Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLJEDICE POTRESA

Ruši se dio tornja na zagrebačkoj katedrali kako bi se uskladio s visinom oštećenog

Foto: Josip Ninković
1/10
01.04.2020.
u 11:25

Katedrala je od 1902. godine, koja se uzima kao godina završetka obnove, u dva navrata bila u obnovi. Prva obnova bila je od 1938. godine do 1941. kada se obnavljao cijeli južni zvonik.

U razornom potresu magnitude 5.4 prema Richteru, koji je nedavno pogodio Zagreb, između ostalog teško je stradala i zagrebačka katedrala. Nakon što su fotografije razorene unutrašnjosti i tornja obišle Hrvatsku i svijet, na teren su izišli statičari nakon čijeg je uvida odlučeno da će se ukloniti dio sjevernog zvonika jer zbog oštećenja prijeti urušavanje.

1/5

"Trenutačno se radi na više polja:  na utvrđivanju načina demontaže dijela tornja koji je međusobno povezan po visini šipkama i kao takav je krut, zbog čega je donesena odluka o skidanju  kompletnog dijela zvonika koji ima cca 15 m3 kamena i teži cca 30 tona, s dizalicom koja ima krak od 120 m i može podići tu težinu. U isto vrijeme zaštićuje se krov katedrale neposredno uz sjeverni zvonik s drvenim platicama d=5 cm. U samoj katedrali zaštićuju se i oltari uz sami zvonik i kamenu propovjedaonicu iz 17 stoljeća. U svetištu su zbog napuknuća svodova zaštićeni sarkofag bl. Alojzija Stepinca i demontirani su smo dijelovi Ackermannova oltara, ubrzano se vrše i pripreme za skidanje 10 drvenih kipova proroka u apsidi", navodi se, između ostalog, u priopćenju Zagrebačke nadbiskupije.

1/30

Inače, Zagrebačka katedrala tek je krajem 19. stoljeća, odnosno početkom dvadesetog stoljeća dobila svoj današnji izgled koji su kanonici Zagrebačke biskupije zamislili u 14. stoljeću kada su na pečatnjak dali ugravirati oblik crkve s dva tornja. Tijekom povijesti pretrpjela je niz požara i rušenja te je u potresu 1880. godine bila znatno oštećena. Zvonici kakve smo poznavali do 22. ožujka 2020. u 6 sati i 24 minute građeni su prema nacrtima i pod nadzorom arhitekta Hermana Bolléa od 1889. do 1900. godine. 

U nastavku pogledajte grafički prikaz oštećenja na Zagrebačkoj katedrali:

ISTOK

ZAPAD

SJEVER

JUG

Katedrala je od 1902. godine, koja se uzima kao godina završetka obnove, u dva navrata bila u obnovi. Prva obnova bila je od 1938. godine do 1941. kada se obnavljao cijeli južni zvonik.

Komentara 32

KA
kacavida
11:41 01.04.2020.

Zgodna prvotravanjska šala, ali čini se da ljudima nije do šale ili su prezasićeni onima koje im svaki čas dolaze na mobitel.

DU
Deleted user
12:45 01.04.2020.

I vidjelica s betonirane plaže vile veronika je objavila da se gospa predomislila i da će joj se ipak ukazivati češće, čim se talijani vrate.

Avatar Večernje žutilo
Večernje žutilo
13:31 01.04.2020.

Ma, iako je danas 1. Travanj, ne bi me začudilo da neki "stručnjak" odluči skinuti dio "zdravog" tornja, kako se ne bi morao mučiti sa srušenim!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije