Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prokušana taktika

Rusija želi izbrisati ukrajinski identitet: 'Brojni leže u zatvorima zbog proukrajinskih stavova'

Ruske bespilotne letjelice kamikaze pogodile četvrt u Kijevu
Foto: Kaniuka Ruslan
1/3
09.05.2023.
u 10:34

Dužnosnici tvrde da Rusi nastoje osigurati potporu lokalnog stanovništva Kremlju mučenjem i ubijanjem onih koji pokazuju lojalnost Kijevu te deportacijom ukrajinske djece

Ruske snage u pozadini linije sukoba u Ukrajini pokušavaju osigurati da se teritorij koji su zauzele nikada više ne integrira u Ukrajinu, navode europski obavještajni dužnosnici. U više od godinu dana od početka invazije Moskva je učvrstila svoju kontrolu nad velikim dijelovima južne i istočne Ukrajine inženjeringom kulturnih i demografskih promjena kroz nasilje, ekonomsku prisilu i zamjenu lokalnog stanovništva, rekli su dužnosnici koji su tražili da ostanu anonimni, prenosi Bloomberg.

Čini se da je cilj tih navodnih ratnih zločina eliminacija ukrajinskog identiteta u područjima koja je Rusija okupirala, rekli su europski dužnosnici. 

>> VIDEO Putin je stigao na obilježavanje Dana pobjede, jednog od najvažnijih praznika u Rusiji

Kao rezultat tih zlouporaba, Kijevu će trebati više od uspjeha na bojnom polju kako bi ponovno uspostavio kontrolu nad tim područjem. Ruske akcije, dodali su, govore o malom interesu za pregovore o okupiranim područjima od strane predsjednika Vladimira Putina. - Ruske snage sudjeluju u operacijama čišćenja, mučenju i ubojstvima bez suđenja. Liječenje ratnih rana neće biti lako - rekao je Michael Carpenter, američki stalni predstavnik pri Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju. Dužnosnici Kremlja zanijekali su da su ruske snage počinile bilo kakva kršenja ljudskih prava u Ukrajini, dok sam Putin tvrdi da ukrajinski nacionalni identitet ne postoji. Međunarodni kazneni sud izdao je nalog za uhićenje ruskog predsjednika zbog navodnih ratnih zločina.

I dok se ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski priprema za protuofenzivu koja bi mogla biti njegova posljednja prilika da razbije kontrolu Kremlja nad velikim dijelovima svoje zemlje, francuski predsjednik Emmanuel Macron pokušava postaviti temelje za potencijalne pregovore između Ukrajine i Rusije. I drugi europski dužnosnici shvaćaju da se trenutak za razgovore možda približava. Svaki oblik podrške ruskoj kontroli okupiranih područja ojačat će Putinove pozicije u pregovorima. Kao dio svojih planova da učvrsti rusku vlast nad dijelovima Ukrajine, Putin je u rujnu organizirao referendume u četiri regije koje djelomično kontroliraju njegove snage. Ujedinjeni narodi referendume su proglasili nezakonitim, a Rusija nije uspjela uspostaviti potpunu kontrolu ni nad jednom regijom. Štoviše, njezine su trupe u jesen potisnute iz južnog grada Hersona.

Ruska strategija uključuje sustavnu represiju, mučenje i ubojstva ukrajinskih dužnosnika te deportaciju tisuća ukrajinske djece u Rusiju, rekli su dužnosnici. Rusi novače ukrajinske muškarce i prisiljavaju ih da se bore protiv vlastitog naroda. Taktika kojom se lokalno stanovništvo želi učiniti lojalnim Kremlju već je primijenjena u istočnoj regiji Donbas i na poluotoku Krim nakon okupacije 2014.

U ta je područja Kremlj preselio mnoge Ruse, dok su proukrajinci zatvoreni ili prisiljeni otići. Autohtono tatarsko stanovništvo na Krimu suočeno je s ograničenjima upotrebe svog jezika, a njihove političke institucije su zabranjene. U školama diljem porobljenih regija djecu koja ostanu poučavaju verziju povijesti koju je odobrio Kremlj, prema programu koji eliminira poseban identitet njihove zemlje. To je u skladu s argumentom koji je Putin iznio prije invazije da Ukrajina nije prava država.

Putin kaže da su četiri ukrajinske regije sada dio Rusije nakon njihove nezakonite aneksije i da je lokalno stanovništvo lojalno Moskvi. Tvrdio je da su okupirana područja "povijesno ruske zemlje" i da politika Kremlja ima za cilj poništiti godine ukrajinskih napora da usadi svoje "pseudo-vrijednosti". Čak i prije invazije, tvrdio je da je Ukrajina bila umjetna zemlja stvorena u sovjetsko doba. Povjesničari su takvo tumačenje odbacili kao neutemeljeno.

Ruske snage zatvorile su Ljudmilu Husejnovu 2019. nakon što je donijela ukrajinske knjige u školu za siročad u svom rodnom gradu Novoazovsk na jugu Ukrajine u blizini granice s Rusijom prije 2014. Optužili su je za špijunažu zbog proukrajinskih objava na društvenim mrežama. - Zatvorena sam samo zbog svojih misli. Skidali su me, dirali i prijetili su da će me silovati, iako izgledam kao njihova baka - rekla je Husejnova (61) u telefonskom intervjuu. Ispričala je da su ruski čuvari silovali mlađe žene s kojima je bila u zatvoru. Husejnova je rekla da su je Rusi pokušali prisiliti da glasa za rusku kontrolu tijekom nezakonitih referenduma prije nego što je puštena u sklopu razmjene zatvorenika krajem prošle godine.

Nakon mjeseci obuke i naoružavanja ukrajinskih snaga modernim i teškim naoružanjem, saveznici su u pripravnosti za nadolazeću protuofenzivu Ukrajine, koja se očekuje u nadolazećim tjednima. Ali neki od podupiratelja Kijeva postaju sve skeptičniji da će ukrajinska vojska ove godine moći napraviti odlučujući proboj jer je ruska obrana imala vremena za ukopavanje. Dužnosnici također naglašavaju da su ukrajinske snage više puta nadmašile očekivanja, uključujući i prošlu godinu kada su ponovno zauzele velike dijelove okupiranog područja.

Saveznici Ukrajine javno su rekli da se pregovori trebaju odvijati samo pod njezinim uvjetima i obećali su da će nastaviti podržavati zemlju vojnom pomoći. No neki europski obavještajni dužnosnici zabrinuti su da bi moglo doći do napetosti između kijevskih saveznika. Macron nije jedini koji misli da bi pregovore trebalo barem razmotriti. Upitan o njegovim naporima, načelnik talijanske vojske admiral Giuseppe Cavo Dragone rekao je na zasjedanju Atlantskog vijeća u travnju da je "sve što mijenja ovu lošu ravnotežu koju tamo imamo dobrodošlo i treba ga razmotriti, bez obzira tko to predlaže".

Dok je pozornost tijekom rata često bila usmjerena na vojnu dinamiku, aktivnost Rusije iza prve crte bojišnice jednako je značajna za dugoročnu budućnost Ukrajine, rekli su europski dužnosnici. Njezine akcije u regijama Donjecka, Hersona, Luganska i Zaporožja dobro su dokumentirane, a kulminirale su izdavanjem naloga za uhićenje od strane Međunarodnog kaznenog suda protiv Putina i ruske povjerenice za dječja prava Marije Lvove-Belove, koju optužuju za nezakonito deportiranje stotina djece iz Ukrajine. 
- Rusija je otela gotovo 20.000 maloljetnika otkako je započela svoju invaziju u veljači 2022. - rekao je Zelenski prošlog mjeseca.
Međutim, europski dužnosnici počinju strahovati kako bi Ukrajini moglo biti teško upravljati okupiranim regijama, ako ih povrati, nakon mjeseci ruskog terora provedenog kako bi se stvorila podrška Kremlju.

Usredotočenost na indoktrinaciju ukrajinske djece ruskom propagandom pokazuje dugoročne planove Kremlja za prisvajanje tih teritorija, rekli su dužnosnici. U regiji Herson, Rusija je uspostavila najmanje 20 logora u koje je poslala službenike ukrajinske lokalne vlasti i prosvjednike, navode europski dužnosnici. Ta mjesta mučenja imaju izravne financijske veze s Kremljom, tvrdi tim međunarodnih odvjetnika koji istražuju navodne ruske ratne zločine u Ukrajini. Ukrajinci uključeni u administrativne uloge ili civilno društvo su ubijeni, uhićeni ili deportirani.

Husejnova kaže da je njezin prijatelj, Vasil Kovaljenko, biznismen, ubijen jer je s javnih prostora uklanjao zastave takozvane separatističke Narodne Republike Donjeck. “Mnogi, mnogi ljudi su uhićeni i još uvijek su u zatvorima samo zbog proukrajinskih stavova”, rekla je. Prošle godine OESS je dokumentirao izravne napade ruskih snaga na civile, napade na medicinske ustanove, silovanja, mučenja, pogubljenja po kratkom postupku, pljačke i prisilne deportacije civila u Rusiju, uključujući djecu.

Moskva je ponudila financijske poticaje Rusima da se presele u okupirane regije i zamijene deportirane Ukrajince. Oni Ukrajinci koji još žive na tim teritorijima pod pritiskom su da prihvate ruske putovnice, a stanovnici u okupiranim dijelovima regije Herson upozoreni su da će svi koji je ne prihvate do lipnja biti deportirani i da će im biti zaplijenjena imovina. Odbijanje prihvaćanja ruske putovnice može dovesti do uskraćivanja pristupa Ukrajincima na okupiranim područjima osnovnim javnim uslugama. Ali od onih koji prihvate, neki su prisilno unovačeni u rusku vojsku, piše Bloomberg.

Odjel za humanitarna istraživanja Sveučilišta Yale izvijestio je u veljači da Rusija upravlja "velikom, sustavnom mrežom" kampova u kojima je na Krimu i diljem Rusije tijekom prošle godine držano najmanje 6000 djece iz Ukrajine. Čini se da u kampovima pokušavaju usaditi ukrajinskoj djeci ideju ruske vlade o nacionalnoj kulturi i povijesti, rekli su autori. - Nazovimo to pravim imenom. Ruska prisilna deportacija nevine ukrajinske djece sustavan je pokušaj brisanja budućnosti Ukrajine - objavio je britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly u tvitu u četvrtak. 

>> VIDEO Više od 100 ruskih napada u četiri regije, ima mrtvih i ozlijeđenih civila

Ključne riječi

Komentara 4

KR
KrešoHorvatić
14:26 09.05.2023.

Ukrainci su 8 godina brisali ruski identitet rusa u Ukrfaini, pa sada neka osjete kako je to kada oni trpe.

BR
Brankko
17:11 09.05.2023.

PUTOVNICE?! -- izgubljeni u prijevodu. -- "Oni Ukrajinci koji još žive na tim teritorijima pod pritiskom su da prihvate ruske putovnice, (...)." -- U člancima o ponašanju rusijskih okupatora na okupiranim područjima Ukrajine često se spominje da se (nasilno) daju rusijsko državljanstvo i rusijske putovnice. Greška u prijevodu. Naime, ruska riječ pásport označava i osobnu iskaznicu i putovnicu (pa npr. i prometnu dozvolu za automobil) – preciziranje vnútrennij pásport – za osobnu iskaznicu, zagraníčnyj/vnéšnyj pásport – za putovnicu. Naime, ta zašto bi okupatorske vlasti davale putovnice – da im novi podanici (onaj broj koji okupatoru preostane) odu u inozemstvo s rusijskom putovnicom?

BR
Brankko
17:08 09.05.2023.

Takozvane "povijesne ruske zemlje" koje u svojoj mašti vidi putin i njegovi -- Rusija je konačno nakon nekoliko ratova prisvojila/anektirala 1783., uništivši tamošnju državu, krimski kanat. Upravo ta područja koja je okupirala današnja rusijska vojska i na necivilacijski način anektirala rusijska federacija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije