje na plin. U Komunalcu Konjščina koji opslužuje otprilike 5000 potrošača kažu da se cijena plina nije mijenjala posljednjih nekoliko godina, a ostat će ista sve dok Vlada ne donese drugu odredbu. Cijena plina je 2,25 kuna po prostornome metru.

S isporukom ove zime neće biti problema, plina zasad ima dovoljno, a manjeg poremećaja moglo bi biti samo u ekstremno hladnim danima, no potrošači neće ostati zakinuti jer je za takav slučaj spreman krizni plan prema kojem ide redukcija prema velikim potrošačima.

Koliko bi prosječno kućanstvo zimi potrošilo na grijanje plinom, teško je reći, jer je potrošnja individualna, odnosno ovisi o fizikalnim karakteristikama objekta, stana ili kuće, koji se grije. Osim što je najjeftinija, plin je i najčišća i najkomotnija opcija grijanja. Mnoge zagorske obitelji kombiniraju grijanje plinom i grijanje na drva kako bi smanjile troškove. Rijetki se griju isključivo na drva, a takav oblik grijanja najisplativiji je osobama koje imaju vlastitu šumu.

U Šumariji Zlatar doznajemo kako kubik bukve i graba stoji 212,28 kuna, a kubik hrasta 203,74 kune. Za cijelu zimu prosječnom je kućanstvu potrebno 10 do 15 kubika drva za ogrjev. Šumarija drvo isporučuje kamionom u trupcima dugim otprilike četiri metra pa se tomu trebaju pridodati i troškovi piljenja i cijepanja drva jer uglavnom staračko stanovništvo na selu nije sposobno samo obaviti taj posao, a rijetki imaju i opremu za to. (ss)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije