Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
protjerali naše diplomate

Rusija je već i 2018. godine hrvatsku diplomatkinju proglasila nepoželjnom

Russian President Putin attends CSTO summit in Moscow
Foto: SPUTNIK/REUTERS
1/3
27.05.2022.
u 18:03

Kao odgovor na neprijateljske korake koje je Zagreb prethodno poduzeo da smanji broj članova ruske diplomatske misije, Tomislavu Caru uručena je nota kojom je pet djelatnika hrvatskog veleposlanstva u Moskvi proglašeno persona non grata.

Rusi su odlučili protjerati petero hrvatskih diplomata iz Moskve kao odgovor na potez kojim je sredinom travnja ruskim diplomatima i osoblju iz veleposlanstva u Zagrebu, a riječ je o 24 službenika, uskraćeno gostoprimstvo u zemlji primateljici. Hrvatska diplomatska misija u toj zemlji i inače je malobrojna, s petero stalnih diplomata, a broj se prema potrebi i povećavao, primjerice kad je trebalo konzularno pojačati rad zbog viza za putovanje.

U rusko ministarstvo vanjskih poslova je pozvan veleposlanik RH u Ruskoj Federaciji Tomislav Car, kojemu je izražen snažan prosvjed "zbog neutemeljenih pokušaja hrvatskih vlasti da okrive Rusiju za rat i zločine u Ukrajini te pružanja vojne pomoći s hrvatske strane neonacističkom režimu u Kijevu", objavilo je rusko ministarstvo.

Kao odgovor na neprijateljske korake koje je Zagreb prethodno poduzeo da smanji broj članova ruske diplomatske misije, Tomislavu Caru uručena je nota kojom je pet djelatnika hrvatskog veleposlanstva u Moskvi proglašeno persona non grata.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković kazao je da će detaljno analizirati postupak Rusije te odlučiti o daljnjim postupcima. 

U veleposlanstvu u Moskvi ostaje veleposlanik, vojni ataše i petero administrativno-tehničkog osoblja. 

Hrvatska je protjerala 24 Rusa iz veleposlanstva u Zagrebu kako bi se, kako je tada objašnjeno, njihov broj izjednačio s brojem hrvatskih diplomata u Moskvi. Inače, Rusi su već jednom, 2018., označili hrvatsku diplomatkinju Rinu Eterović Goretu, tadašnju šeficu kabineta ministrice Marije Pejčinović Burić, kao persona non grata u diplomatskoj akciji protjerivanja diplomata zbog trovanja novičokom u Velikoj Britaniji. R. Eterović Goreta taj status ima i danas.

Video: Preživjeli iz ukrajinskog gradića nakon granatiranja: 'Molila sam Boga da me poštedi!"

Ključne riječi

Komentara 2

KM
karba-minaton
11:48 30.05.2022.

Nisu njih rusi protjerali. Oni su samo kao i mi njima uskratili gostoprimstvo u zemlji primateljici.

DU
Deleted user
09:41 28.05.2022.

Razlog protjerivanja Ruskih diplomata je agresija Rusije na svog susjeda Ukrajinu a ne da bi se izjednačio broj diplomata u Zagrebu i Moskvi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije