Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVIJESNI SUSRET

Kako je svijet reagirao na susret Donalda Trumpa i Kim Jong-una: 'Vrag je u detaljima'

Donald Trump i Kim Jong Un
Foto: Reuters/Pixsell
1/12
12.06.2018.
u 12:52

Rusija i Kina, koje graniče sa Sjevernom Korejom, imaju relativno bliske diplomatske odnose s Pjongjangom.

Rusija i Japan pozitivnim su riječima u utorak ocijenili zajedničku izjavu američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog predsjednika Kim Jong Una ali, kako ističe ruska strana, "vrag je u detaljima", prenose agencije.

"Rusija je spremna pomoći u implementaciji dogovora – spremna je surađivati na potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka te se nada da će rješavanje nuklearne krize deblokirati normalnu gospodarsku suradnju", kazao je zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.

Donald Trump i Kim Jong Un
1/34

Rjabkov je također ocijenio kako je susret dvojice čelnika rezultirao "značajnim korakom naprijed".

"Ne možemo ništa drugo do li pozdraviti važan korak naprijed koji je postignut", kazao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova u komentaru za rusku agenciju Tass.

"Naravno, vrag je u detaljima, i potrebno je time se pozabaviti. No poticaj je, koliko vidimo, ostvaren", dodao je.

Rusija i Kina, koje graniče sa Sjevernom Korejom, imaju relativno bliske diplomatske odnose s Pjongjangom.

I japanski premijer Shinzo Abe pozdravio je zajedničku izjavu kao prvi korak prema denuklearizaciji Sjeverne Koreje.

"To vidimo kao korak prema sveobuhvatnom rješenju", kazao je Abe u Tokiju nakon telefonskog razgovora s Trumpom.

Donald Trump i Kim Jong Un
1/7

Japan želi da Sjeverna Koreja pristane na potpunu, provjerljivu i nepovratnu denuklearizaciju. Kim se u zajedničkoj izjavi obvezao da će "raditi u cilju potpune denuklearizacije Korejskog poluotoka".

Abe je također dodao da bi se želio zahvaliti predsjedniku Trumpu jer na razgovorima nije propustio spomenuti i pitanje otmica. Radi se o japanskom zahtjevu Sjevernoj Koreji da oslobodi preostale Japance koje je prije više desetljeća otela za obuku svojih špijuna.

Pariz oprezno pozdravlja "značajan korak" učinjen na summitu Trumpa i Kima

Dokument koji su na summitu u Singapuru potpisali Donald Trump i Kim Jong Un, a kojim se predviđa "potpuna denuklearizacija Korejskog poluotoka", predstavlja "značaj korak", ocijenila je u utorak francuska ministrica za europske poslove Nathalie Loiseau, izrazivši istodobno sumnju da je "baš sve dogovoreno u tek nekoliko sati" tog susreta.

"Sumnjam da je baš sve dogovoreno u tek nekoliko sati, ali to jest značajan korak", kazala je Loiseau.

"Taj je susret sam po sebi važan događaj. Još uvijek ne znamo ništa o potpisanom dokumentu, analizirat ćemo ga kada se objavi", istaknula je ministrica dodavši da "ono što očekujemo jest početak pregovora o denuklearizaciji Korejskog poluotoka".

Američki predsjednik, ističe AFP, kazao je da bi taj proces "mogao brzo početi", no formulacija zajedničke izjave prilično je nejasna u vezi s vremenskim okvirom. Osim toga, u njoj se ne precizira da proces denuklearizacije mora biti "provjerljiv, dokaziv i nepovratan", što je SAD prije summita tražio.

Na pitanje da povuče paralelu s iranskim nuklearnim sporazumom, iz kojeg je SAD izašao, ministrica je optužila američku stranu za dvostruka mjerila.

"Potpisati dokument s Kimom Jong-unom koji je išao do kraja u smislu razvoja nuklearnog oružja, to praktički znači nagraditi nekoga koji je prkosio svim međunarodnim ugovorima", kazala je Loiseau, a AFP podsjeća da prema mišljenju EU i Pariza Teheran poštuje svoj sporazum.

Komentara 11

Avatar Observer
Observer
13:34 12.06.2018.

EU , Claude Juncker i Trudeau se raspituju kad ce biti prva pederska parada u Sj. Koreji ?

MO
morejeslano
14:11 12.06.2018.

Ekstremni ljevičari bi rađe imali nuklearni rat nego da Trump ima bilo kakav uspješni potez. To govori sve o njihovom mentalnom stanju.

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
13:36 12.06.2018.

Trump je već sada napravil kaj nitko do sada nije!Legenda!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije