Naslovnica Vijesti Svijet

Kako je svijet reagirao na susret Donalda Trumpa i Kim Jong-una: 'Vrag je u detaljima'

Rusija i Kina, koje graniče sa Sjevernom Korejom, imaju relativno bliske diplomatske odnose s Pjongjangom.
12. lipnja 2018. u 12:52 11 komentara 2023 prikaza
Donald Trump i Kim Jong Un
Foto: Reuters/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/12

Rusija i Japan pozitivnim su riječima u utorak ocijenili zajedničku izjavu američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog predsjednika Kim Jong Una ali, kako ističe ruska strana, "vrag je u detaljima", prenose agencije.

Donald Trump i Kim Jong-Un POVIJESNI SUSRET Trump: Potpisali smo vrlo važan dokument, Kim: Svijet će vidjeti veliku promjenu

"Rusija je spremna pomoći u implementaciji dogovora – spremna je surađivati na potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka te se nada da će rješavanje nuklearne krize deblokirati normalnu gospodarsku suradnju", kazao je zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.

Donald Trump i Kim Jong Un
1 / 34
Povijesni susret Trumpa i Kima

Rjabkov je također ocijenio kako je susret dvojice čelnika rezultirao "značajnim korakom naprijed".

"Ne možemo ništa drugo do li pozdraviti važan korak naprijed koji je postignut", kazao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova u komentaru za rusku agenciju Tass.

Donald Trump POVIJESNI SUSRET Trump otkrio kada bi se Sjevernoj Koreji mogle ukinuti sankcije

"Naravno, vrag je u detaljima, i potrebno je time se pozabaviti. No poticaj je, koliko vidimo, ostvaren", dodao je.

Rusija i Kina, koje graniče sa Sjevernom Korejom, imaju relativno bliske diplomatske odnose s Pjongjangom.

I japanski premijer Shinzo Abe pozdravio je zajedničku izjavu kao prvi korak prema denuklearizaciji Sjeverne Koreje.

"To vidimo kao korak prema sveobuhvatnom rješenju", kazao je Abe u Tokiju nakon telefonskog razgovora s Trumpom.

Donald Trump i Kim Jong Un
1 / 7
Donald Trump i Kim Jong-Un

Japan želi da Sjeverna Koreja pristane na potpunu, provjerljivu i nepovratnu denuklearizaciju. Kim se u zajedničkoj izjavi obvezao da će "raditi u cilju potpune denuklearizacije Korejskog poluotoka".

Abe je također dodao da bi se želio zahvaliti predsjedniku Trumpu jer na razgovorima nije propustio spomenuti i pitanje otmica. Radi se o japanskom zahtjevu Sjevernoj Koreji da oslobodi preostale Japance koje je prije više desetljeća otela za obuku svojih špijuna.

Donald Trump drži dokument SINGAPUR Otkriven sadržaj dokumenta: Evo što su potpisali Donald Trump i Kim Jong-un

Pariz oprezno pozdravlja "značajan korak" učinjen na summitu Trumpa i Kima

Dokument koji su na summitu u Singapuru potpisali Donald Trump i Kim Jong Un, a kojim se predviđa "potpuna denuklearizacija Korejskog poluotoka", predstavlja "značaj korak", ocijenila je u utorak francuska ministrica za europske poslove Nathalie Loiseau, izrazivši istodobno sumnju da je "baš sve dogovoreno u tek nekoliko sati" tog susreta.

"Sumnjam da je baš sve dogovoreno u tek nekoliko sati, ali to jest značajan korak", kazala je Loiseau.

"Taj je susret sam po sebi važan događaj. Još uvijek ne znamo ništa o potpisanom dokumentu, analizirat ćemo ga kada se objavi", istaknula je ministrica dodavši da "ono što očekujemo jest početak pregovora o denuklearizaciji Korejskog poluotoka".

Donald Trump i Kim Jong-Un SUSRET TRUMPA I KIMA Prezentacija je bila ravnopravna, ali govor tijela otkriva tko je bio glavni

Američki predsjednik, ističe AFP, kazao je da bi taj proces "mogao brzo početi", no formulacija zajedničke izjave prilično je nejasna u vezi s vremenskim okvirom. Osim toga, u njoj se ne precizira da proces denuklearizacije mora biti "provjerljiv, dokaziv i nepovratan", što je SAD prije summita tražio.

Na pitanje da povuče paralelu s iranskim nuklearnim sporazumom, iz kojeg je SAD izašao, ministrica je optužila američku stranu za dvostruka mjerila.

"Potpisati dokument s Kimom Jong-unom koji je išao do kraja u smislu razvoja nuklearnog oružja, to praktički znači nagraditi nekoga koji je prkosio svim međunarodnim ugovorima", kazala je Loiseau, a AFP podsjeća da prema mišljenju EU i Pariza Teheran poštuje svoj sporazum.

Kim Jong dočekan kao rock zvijezda u Singapuru uoči sastanka s Donaldom Trumpom NASLOVNICA PUNA VOĐE Neuobičajen način izvještavanja sjevernokorejskih novina o susretu u Singapuru Donald Trump i Kim Jong Un RADNI RUČAK Jelovnik za Trumpa i Kima - spoj zapadnih i azijskih okusa
VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • morejeslano:

  Ekstremni ljevičari bi rađe imali nuklearni rat nego da Trump ima bilo kakav uspješni potez. To govori sve o njihovom mentalnom stanju.

 • Avatar Trn
  Trn:

  EU , Claude Juncker i Trudeau se raspituju kad ce biti prva pederska parada u Sj. Koreji ?

 • Avatar Agramer77
  Agramer77:

  Trump je već sada napravil kaj nitko do sada nije!Legenda!